28 Αυγούστου 2014

Το αγοράκι που πέθανε και επανήλθε στην ζωή τρεις φορές μέσα στις πρώτες δέκα μέρες της ζωής του

Ο Σάμιουελ Στέιμπλς γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2013 στο Παιδικό Νοσοκομείο του Μπίρμιγχαμ στη Μ. Βρετανία. Ήδη από την 20η εβδομάδα της κύησης οι γονείς του γνώριζαν ότι το αγοράκι θα έπασχε από μια σπάνια ασθένεια, που εμφανίζεται σε 1 στα 500 παιδιά και ονομάζεται "σύνδρομο της υποπλαστικής αριστερής καρδιάς" (γνωστή και ως HLHS), κατά την οποία το αριστερό μέρος της καρδιάς είναι υποαναπτυγμένο και πολύ μικρό. Έτσι δεν τους προξένησε σοκ το γεγονός ότι το μωρό τους γεννήθηκε με "μισή" καρδιά. Αντίθετα θα σοκάρονταν πραγματικά, όταν θα έβλεπαν τον Σάμιουελ να πεθαίνει και να επιστρέφει τρεις φορές μέσα στο πρώτο δεκαήμερο της ζωής του.

Στις 15 Δεκεμβρίου, μια εβδομάδα μετά τη γέννησή του, ο Σάμιουελ υποβλήθηκε σε επέμβαση αποκατάστασης της καρδιάς του από τους γιατρούς του Παιδικού Νοσοκομείου του Μπίρμιγχαμ. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης σημειώθηκε το πρώτο περιστατικό, το οποίο αντιμετώπισαν αμέσως οι γιατροί. Τις πρώτες ημέρες, το νεογέννητο αγόρι νοσηλευόταν διασωληνωμένο με ανοιχτό το στήθος του, όμως στις 18 του μηνός οι γιατροί αποφάσισαν να το κλείσουν. 
Οι γονείς του Σάμιουελ πήγαν να δουν τον μικρό τους άγγελο, όταν ξαφνικά το μηχάνημα υποστήριξης άρχισε να ακούγεται μονότονα. Η καρδιά του μωρού είχε σταματήσει. Αμέσως, επικράτησε πανικός από γιατρούς που έσπευσαν να τον επαναφέρουν στην ζωή. Ύστερα από 11 λεπτά προσπαθειών το κατάφεραν. Πέρασε μόλις μιάμιση ώρα και συνέβη το τρίτο περιστατικό - δεύτερο σε μια μέρα. Αυτήν τη φορά, η καρδιά του Σάμιουελ είχε σταματήσει για 28 λεπτά, ενώ υπήρχαν φόβοι για τυχόν σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο του μωρού. Ωστόσο και πάλι ο δέκα ημερών Σάμιουελ αποδείχθηκε πολύ δυνατός για να πεθάνει.
Ύστερα από έξι εβδομάδες στην εντατική, ο Σάμιουελ πήγε για πρώτη φορά στο σπίτι του. Εννιά σχεδόν μήνες μετά τη γέννησή του, η κατάσταση της υγείας του εξελίσσεται ομαλά. Είναι γεμάτος ζωή, αν και κουράζεται πιο εύκολα σε σχέση με τ' άλλα μωρά της ηλικίας του. Γενικά, θα είναι σε θέση να ζήσει μια καλή ποιότητα ζωής, όμως προσέχοντας ιδιαίτερα με τις αθλητικές δραστηριότητες, ενώ στο μέλλον κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς.
Ποιος μπορεί να μην θαυμάσει και να μην υποκλιθεί στη δύναμη της ζωής, που καμιά φυσική δυσκολία δεν την καταβάλλει, αλλά, όταν αγωνίζεται για την επιβίωσή της, αντέχει και τελικά θριαμβεύει;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου