3 Οκτωβρίου 2015

"Μαρίνα Αυγέρη": Οδηγός των πρώτων επεισοδίων της σειράς του 1973, που έγραψε η Τζένη Καρέζη χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο


Σε μονάχα τρεις τηλεοπτικές σειρές έπαιξε η αγαπημένη ηθοποιός Τζένη Καρέζη: "Μαρίνα Αυγέρη", "Μεγάλη περιπέτεια" και "Μαύρη Χρυσαλλίδα". Συμπτωματικά, η πρώτη και η τελευταία σειρά περιέγραφαν μια ιστορία στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, ενώ και στις δύο το σενάριο έγραψε η Κρέζη, αν και στη "Μαρίνα Αυγέρη" χρησιμοποίησε το πομπώδες ψευδώνυμο "Παυλίνα Μπόταση". Αξίζει να σταθούμε λίγο περισσότερο σ' αυτήν τη σειρά, που σηματοδότησε την πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση της καταξιωμένης σταρ του κινηματογράφου και του θεάτρου, καθώς είναι μια σειρά που δεν σώζεται, ενώ προβλήθηκε σε μια εποχή που οι τηλεοπτικές συσκευές ήταν σχετικά λίγες.

Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου στις 10 το βράδυ και η υπόθεσή της περιγραφόταν ως "μια ιστορία συνέχειας, που εκτυλίσσεται στα χρόνια της κατοχής και έχει σαν κεντρική ηρωίδα μια νεαρή φοιτήτρια της ιατρικής, που ενσαρκώνει η εκλεκτή πρωταγωνίστρια Τζένη Καρέζη". Μέχρι το τέλος Μαΐου, η σειρά προβαλλόταν κάθε Τρίτη και Πέμπτη βράδυ, ενώ στη συνέχεια προβαλλόταν κάθε Δευτέρα και Πέμπτη - πάντα στις 10. Το τελευταίο επεισόδιο προβλήθηκε τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου. 

Οι βασικοί ηθοποιοί της σειράς στα πρώτα επεισόδια:
Τζένη Καρέζη.... Μαρίνα
Κώστας Καζάκος.... Βασίλης
Γιάννης Ευαγγελίδης.... Δημήτρης
Αλέκος Ουδινότης.... Σταθάς
Μίκαελ φον Βέντλερ.... Μάνσκε
Χαριτίνη Καρόλου.... Μάγδα
Μηνάς Χρηστίδης.... Καρλ Άιζενμπεργκ
Πίτσα Μπουρνόζου.... Ειρήνη
Κώστας Αρζόγλου.... Κώστας (πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση του ηθοποιού)
Γιάννης Σαβαΐδης.... Άλκης
Μάκης Πανόριος.... Δάλαρης
Νίκος Γαλανός.... Φρίντριχ Άιζενμπεργκ
Άννα Ραυτοπούλου, Θάνος Παπαδόπουλος, Χρήστος Καλαβρούζος

Οι βασικοί συντελεστές:
σενάριο: Τζένη Καρέζη (ως Παυλίνα Μπόταση)
σκηνοθεσία: Κώστας Καζάκος
φωτογραφία: Νίκος Μήλας
μουσική: Κώστας Καπνίσης

Και τέλος, σπάνιο ντοκουμέντο, οι περιλήψεις των πρώτων επεισοδίων ξεκινώντας δυστυχώς όχι από το υπ' αριθμόν ένα, αλλά από το πέμπτο επεισόδιο της σειράς, που προβλήθηκε στις 6 Μαρτίου 1973, μέχρι τα μέσα Μαΐου. Δυστυχώς, δεν μπόρεσα να εντοπίσω περισσότερες περιλήψεις. Αν κάποιος διαθέτει αρχείο από εφημερίδες ή περιοδικά της εποχής, θα είχε ενδιαφέρον αν ανέτρεχε σε αυτό και βοηθούσε στην ενημέρωση του αφιερώματος. Παραδόξως, πάντως, στις περιλήψεις σπάνια αναφέρεται το όνομα της Μαρίνας Αυγέρη, γύρω από την οποία θα έπρεπε - λογικά - να περιστρέφεται όλη η ιστορία.

Επεισόδιο 5 (Τρίτη, 6 Μαρτίου 1973)
Στο σπίτι του Γερμανού στρατηγού Καρλ Άιζενμπεργκ δίδεται δεξίωση προς τιμή του στρατηγού Μάνσκε, που κατέχει σημαντική θέση στο επιτελείο και του οποίου την επίσκεψη στην Ελλάδα σκέπτονται να εκμεταλλευθούν οι Έλληνες πατριώτες. Στη δεξίωση βρίσκεται η Μαρίνα, καθώς και ο Δημήτρης, όπως επίσης και πολλοί άλλοι Γερμανοί αξιωματικοί. Εκεί πληροφορούνται για τη σύλληψη του Νικολάου, ενός Έλληνα πατριώτη. Την είδηση μεταδίδει αμέσως ο Δημήτρης στο Βασίλη κι αυτός του συνιστά να πάει στο γραφείο του στρατηγού Καρλ και να φροντίσει να μαζέψει πληροφορίες, όσες είναι δυνατόν σχετικά με τη σύλληψη του Νικολάου. 

Επεισόδιο 6 (Πέμπτη, 8 Μαρτίου 1973)
Ο Δημήτρης βρίσκεται στα γραφεία της Γκεστάπο. Μιλά με τον Σταθά και τον Καρλ. Σε λίγο αντικρίζει ένα φρικτό θέαμα. Φέρνουν εκεί τον βασανισμένο Νικολάου. Ο Δημήτρης αγανακτισμένος ανακοινώνει τα σχετικά στον Βασίλη.

Επεισόδιο 7 (Τρίτη, 13 Μαρτίου 1973)
Ο Σταθάς, ο Δημήτρης, η Μαρίνα και ο Καρλ βρίσκονται στο σπίτι του πρώτου, όπου περιμένουν τη Μάγδα και τον Μάνσκε. Αυτοί όμως αργούν, γεγονός που προκαλεί την ανησυχία εκείνων που τους περιμένουν. Τη στιγμή εκείνη πληροφορούνται κάτι το τρομερό. Ο Μάνσκε δολοφονήθηκε. Όλοι φεύγουν αναστατωμένοι. Οι Γερμανοί κάνουν αμέσως πολλές συλλήψεις, μεταξύ δε των συλληφθέντων συγκαταλέγεται και ο Άλκης. Ο Δημήτρης μεσολαβεί για την απελευθέρωσή του.

Επεισόδιο 8 (Πέμπτη, 15 Μαρτίου 1973)
Ο Βασίλης έχει φύγει από το σπίτι της Μαρίνας. Ο Δημήτρης καλεί τον Άλκη για να του μιλήσει σχετικά με τις σχέσεις που έχει με τους Γερμανούς. Ο Βασίλης ζητά απ' τον Δημήτρη ν' αναλάβει μαζί με τη Μάγδα μια επικίνδυνη αποστολή.

Επεισόδιο 9 (Τρίτη, 20 Μαρτίου 1973)
Ο Βασίλης έχει αναθέσει μια αποστολή στον Δημήτρη. Ο Δημήτρης και ο Σταθάς πηγαίνουν στο σπίτι του Καρλ. Εκεί ο Δημήτρης συναντά τη Μάγδα, η οποία του δίδει μια πληροφορία. Ο Δημήτρης δεν μπορεί να κρύψει το μεγάλο θαυμασμό του για τη Μάγδα.

Επεισόδιο 10 (Πέμπτη, 22 Μαρτίου 1973)
Ο Βασίλης και η Μαρίνα περιμένουν τον Δημήτρη να γυρίσει από το σπίτι του Καρλ. Ο Δημήτρης επιστρέψει και τους φέρνει μια πληροφορία για κάτι έγγραφα των Γερμανών, τα οποία βρίσκονται στο σπίτι του Καρλ. Έτσι αποφασίζουν να επιχειρήσουν τη φωτογράφηση των εγγράφων.

Επεισόδιο 11 (Τρίτη, 27 Μαρτίου 1973)
Μετά τη φωτογράφηση των απόρρητων εγγράφων στο σπίτι του στρατηγού Καρλ, η Μαρίνα και ο Δημήτρης επιστρέφουν στο σπίτι τους. Ο Βασίλης δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του για την επιτυχία τους και ο Δημήτρης παρουσιάζει στον Βασίλη τον Άλκη.

Επεισόδιο 12 (Πέμπτη, 29 Μαρτίου 1973)
Στο σπίτι του Καρλ είναι συγκεντρωμένοι ο Σταθάς, ο Δημήτρης, η Μάγδα και ένας ακόμη άνδρας, ο Δάλαρης. Εκεί πληροφορούνται ότι καταστράφηκε μια γερμανική νηοπομπή. Το γεγονός αυτό φέρνει μεγάλη αναστάτωση τόσο στους Γερμανούς, όσο και στον Δημήτρη, που φεύγει αμέσως για να ειδοποιήσει τον Βασίλη.

Επεισόδιο 13 (Τρίτη, 3 Απριλίου 1973)
Ο Δημήτρης εκμυστηρεύεται στον Βασίλη ότι φοβάται πως οι Γερμανοί τον θεωρούν ύποπτο. Σε λίγο έρχεται η Μάγδα, η οποία επιβεβαιώνει ότι ο Δάλαρης πράγματι τον υποψιάζεται σαν συνεργάτη των Ελλήνων σαμποτέρ. Ο Σταθάς επισκέπτεται τον Δημήτρη και του ζητά συγγνώμη εκ μέρους του Δάλαρη για τις υποψίες του.

Επεισόδιο 14 (Πέμπτη, 5 Απριλίου 1973)
Η Μαρίνα απομακρύνεται μέρα με τη μέρα, όλο και περισσότερο από τον Δημήτρη. Εκείνος καταλαβαίνει την αλλαγή της, αλλά δεν ξέρει πώς να τη βοηθήσει. Στο μεταξύ, σε μια δεξίωση στο σπίτι του Καρλ Άιζενμπεργκ πληροφορούνται ότι ένα τρένο γερμανικό, που μετέφερε πολεμοφόδια, ανατινάχθηκε.

Επεισόδιο 15 (Τρίτη, 10 Απριλίου 1973)
Στο γραφείο του στρατηγού Άιζενμπεργ βρίσκονται συγκεντρωμένοι ο Καρλ, ο Σταθάς και ο Δάλαρης. Σε λίγο φθάνει και ο Δημήτρης. Ο Δάλαρης, προκειμένου να τον δοκιμάσει, του παίζει ένα σατανικό παιχνίδι. Δίνει διαταγή να γίνει μια ομαδική εκτέλεση Ελλήνων κρατουμένων. Ο Δημήτρης έξαλλος αναφέρει στον Βασίλη.

Επεισόδιο 16 (Πέμπτη, 12 Απριλίου 1973)
Ο Δημήτρης και ο Βασίλης συζητούν για τον Δάλαρη. Ο Σταθάς καλεί τον Δημήτρη στο σπίτι του Άιζενμπεργκ. Ο Δημήτρης ταράζεται, ο δε Βασίλης τον προτρέπει να πάει. Πράγματι πηγαίνει και εκεί συζητούν επίσης για τον Δάλαρη. Ο Δημήτρης μιλά πλέον ανοιχτά εναντίον του. Ο Σταθάς και ο Καρλ συμφωνούν μαζί του, ζητούν όμως αποδείξεις για τις κατηγορίες του.

Επεισόδιο 17 (Τρίτη, 17 Απριλίου 1973)
Ο Σταθάς ζητά από τον Δημήτρη να συνεργασθεί μαζί τους και εναντίον των Ελλήνων. Ο Δημήτρης βρίσκεται σε αρκετά δύσκολη θέση. Διστάζει. Ο Σταθάς όμως επιμένει και τον διαβεβαιώνει ότι οι δικοί τους άνθρωποι. που έχουν κατορθώσει να εισχωρήσουν στις ελληνικές ομάδες αντιστάσεως, θα τον βοηθήσουν να μπει σ' αυτές.

Επεισόδιο 18 (Πέμπτη, 19 Απριλίου 1973)
Οι ομάδες των Ελλήνων σαμποτέρ συνεχίζουν τη δράση τους. Ο Βασίλης και ο Μάνος περιμένουν μέσα στη νύχτα ένα υποβρύχιο από το Κάιρο. Οι Γερμανοί τους στήνουν ενέδρα. Τελικά οι δυο ομάδες καταφέρνουν να ξεφύγουν. Στο μεταξύ παίρνουν σήμα από το Κάιρο ότι κάποιος πρόδωσε την αποστολή τους. 

Επεισόδιο 19 (Τρίτη, 24 Απριλίου 1973)
Η ομάδα του Βασίλη ανακαλύπτει ότι κάποιος από τους δικούς τους συνεργάτες είναι προδότης! Γρήγορα τον ανακαλύπτουν και τον φέρνουν στο σπίτι του Βασίλη για να τον ανακρίνουν. Η ανάκριση έχει καλά αποτελέσματα κι έτσι μαθαίνουν ότι κάποιος άλλος Έλληνας προδότης, ο οποίος συνεργάζεται μαζί του, είναι ο συνδετικός κρίκος με τους Γερμανούς. Μαθαίνουν ότι οι Γερμανοί σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τον Δημήτρη για ν' ανακαλύψουν τους υπόλοιπους της ομάδας και ιδιαίτερα τον αρχηγό της.

Επεισόδιο 20 (Τρίτη, 1 Μαΐου 1973)
Εδώ η πηγή μου τα γράφει λίγο μπερδεμένα. Στο σπίτι του Βασίλη η Μαρίνα περιμένει κάποιον (μάλλον τον Δημήτρη;). Για κάποιον λόγο ο Δημητρίου έχει συγκλονίσει τους πάντες στην ομάδα, αλλά και ο Δημήτρης με τον Άλκη αισθάνονται πολύ άσχημα από την περιφρόνηση που τους δείχνουν οι φίλοι τους. Ο Δάλαρης έχει εκνευρισθεί, διότι ο ανιψιός τους τουφεκίστηκε ως προδότης. 

Επεισόδιο 21 (Πέμπτη, 3 Μαΐου 1973)
Ο Δάλαρης επιμένει να προσπαθεί να βρει τον άνθρωπο, που κατά τη γνώμη του τον προδίδει. Στο σπίτι του Βασίλη η ομάδα του ετοιμάζεται να πάει να παραλάβει από ένα υποβρύχιο μερικά σπουδαία έγγραφα κι έναν Άγγλο αγωνιστή, τον Πίτερ. Μετά την αποβίβασή του, αναχωρούν χωρισμένοι σε ομάδες. 

Επεισόδιο 23 (Πέμπτη, 10 Μαΐου 1973)
Στο σπίτι του Βασίλη όλοι οι άνδρες της ομάδας συζητούν για τον προδότη που βρίσκεται ανάμεσά τους. Στο μεταξύ, στο σπίτι του Καρλ όλοι συγκεντρωμένοι γιορτάζουν τα γενέθλια του γιου του. Ο Δημήτρης βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπος με τον Δάλαρη. Η Μαρίνα ζει μέσα στην απελπισία, σε μια στιγμή ξεσπά και τρέχει να βρει τον Δημήτρη στο σπίτι του Καρλ.

Απαραίτητη διευκρίνηση: Ψάχνοντας στο ίντερνετ, σε φόρουμ της ιστοσελίδας Retromaniax, που είναι αφιερωμένο στη σειρά, κάποιος χρήστης ανέβασε σκαναρισμένες φωτογραφίες από παλιό τεύχος του περιοδικού Ραδιοτηλεόραση με περιλήψεις της "Μαρίνας Αυγέρη". Σύμφωνα με το περιοδικό, αυτό ήταν το 25ο επεισόδιο της σειράς, κάτι που όμως δεν μπορώ να επιβεβαιώσω από τη δική μου πηγή μετρώντας τα επεισόδια ημέρα προς ημέρα με δεδομένο - που δεν αμφισβητείται - ότι το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε όντως στις 20 Φεβρουαρίου. 
Σύμφωνα με τη Ραδιοτηλεόραση, η περίληψη του αμέσως επόμενου επεισοδίου, που αριθμείται ως 26ο, είχε ως εξής:
Ανάμεσα στο Δημήτρη και τη Μάγδα αρχίζει ν' αναπτύσσεται και να μεγαλώνει ένα μεγάλο αίσθημα. Η Μαρίνα τυχαία ανακαλύπτει την αλήθεια. Το βράδυ υποδέχεται τον άνδρα της, υποκρινόμενη τη χαρούμενη.

Κάθε επιπλέον πληροφορία, που θα εμπλουτίσει το αφιέρωμα, είναι καλοδεχούμενη!



Σχετικά θέματα:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου