5 Οκτωβρίου 2014

Η μη εκπληρωθείσα προφητεία του Μαρκόνι ότι η τηλεόραση θα οδηγούσε στο τέλος των πολέμων

Ακόμη και οι πιο σπουδαίοι εφευρέτες κάνουν λάθος εκτιμήσεις, ενθουσιασμένοι από τα νέα τεχνικά μέσα που ανακαλύπτονται και υπεραισιόδοξοι για την επίδραση της τεχνολογίας στην ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία. Κάπως έτσι, το 1926, ο Γουλιέλμο Μαρκόνι, ο θεωρούμενος και ως εφευρέτης του ραδιοφώνου, που το 1909 βραβεύτηκε (από κοινού με τον Καρλ Φέρνιναντ Μπράουν) με το Νόμπελ Φυσικής για τη συμβολή του στην ανάπτυξη του ασύρματου τηλεγράφου, είχε υπερεκτιμήσει την επίδραση που θα μπορούσε θεωρητικά να έχει ο τηλέγραφος σε συνδυασμό με το τηλέφωνο και την τηλεόραση, που ακόμη δεν είχε τελειοποιηθεί.

Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε σε συνέντευξή του στην "Εφημερίδα του Φος" στις αρχές Φεβρουαρίου 1926, με το σκεπτικό ότι οι τρεις αυτές εφευρέσεις δεν θ' αφήνουν τίποτε κρυφό στο μέλλον, ώστε να μην επιτρέπεται η ανάπτυξη αποτελεσματικών πολεμικών στρατηγικών και τελικά ν' αποφεύγονται οι στρατιωτικές συγκρούσεις. Βέβαια, η πορεία του χρόνου έδειξε ότι όχι μόνο οι πόλεμοι δεν σταμάτησαν, αλλά η εισβολή της τηλεόρασης προσέδωσε στις πολεμικές συγκρούσεις ακόμη πιο θεαματικό χαρακτήρα με την αναμετάδοση βομβαρδισμών και άλλων στρατιωτικών επιχειρήσεων ακόμη και σε ζωντανή σύνδεση. 
Αυτή ήταν η προφητεία του Μαρκόνι:

"Πιστεύω ότι μπορώ να πω, χωρίς να φοβάμαι ότι θα χαρακτηριστώ ως υπερβολικός, ότι ο ασύρματος τηλέγραφος και το τηλέφωνο, όπως και η τηλεόραση, έχουν να εκπληρώσουν αποστολή και προορισμό εξαιρετικά μεγάλο. Οι τρεις αυτές εφευρέσεις μαζί αποτελούν το μόνο μέσο, που είναι ικανό να καταστήσει στο μέλλον αδύνατη τη διεξαγωγή του πολέμου.
Αρκεί ν' αναλογιστείτε μόνο τι συνέβη με τα πολεμικά σκάφη. Τα τεθωρακισμένα αυτά τέρατα απώλεσαν όλη τη σημασία τους την ημέρα κατά την οποία εφευρέθηκαν τα υποβρύχια.
Τα τελευταία πράγματα έπαιξαν κατά τον τελευταίο πόλεμο σημαντικό ρόλο, αλλά και αυτά θα χάσουν με τη σειρά τους τη σημασία ους, αν εκραγεί νέος πόλεμος. Με τα μέσα, τα οποία διαθέτουμε σήμερα, είναι δυνατόν, πράγματι, να διακρίνουμε από μεγάλη απόσταση την παρουσία ενός καταβυθισμένου υποβρυχίου.
Δεν θα παρέλθουν ασφαλώς περισσότερα από δυο χρόνια, για να λυθεί και το πρόβλημα της τηλεόρασης κατά τρόπο ικανοποιητικό. Τότε, όταν το πρόβλημα αυτό λυθεί, η διεξαγωγή των πολέμων θα καταστεί αδύνατη. Ένας εχθρός, τον οποίο δεν βλέπουμε, μπορεί να πιστέψει ότι είναι ασφαλής. Όταν όμως θα μπορούμε ν' ανακαλύψουμε από μακριά πού κρύβεται, θα είναι πολύ εύκολο να προβλέπουμε και να ματαιώνουμε τις επιθέσεις του.
Τότε θα σημάνει το τέλος των πολέμων και μόνο τότε είναι δυνατόν το άλυτο πρόβλημα της "διαρκούς ειρήνης" να βρει τη "διαρκή λύση του"".



Διαβάστε κι αυτό:
Όταν ο Τόμας Έντισον ανακοίνωνε την κατασκευή ενός τηλεφώνου, για να συνομιλούμε με τους νεκρούς και τους εξωγήινους! Η ανορθολογική πλευρά ενός από τους σημαντικότερους εφευρέτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου