30 Νοεμβρίου 2016

Ξενοδοχεία για φανατικούς αναγνώστες. Θα κοιμόσασταν ποτέ στα ράφια μιας βιβλιοθήκης; [εικόνες]


Είναι μια πολύ καλή πρόταση για όσους αγαπούν τα ταξίδια (και έχουν τόσο τα χρήματα όσο και τη διάθεση να ταξιδέψουν μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου), αλλά και για όσους ψάχνουν μια ξεχωριστή επιχειρηματική ιδέα να την κάνουν πράξη εδώ στην Ελλάδα. Άλλωστε ζούμε σε μια εποχή, κατά την οποία η ανατροπή και οι καινοτόμες ιδέες κάνουν τη διαφορά και προσφέρουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Ο λόγος για ένα πανδοχείο πολύ διαφορετικό από τα συνηθισμένα, που απευθύνεται σε όσους αγαπούν τόσο πολύ τα βιβλία, ώστε θα ήθελαν να κοιμούνται ανάμεσα σ' αυτά - αλλά στην κυριολεξία.

Στην Ιαπωνία υπάρχουν δύο πανδοχεία με την ονομασία Book and Bed: το ένα βρίσκεται στο Τόκιο και ξεκίνησε τη λειτουργία του 2015, ενώ το δεύτερο άνοιξε πρόσφατα τα... ράφια του στο Κιότο. Η διαφορά του από τα συνηθισμένα ξενοδοχεία δεν είναι απλά ότι προσφέρει μια αναρίθμητη σειρά χιλιάδων βιβλίων για να διαλέξουν οι επισκέπτες του, αλλά αυτοί κοιμούνται ανάμεσα στα βιβλία που προσφέρει το κάθε πανδοχείο, αφού οι κουκέτες (δεν πρόκειται περί κανονικών δωματίων, καθώς διαθέτουν μόνο κρεβάτια) βρίσκονται πάνω στα ράφια της βιβλιοθήκης/πανδοχείου. 

Τα κρεβάτια είναι λίγα: μόλις 18 στο Book and Bed του Τόκιο, ενώ στο δεύτερο πανδοχείο της αλυσίδας υπάρχουν 20. Αντίθετα, τα βιβλία είναι πολλαπλά περισσότερα: περίπου δύο και πέντε χιλιάδες αντίστοιχα. Πάντως τα βιβλία δεν δανείζονται, επομένως ο επισκέπτης θα πρέπει να κάνει κράτηση πολλών ημερών, αν θέλει να μάθει το τέλος της αγαπημένης του ιστορίας. Εξάλλου, δεν είναι απαραίτητο να διανυκτερεύσει κάποιος, αλλά μπορεί να επισκέπτεται καθημερινά το πανδοχείο, να επιλέγει ένα βιβλίο και να ξαπλώνει στην κουκέτα του για να χαλαρώσει διαβάζοντας. Γιατί όχι, να πάρει κι έναν υπνάκο το μεσημέρι!

Τώρα θ' αναρωτηθείτε πόσο εύκολο είναι να μεταφερθεί η ίδια ή μια παραπλήσια ιδέα στην Ελλάδα, μια χώρα που δεν φημίζεται για τη βιβλιοφαγία των κατοίκων της. Θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα διεθνές ξενοδοχείο με πολλά βιβλία γραμμένα σε ξένες γλώσσες, ενδεχομένως με περισσότερα κρεβάτια, αλλά και με εξτρά ανέσεις, που δεν υπάρχουν στα πρωτότυπα ιαπωνικά, όπως... μια καφετέρια! (Πάντως, στο Book and Bed του Κιότο προσφέρεται και μπύρα. Είναι το επονομαζόμενο "Book and Bed and Beer"!)

Για όσους πάλι έχουν τα χρήματα και το χρόνο, ένα ταξίδι μέχρι την Ιαπωνία θα ήταν μια κάποια λύση, για να βιώσουν μια πραγματικά ανεπανάληπτη εμπειρία. Οι παρακάτω φωτογραφίες δίνουν μια ιδέα από τα δύο ιαπωνικά Book and Beds.[πηγή: bookandbedtokyo.com]






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου