10 Ιουνίου 2016

Πώς η παροχή οικονομικών κινήτρων έδωσε στους Ιάπωνες κίνητρο ν' αποκτούν παιδιά

Η υπογεννητικότητα αποτελεί μάστιγα για την Ιαπωνία, ώστε το 2012 Ιάπωνες ερευνητές εκτιμούσαν ότι αν συνεχιζόταν η πτωτική τάση, το 3011 θα γεννιόταν ο τελευταίος Ιάπωνας. Φαίνεται πάντως ότι τα τελευταία χρόνια η τάση αυτή μάλλον ανακόπτεται - προσωρινά ή όχι θα δείξει το μέλλον - έστω και σε μικρή έκταση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ιαπωνικού υπουργείου Υγείας, το 2015 ο δείκτης γονιμότητας κυμάνθηκε στο 1.46, ένα σαφώς μικρό ποσοστό (πολύ μακριά από το ασφαλές όριο του 2% από το οποίο η Ιαπωνία άρχισε ν' απομακρύνεται από τα μέσα της δεκαετίας του '70), όμως ελαφρά αυξημένο σε σχέση με το 1.42 του 2014 και αισθητά ψηλότερα σε σχέση με το χαμηλότερο όλων των εποχών το 2005. Πώς όμως μπορεί να εξηγηθεί αυτή η αναστροφή της τάσης; 

Ενώ στη γειτονική Κίνα, όπου το μεγάλο πρόβλημα είναι ο υπερπληθυσμός, οι αρχές δίνουν κίνητρα στους πολίτες να μην γεννούν παιδιά, στην Ιαπωνία συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Ένα καλό δέλεαρ είναι τα χρήματα. Υπάρχουν περιοχές στις οποίες όσοι γονείς φέρνουν στον κόσμο ένα παιδί (έστω και μοναχοπαίδι), πριμοδοτούνται με ορισμένο χρηματικό ποσό.

Ο Κρίστοφερ Γουντ, ερευνητής του CLSA, πρόσεξε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό γεννήσεων στην περιοχή του Τόκιο συναντάται στο Μινάτο, όπου οι γονείς πληρώνονται εφάπαξ 180.000 γιέν για κάθε παιδί, δηλαδή κάτι λιγότερο από 1.500 ευρώ. Αντίστοιχα, στην πόλη Άμα του νησιού Νακανοσίμα, όπου παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη αύξηση γονιμότητας σ' ολόκληρη τη χώρα (1.80 το 2015 έναντι 1.66 ένα χρόνο νωρίτερα), οι γονείς πριμοδοτούνται με 100.000 γιέν (περίπου 830 ευρώ) για το πρώτο παιδί, ενώ το ποσό ανεβαίνει για τα επόμενα παιδιά φθάνοντας τα 1.000.000 (δηλαδή κάτι λιγότερο από 8.300 ευρώ) για το τέταρτο!

Και τελικά, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά, ο Γουντ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι "τελικά, τίποτα δεν μπορεί να υπερκεράσει την ισχύ των οικονομικών κινήτρων. Όπως ακριβώς οι υψηλότερες ελάχιστες αμοιβές θα ενθαρρύνουν την επιτάχυνση της ρομποτικής τεχνολογίας, έτσι η παροχή ενός σημαντικού χρηματικού ποσού θα πρέπει να ενθαρρύνει την ανατροφή παιδιών. Είναι σίγουρα ανώτερο των αρνητικών ποσοστό και αναθερμαίνει περισσότερο την οικονομία".

Οκ, στην Ελλάδα της ατέρμονης οικονομικής κρίσης θα ήταν ίσως πολυτέλεια να ζητάμε από τις αρχές (είτε μιλάμε για κυβέρνηση είτε πολύ περισσότερο για την τοπική αυτοδιοίκηση) να δίνουν εφάπαξ τόσο μεγάλα χρηματικά ποσά. Όμως σε μια Ελλάδα, που επίσης απειλείται από υπογεννητικότητα, έστω κι αν αυτή δεν προσεγγίζει ακόμα τα πολύ χαμηλά ποσοστά γεννήσεων της Ιαπωνίας, μήπως θα έπρεπε να σκεφτούμε πιο σοβαρά την παροχή των όποιων εναλλακτικών οικονομικών κινήτρων (π.χ. μείωση φορολογίας), όχι απλά για τους πολύτεκνους, αλλά και για γονείς που φοβούνται να φέρουν στον κόσμο και ν' αναθρέψουν έστω ένα παιδί;



Κάτι παλιότερο, αλλά σχετικό:
Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΩΝ ΙΑΠΩΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΞ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου