24 Μαΐου 2014

8 τραγούδια που άντλησαν την έμπνευσή τους από διάφορες πόλεις του πλανήτη.


Χιλιάδες τραγούδια έχουν γραφτεί εμπνευσμένα από ή αφιερωμένα σε πόλεις του κόσμου. Δυστυχώς δεν χωράνε όλα σ' ένα αφιέρωμα, αλλά έκανα μια επιλογή οκτώ τραγουδιών που αναφέρονται σε ισάριθμες μεγάλες πόλεις. Τα περισσότερα μάλλον τα γνωρίζετε, κάποια πάλι όχι. Άλλα υμνούν τις πόλεις στις οποίες αναφέρονται, άλλα απλά τις χρησιμοποιούν ως πηγή έμπνευσης. Απλά καθίστε αναπαυτικά στις καρέκλες σας, χαλαρώστε και ετοιμαστείτε για ένα μελωδικό γύρο του κόσμου με 8 στάσεις.
.The Four Lads - Istanbul (Not Constantinople)  [1953]
Με τη διπλή ονομασία της πόλης που συνδέει Δύση και Ανατολή παίζει το χαριτωμένο αυτό τραγουδάκι της δεκαετίας του '50, που γνώρισε αρκετές επανεκτελέσεις.


Renato Rascel - Arrivederci Roma  [1955]
"Αντίο Ρώμη" τραγουδάει ο Ρενάτο, ένα τραγούδι που αναφέρεται σ' έναν τουρίστα, ο οποίος, λίγο πριν αποχαιρετήσει τη Ρώμη, ρίχνει ένα κέρμα στο περίφημο Φοντάνα ντι Τρέβι της ιταλικής πρωτεύουσας, κάτι που σύμφωνα με το θρύλο φέρνει τύχη και θα οδηγήσει τον επισκέπτη πίσω στην "Αιώνια πόλη". 


Dschinghis Khan - Moskau  [1979]
Ένας ύμνος στη ρωσική πρωτεύουσα είναι το τραγούδι του γερμανικού συγκροτήματος, που σημείωσε σημαντική επιτυχία στην Ευρώπη, ενώ μεταφράστηκε και στ' αγγλικά. Σύμφωνα με τους στίχους, η Μόσχα είναι μια πόλη "παράξενη και μυστηριώδης", "κρύα όπως ο πάγος", με "πύργους από κόκκινο χρυσάφι", όπου η αγάπη "έχει τη γεύση του χαβιάρι". 


Eddy Grant - Gimme Hope Jo'anna  [1988]
Όταν το τραγούδι μεταφράστηκε στα ελληνικά με ερμηνευτή τον Πασχάλη, ο στιχουργός στάθηκε περισσότερο στη χαρούμενη ατμόσφαιρα της ρέγκε μελωδίας αυτού του νοτιοαφρικάνικου τραγουδιού και δεν έδωσε προσοχή στο πραγματικό, πολιτικό περιεχόμενο των στίχων. "Jo'anna" είναι κατ' αρχήν το παρατσούκλι του Γιοχάνεσμπουργκ, αλλά αναφέρεται γενικότερα στο ρατσιστικό καθεστώς του απαρτχάιντ. Ποια ήταν η ελπίδα που περίμενε ο τραγουδιστής; Την απελευθέρωση του Νέλσον Μαντέλα!


Shakira - Te Dejo Madrid  [2002]
"Σ' αφήνω Μαδρίτη" τραγουδάει η Σακίρα, που στο βιντεοκλίπ είναι ντυμένη ταυρομάχος και κόβει τα μαλλιά της. "Είναι ώρα να κρύψω τον πόνο από τον κόσμο... Ξέρω ότι θα είμαι καλά. Γάτες σαν εμένα, πάντα προσγειώνονται στα πόδια τους", λένε μεταξύ άλλων οι στίχοι.


Coldplay - Amsterdam  [2002]
Ένα αρκετά πεσιμιστικό τραγούδι, που έχει αυτόν τον τίτλο, όχι γιατί αναφέρεται στην πόλη του Άμστερνταμ, αλλά πολύ απλά επειδή εκεί γράφτηκε. Οι Ολλανδοί μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Ο στίχος "I’d not be stuck here in this hole" ("δεν θα είχα κολλήσει σ' αυτήν την τρύπα"), δεν αναφέρεται στην πρωτεύουσά τους. Από την άλλη πάλι, δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί κανείς πώς η συγκεκριμένη πόλη αποτέλεσε - έστω και έμμεσα - πηγή έμπνευσης για ένα τόσο απαισιόδοξο άκουσμα.



Snow Patrol - Berlin  [2011]
Δεν έχει στίχους, μόνο μελωδία, που είναι αρκετά χαρούμενη και αισιόδοξη για μια μουντή, βόρεια πόλη, όπως το Βερολίνο, όπου βρίσκονταν τα μέλη του συγκροτήματος, όταν συνέθεσαν αυτό το κομμάτι.


Έλλη Πασπαλά - Summeritme In Prague  ]2008]
Ένα μελαγχολικό, νωχελικό τραγούδι με αναμνήσεις από την ανεμελιά της νιότης, ένα καλοκαίρι στην τσεχική πρωτεύουσα. Και πραγματικά, το καλοκαίρι (ειδικά ο Αύγουστος) είναι η ιδανική εποχή για να περιπλανηθεί κανείς στα δρομάκια της ιστορικής Πράγας και να ενωθείς με το πλήθος, που πλημμυρίζει τη γέφυρα του Καρόλου
[Οι στίχοι και η μουσική είναι του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου, από το σάουντρακ της ταινίας "Φθηνά Τσιγάρα"]


Διαβάστε επίσης:
8 τραγούδια για ελληνικές πόλεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου