16 Δεκεμβρίου 2014

Έρευνα: Όσοι αισθάνονται νεώτεροι σε σχέση με τη βιολογική τους ηλικία, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο


Το μυστικό της μακροβιότητας φαίνεται ότι βρίσκεται και στη θετική ψυχολογία, να αγνοούμε τις συμβάσεις της κοινωνίας και να ζούμε όσο πραγματικά αισθανόμαστε και όχι σύμφωνα με τον αριθμό που αναγράφεται στο δελτίο αστυνομικής ταυτότητας. Ερευνητές του University College London's Steptoe διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι, που αισθάνονται μικρότεροι σε σχέση με τη βιολογική τους ηλικία, έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο.

Στην έρευνα, η οποία ξεκίνησε το 2014 και συνεχίστηκε μέχρι πρόσφατα, ενώ τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στο JAMA Internal Medicine, συμμετείχαν 6.500 ενήλικες η μέση ηλικία των οποίων ήταν 65.8 χρόνια. Κατ' αρχήν είναι εντυπωσιακό το εύρημα ότι σχεδόν το 70% δήλωσαν ότι αισθάνονται μικρότεροι σε σχέση με την πραγματική τους ηλικία, το 25% αισθάνονταν κοντά σε αυτήν, ενώ το ποσοστό όσων αισθάνονταν μεγαλύτεροι απ' όσο πραγματικά ήταν, δεν ξεπέρασε το 5%. 
Εξετάζοντας την πορεία της υγείας των 6.500 συμμετεχόντων μέσα στην επόμενη δεκαετία, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ όσων αισθάνονταν μικρότεροι ηλικιακά, ήταν μόλις 14.3%, αισθητά μικρότερο σε σχέση με το 24.6%, το ποσοστό θνησιμότητας όσων δήλωναν ότι αισθάνονταν πιο "γέροι" απ' όσο πραγματικά ήταν. Σε όσους δε αισθάνονταν ηλιακά όσο περίπου έδειχνε και η ταυτότητά τους, το ποσοστό θνησιμότητας υπολογίστηκε στο ενδιάμεσο 18.5%.
Οι ερευνητές δεν έχουν μια σαφή εξήγηση, εκτιμούν όμως ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται νέοι, πιθανόν ζουν πιο υγιεινά, κινούνται περισσότερο, έχουν λιγότερες ασθένειες (δηλ. ακολουθούν πιο πιστά τις ιατρικές συμβουλές) και συναναστρέφονται περισσότερο με νεαρότερα άτομα, κάτι που ενδεχομένως να παίζει κάποιο ρόλο - αν και αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται μια νεότερη έρευνα, που να εξερευνήσει ειδικότερα τον παράγοντα των κοινωνικών συναναστροφών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου