23 Σεπτεμβρίου 2014

Ένα τραγούδι φτιαγμένο από εκατοντάδες μουσικά βίντεο, ανεβασμένα στο youtube


Ίσως να μην έχετε ξανακούσει τ' όνομά του, όμως ο τύπος αυτός κάνει ενδιαφέροντα μουσικά πειράματα με μοναδικό εργαλείο του το youtube. Ονομάζεται Kutiman - δηλαδή αυτό είναι το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ισραηλινού Οφίρ Κουτιέλ - και προκάλεσε για πρώτη φορά αίσθηση το 2009 παρουσιάζοντας ένα online πρότζεκτ με την ονομασία ThruYOU, που συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο με τις 50 καλύτερες εφευρέσεις της χρονιάς από το περιοδικό Times.

Τι ήταν το ThruYOU; Ένα είδος διαδικτυακού μουσικού βίντεο-άλμπουμ με 8 τραγούδια, τα οποία προέκυψαν από τη συρραφή ερασιτεχνικών μουσικών βίντεο που είχαν ανεβεί στο youtube. Πώς ξεκίνησαν όλα; Μια μέρα, ο Kutiman είχε ταυτόχρονα ανοιχτά πολλά ερασιτεχνικά μουσικά βίντεο και διαπίστωσε ότι πολλά από αυτά βρίσκονταν σε μια μουσική αρμονία μεταξύ τους, θα μπορούσαν δηλαδή ν' αποτελέσουν μία ενότητα, ένα τραγούδι. Κάπως έτσι, σαν να επιχειρούσε να διαμορφώσει ένα μουσικό παζλ, άρχισε ν' ασχολείται συστηματικά αναζητώντας νέα βιντεάκια, τα οποία θα μπορούσαν να ταιριάξουν μεταξύ τους.
Το όλο εγχείρημα είναι πολύ πιο δύσκολο απ' όσο ακούγεται, κυρίως γιατί είναι πολύ εύκολο ν' αποσπαστεί η προσοχή από τα δεκάδας βίντεο που είναι ανεβασμένα στο youtube, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Kutiman σε συνέντευξή του στο περιοδικό Billboard. Το μυστικό είναι να παραμένει επικεντρωμένος σ' ένα συγκεκριμένο στοιχείο και να επιμένει σ' αυτό (π.χ. να βρεθεί πρώτα ο ρυθμός, στη συνέχεια οι στίχοι που να ταιριάζουν και τέλος τα όργανα που θα συνθέσουν τη μελωδία ένα προς ένα: πρώτα η κιθάρα, μετά το μπάσο κλπ.)
Την 1η Οκτωβρίου 2014, ο Kutiman θα κυκλοφορήσει το δεύτερο πρότζεκτ του με τίτλο Thru You Too, δωρεάν διαθέσιμο για όλους τους ενδιαφερόμενους όπως και το πρώτο. Ως πρόμο έχει ξεχωρίσει το κομμάτι "Give It Up". Πάρτε μια γεύση:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου