12 Οκτωβρίου 2015

7 τραγούδια κατά του χανγκόβερ




Την επίδραση της μουσικής στην καταπολέμηση του αφόρητου πονοκεφάλου, που προκαλείται από το χανγκόβερ, εξετάζει το mic.com αμφισβητώντας την αξία άλλων, πιο παραδοσιακών μεθόδων και απευθύνθηκε σε ειδικούς ερευνητές, ώστε να έχει μια πιο επιστημονική γνώμη ως οδηγό. Άλλωστε, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα ο δρ. Αλεξάντερ Μάουσκοπ, ιδρυτής του Κέντρου Πονοκεφάλων στη Νέα Υόρκη, υπάρχουν "ικανές αποδείξεις" ότι η μουσική βοηθάει σε κάθε μορφή πόνου.

Με λίγα λόγια, οι ειδικοί προτείνουν κατ' αρχήν μουσικά κομμάτια απλά και οικεία στον κάθε "ασθενή", πολύ περισσότερο αν αυτός έχει γενικότερα μια πολύ καλή σχέση με τη μουσική (π.χ. είναι ο ίδιος μουσικός). Άλλωστε, μια παλιότερη έρευνα έδειξε ότι ένας τρόπος καταπολέμησης της ναυτίας είναι ν' ακούμε αγαπημένα τραγούδια.
Επιπλέον, έρευνα του 2013 διαπίστωσε ότι η διάθεση ενός ανθρώπου βελτιώνεται με χαρούμενα, ανεβαστικά τραγούδια παρά με ένα αριστούργημα της συμφωνικής μουσικής. Ωστόσο, μια καλή μέθοδος αποτίναξης του χανγκόβερ είναι και η πρόκληση ύπνου με χαλαρωτικά τραγούδια που επιφέρουν - τι άλλο; - υπνηλία ευκολότερα!
Λαμβάνοντας όλα αυτά τα δεδομένα υπόψη, συν μια σειρά από μελέτες του πανεπιστημιακού κολεγίου Σάνγουεϊ της Μαλαισίας που υποστηρίζει ότι η γρήγορη μουσική γύρω στα 120 BPM βοηθάει στη βελτίωση της συγκέντρωσης και της μνήμης, το mic.com προτείνει δύο playlists, που φιλοδοξούν μέσα από διαφορετικούς μουσικούς δρόμους (η μια μέσω χαλάρωσης και η άλλη με πυροδότηση ενέργειας) να κάνουν το χανγκόβερ παρελθόν.

Η playlist που υπόσχεται να νικήσει το χανγκόβερ χαλαρώνοντας (δηλαδή μέσω ύπνου) περιλαμβάνει εφτά τραγούδια, τα οποία προφανώς είναι επιλογή του συντάκτη και όχι προϊόν κάποιας ειδικά επεξεργασμένης έρευνας αποκλειστικά για το σκοπό αυτό, αλλά δεν χάνετε τίποτα να τα δοκιμάσετε (αρκεί προηγουμένως να έχετε κατεβάσει τόσο πολύ αλκοόλ, που να μην αντέχετε ούτε τη σκιά σας):

Sufjan Stevens - The Only Thing


Kevin Garrett - Control


Aphex Twin - Aisatsana


Aaron Copland, London Symphony Orchestra - Appalachian Spring: Very Slowly


Duke Ellington, John Coltrane - In A Sentimental Mood


Mile Davis - Circle


Brian Eno 1/1



Αν ενδιαφέρεστε για περισσότερες λεπτομέρειες ή αν θέλετε να διαβάσετε (και ν' ακούσετε) και τη δεύτερη playlist κατά του χανγκόβερ, που αποτελείται από πιο ανεβαστικά κομμάτια, κλικάρετε εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου