31 Δεκεμβρίου 1914. Οι Έλληνες εργάτες ενός εργοστασίου του σπουδαίου εφευρέτη Τόμας Έντισον στο Γουέστ Όραντζ του Νιου Τζέρσι εκφράζουν την επιθυμία να τον γνωρίσουν από κοντά. Του έστειλαν, λοιπόν, επιστολή ζητώντας του να τους δεχθεί την επομένη, πρώτη μέρα του νέου έτους. Η συνάντηση δεν ήταν εύκολο να κανονιστεί για τη συγκεκριμένη μέρα κι έτσι αναβλήθηκε για την επομένη, 2 Ιανουαρίου. Ενθουσιασμένοι οι Έλληνες εργάτες οργανώθηκαν με κάθε επισημότητα, σαν να επρόκειτο να συναντήσουν τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Με συνοδεία μουσικής και έχοντας δύο σημαιοφόρους επικεφαλής, οι οποίοι κρατούσαν την ελληνική και την αμερικανική σημαία, έφτασαν μέχρι το σπίτι του Έντισον, ο οποίος φυσικά έμεινε άφωνος!
Οι τιμές των Ελλήνων εργατών δεν περιορίστηκαν μόνο στα παραπάνω. Επιτροπή των εργατών προσέφερε στον εφευρέτη (και προϊστάμενό τους στο εργοστάσιο) στεφάνι από λουλούδια σε σχήμα πετάλου και με την επιγραφή "Οι Έλληνες εργάτες του Όραντζ στον ευεργέτη της ανθρωπότητας, Τόμας Έντισον". Ένας από τους Έλληνες, ο Παναγιώτης Γ. Μαυροδήμας (ή Μπροδήμας), καταγόμενος από τα Δίδυμα Ερμιονίδας, εκφώνησε ομιλία εξηγώντας τη σημασία της επίσκεψης, ενώ οι μουσικοί παιάνιζαν τον ελληνικό και τον αμερικανικό εθνικό ύμνο!
Ok, ο Τόμας Έντισον θεωρούταν μια πολύ σπουδαία προσωπικότητα της εποχής στις ΗΠΑ, αλλά οι Έλληνες του Γουέστ Όραντζ μάλλον το παράκαναν σ' εκείνη την επίσκεψη, που πάντως έκλεψε την καρδιά του εφευρέτη, ώστε φωτογραφήθηκε μαζί τους.
Σχεδόν δυο εβδομάδες αργότερα, ο Μαυροδήμας (ή Μπροδήμας) συναντήθηκε εκ νέου με τον Τόμας Έντισον ύστερα από πρόσκληση του τελευταίου. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Έλληνας εργάτη, όπως τη μετέφερε ο ίδιος στην ομογενειακή εφημερίδα Ατλαντίς μετά από έναν περίπου μήνα, ο Έντισον του είπε τα εξής πλέκοντας το εγκώμιο των Ελλήνων:
"Είστε ο πρώτος Έλληνας με τον οποίο συνομιλώ στην ζωή μου. Επιλαμβάνομαι της ευκαιρίας να σας πω κάποια πράγματα για τους Έλληνες. Η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό πνεύμα ανέκαθεν υπήρξε οξύτατο. Θαυμάζω άλλωστε και σήμερα την άκρα αντίληψη των Ελλήνων εργατών μου, τους οποίους υπεραγαπώ.
Γνωρίζω ότι από το 1821 η Ελλάδα, που κατέπληξε τον κόσμο με τους αγώνες της υπέρ της ελευθερίας, έχει μια εθνική γιορτή, την 25η Μαρτίου. Θα επιθυμούσα πολύ να έβλεπα τους Έλληνες των Ηνωμένων Πολιτειών να γιορτάζουν μεγαλοπρεπώς την ημέρα εκείνη. Οι Έλληνες οφείλουν να βαδίσουν την οδό των ενδόξων προγόνων τους, οι οποίοι ως πρόγραμμα είχαν πάντοτε την πρόοδο και την ελευθερία".
Όρκο δεν παίρνω ότι έτσι ακριβώς μίλησε ο Έντισον, ο οποίος πάντως είχε κάθε λόγο να είναι κατενθουσιασμένος με τους Έλληνες εργάτες του μετά από την αποθέωση που του επιφύλαξαν αποδίδοντάς του τόσο σπάνιες τιμές, λες κι επρόκειτο για κάποιον αρχηγό κράτους! Σαν ένα παραλειπόμενο όμως της ιστορίας νομίζω ότι αξίζει να καταγραφεί.
Σχετικά θέματα:
Όταν ο Τόμας Έντισον ανακοίνωνε την κατασκευή ενός τηλεφώνου, για να συνομιλούμε με τους νεκρούς και τους εξωγήινους! Η ανορθολογική πλευρά ενός από τους σημαντικότερους εφευρέτες
Σχετικά θέματα:
Όταν ο Τόμας Έντισον ανακοίνωνε την κατασκευή ενός τηλεφώνου, για να συνομιλούμε με τους νεκρούς και τους εξωγήινους! Η ανορθολογική πλευρά ενός από τους σημαντικότερους εφευρέτες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου