9 Αυγούστου 2016

Τέσσερις ανάλαφρες ιστορίες από το περιθώριο των πέντε πρώτων ημερών των Ολυμπιακών αγώνων του Ρίο

Λοιπόν, τι ακριβώς γίνεται στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο μπορείτε να το μάθετε από άλλα, πιο σχετικά και πιο ενημερωμένα σάιτ. Εδώ, πέντε μόνο μέρες μετά την έναρξη των αγώνων και ενώ έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας, το μόνο που θα επιχειρήσω είναι να συγκεντρώσω κάποιες παράπλευρες και πιο ανάλαφρες ειδησούλες, που δεν φτιάχνουν έντονους τίτλους, όμως αποδεικνύουν ότι το ενδιαφέρον των Ολυμπιακών αγώνων δεν περιορίζεται απαραίτητα στους χώρους αγωνιστικής δράσης, την ώρα που οι αθλητές διεκδικούν μια θέση στο βάθρο και στην αιωνιότητα.

Τα πρωτοσέλιδα της οργής

Ο μέχρι σήμερα άγνωστος Ντάνιελ Γκούντφελοου και ο πολύ διάσημος στη Βρετανία Τομ Ντέιλι κέρδισαν χάλκινο μετάλλιο στις συγχρονισμένες καταδύσεις από βατήρα σε ύψος 10 μέτρων, μόλις το όγδοο μετάλλιο που κέρδισε η Βρετανία στο συγκεκριμένο άθλημα. ξεκίνησαν να συνεργάζονται μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, κάτι που από μόνο του δίνει ένα ακόμη μεγαλύτερο βάρος στο μετάλλιο που κέρδισαν. 
Έλα, όμως, που σε αθλήματα με ζευγάρια συμβαίνει συχνά ο ένας να επισκιάζει τον άλλο. Ο πιο φωτογενής, ο πιο ομιλητικός ή και ο πιο διάσημος από τους δύο, όπως στην προκειμένη περίπτωση, κλέβει - χωρίς να το επιδιώκει φυσικά - όλα τα φώτα της δημοσιότητας σε βάρος του συναθλητή του κι ας είναι το μετάλλιο αποτέλεσμα της κοινής τους δουλειάς ως ομάδα. 
Έτσι, λοιπόν, ορισμένες βρετανικές εφημερίδες κόσμησαν τα πρωτοσέλιδά τους με εντυπωσιακές φωτογραφίες μόνο τον Τομ Ντέιλι, ξεχνώντας τον πρωτάρη σε Ολυμπιακούς αγώνες Ντάνιελ Γκούντφελοου. Και αν το θέμα ήταν μόνο η φωτογραφία, πάει στο καλό. Στους τίτλους αναφερόταν μόνο το όνομα του Ντέιλι, ωσάν η επιτυχία να ήταν αποκλειστικά δική του!
Τρεις εφημερίδες έκαναν αυτό το λάθος: η Ντέιλι Τέλεγκραφ, η Ντέιλι Μέιλ και η Ντέιλι Εξπρές. (Οκ, αλλιώς γράφεται το Daley και αλλιώς το Daily των εφημερίδων, όμως μήπως η ολόιδια προφορά των δυο λέξεων τις παρέσυρε;)



Η μαμά του Γκούντφελοου είδε στο τουίτερ το πρωτοσέλιδο της Τέλεγκραφ, το οποίο είχε ανεβάσει
Ένας δημοσιογράφος του BBC ανέβασε το πρωτοσέλιδο της Τέλεγκραφ θέλοντας να προβάλει το κύριο θέμα της εφημερίδας, αλλά η μαμά του Γκούντφελοου είδε όλη την εικόνα και το βλέμμα της έπεσε αλλού: ο γιος της δεν φαινόταν ούτε στη φωτογραφία ούτε καν αναφερόταν το όνομά του στο σχετικό με το μετάλλιο θέμα. "Εξεπλάγην πολύ από αυτήν τη φωτογραφία. Είναι αληθινή; Είμαι η μαμά του Νταν" έγραψε και άλλοι χρήστες του Τουίτερ έσπευσαν να δώσουν συγχαρητήρια στον Νταν, να σχολιάσουν αρνητικά το πρωτοσέλιδο, ενώ υπήρξε και δημοσιογράφος που ζήτησε να της μιλήσει για τον τρόπο κάλυψης της είδησης από τα ΜΜΕ.

Άδικο δεν είχε η γυναίκα! Αλλά και στα δικά μας, τι να πει και η μάνα της Κορακάκη, αφού στην Ελλάδα υπήρξαν εφημερίδες (μία από αυτές μάλιστα ήταν οπαδική... αθλητική), οι οποίες σνόμπαραν τελείως το ανέλπιστο χάλκινο μετάλλιο της αθλήτριας της σκοποβολής και δεν έκαναν καν μια τυπική αναφορά στα πρωτοσέλιδά τους!

Ο Τομ Ντέιλι πάντως θυμήθηκε τον συναθλητή του στο Τουίτερ ανεβάζοντας αυτήν τη σέλφι και δηλώντας περήφανος για τον Νταν:

Και βέβαια εντυπωσιακός - μακράν ο εντυπωσιακότερος μέχρι τώρα - ήταν ο πανηγυρισμός των δύο αθλητών, όταν έμαθαν τη νίκη τους:

Η ομάδα που ήθελε να μηδενιστεί!

Στον τελικό του σύνθετο ομαδικού της ενόργανης γυμναστικής, οι εθνικές ομάδες εκπροσωπούνται με τρεις αθλητές (από τους πέντε συνολικά) σε ισάριθμα όργανα: μονόζυγο, δίζυγο και ασκήσεις εδάφους. Η ουκρανική ομάδα όμως εμφάνισε μόνο δύο αθλητές και ο ένας από αυτούς, ο Μαξίμ Σεμιάνκιβ, όταν κλήθηκε να εκτελέσει πρόγραμμα στο μονόζυγο, τους άφησε όλους άφωνους - και όχι με την καλή έννοια. Αφού πιάστηκε για ελάχιστα δευτερόλεπτα από το μονόζυγο, ο αθλητής κατέβηκε, χαιρέτησε τους κριτές και... αποχώρησε.
Έγινε χαμός με την προκλητική αυτή εμφάνιση, για την οποία δεν ευθυνόταν ο ίδιος ο αθλητής, αλλά ο προπονητής, ο οποίος αποκάλυψε ότι 15 μόλις λεπτά πριν τον τελικό έμαθε πως ο τρίτος αθλητής της ομάδας δεν μπορούσε να αγωνιστεί λόγω ιατρικού προβλήματος. Συγκεκριμένα, ο αθλητής εκείνος είχε μόλις γυρίσει από το νοσοκομείο και η ουκρανική ομάδα δεν μπορούσε τη δεδομένη χρονική στιγμή να αλλάξει τον τρίτο εκπρόσωπό της.
Βέβαια, οι κακές γλώσσες δεν πείστηκαν από τις εξηγήσεις του προπονητή, οι οποίες ήρθαν με μεγάλη χρονική καθυστέρηση και αφού προηγουμένως ξέσπασε μεγάλος θόρυβος. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η ουκρανική ομάδα είδε τη συμμετοχή της στον τελικό του ομαδικού ως ευκαιρία προπόνησης των αθλητών της εν όψει των ατομικών αγωνισμάτων τις επόμενες ημέρες. Οι πιο αδικημένοι της όλης υπόθεσης, αυτοί που κέρδισαν τη συμπάθεια όλων, είναι πάντως οι Ελβετοί, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στον τελικό, έχοντας τερματίσει ένατοι στον ημιτελικό (προκρίθηκαν οι 8 πρώτες χώρες).


Το βλέμμα που σκοτώνει (και έγινε meme)

Οι κολυμβητές ετοιμάζονταν για τα 200 μέτρα πεταλούδας. Ο Μάικλ Φελπς, ο μεγαλύτερος ζωντανός θρύλος της κολύμβησης, ήθελε να συγκεντρωθεί, όμως δεν τον άφηνε ο υπερνεργητικός συναθλητής του από τη Νότιο Αφρική, Τσαντ Λε Κλος, ο οποίος έπαιζε μποξ στον αέρα για προθέρμανση. Ένας τυχερός φωτογράφος πάτησε το κουμπί τη σωστή στιγμή και έπιασε το εξαιρετικά θυμωμένο βλέμμα του Φελπς.



Ο πόλεμος της βεντούζας

Ο Φελπς δεν απασχόλησε μόνο με τη θυμωμένη ("θέλω να κάνω φόνο και θέλω να τον κάνω τώρα") γκριμάτσα του, αλλά και με τις βεντούζες του. Ακολουθώντας τα διδάγματα της πρακτικής ιατρικής και του βελονισμού, ο Μάικλ Φελπς και άλλοι Αμερικανοί κολυμβητές άρχισαν τις βεντούζες για καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, πιστεύοντας ότι θα κερδίσουν ένα πλεονέκτημα παραπάνω στις αναμετρήσεις μέχρι τελικής πτώσης ευγενούς άμιλλας των Ολυμπιακών αγώνων. Η ευεργετική δράση της ταπεινής και καταφρονεμένης βεντούζας δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά, όμως οι Ρώσοι, που επιθυμούν να πάρουν το αίμα τους πίσω για την εμπλοκή δεκάδων αθλητών τους σε σκάνδαλα ντόπιγκ (κάτι που παραλίγο να στοιχίσει την παρουσία όλων των Ρώσων αθλητών στους αγώνες του Ρίο), ανακάλυψαν ότι οι Αμερικανοί αθλητές ντοπάρονται με τις βεντούζες, τις οποίες παραλληλίζουν με την απαγορευμένη ουσία μελδόνιο! Ψυχρός πόλεμος; Σώπα καλέ.. αυτός μας τελείωσε το 1989 - ή μήπως όχι;
Υπάρχουν πάντως κι εκείνοι που απλά βλέπουν το θέμα από την χιουμοριστική του πλευρά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου