15 Δεκεμβρίου 2016

Πώς θα σερβίρετε βραστά αβγά σε σχήμα λουλουδιού!


Βγαλμένη από τα βάθη της ιαπωνικής παράδοσης, η παρακάτω συνταγή προτείνει έναν εναλλακτικό τρόπο σερβιρίσματος των βραστών αβγών, όπου το μαγείρεμα ενός εξαιρετικά απλού φαγητού γίνεται τέχνη. Πρόκειται για τα "χάνα ταμάγκο" ή "λουλουδένια αβγά" (όπου "χάνα" είναι η ιαπωνική λέξη για το λουλούδι και "ταμάγκο" το αβγό), τα οποία μπορεί να ετοιμάσει ο καθένας στο σπίτι του, αρκεί να έχει τσόπτσικ και βέβαια με λίγη τεχνική εξάσκηση.

Η συνταγή προέρχεται από ιαπωνικά βιβλία μαγειρικής που χρονολογούνται στην περίοδο Έντο, δηλαδή μεταξύ 1603 και 1868. Η παρασκευή των "λουλουδένιων αβγών" έχει ως εξής:
- Βράζουμε τα αβγά μας και στη συνέχεια αφαιρούμε τα τσόφλια. 
- Έτσι όπως είναι τα αβγά (χωρίς τα τσόφλια τους) τα αφήνουμε για αρκετά λεπτά σε ζεστό νερό.
- Στο μεταξύ παίρνουμε πέντε τσόπστικ και τα δένουμε στη μια τους πλευρά μ' ένα λαστιχάκι. Πρακτικά, δημιουργείται ένα είδος κώνου. Στο κέντρο βάζουμε ένα βρασμένο αβγό, προσέχοντας ώστε τα τσόπστικ να το περικυκλώσουν απαλά απ' όλες τις μεριές. 
- Μ' ένα λαστιχάκι συσφίγγουμε τα τσόπστικ στην κορυφή τους, ώστε να μην διαλυθούν. 
- Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα βρασμένα αβγά μας. Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι εξαιρετικά βοηθητικές ως προς το πώς ακριβώς γίνεται αυτό το κόλπο με τα τσόπστικ.
πηγή: cookpad.com

πηγή: cookpad.com
- Όταν τα αβγά κρυώσουν, τα βουτάμε σ' ένα μπολ με κόκκινη χρωστική ουσία. (Πώς βάφουμε τα αβγά το Πάσχα; Απλά στη συγκεκριμένη συνταγή θα είναι χωρίς τα τσόφλια τους!)
- Μόλις τα αβγά αποκτήσουν ένα ελαφρύ ροζ χρώμα, τα αφαιρούμε από την μπογιά και τα κόβουμε στη μέση (κατά το πλάτος), ώστε θα σχηματιστούν δύο σχήματα λουλουδιού. 
Βέβαια, αν κάποιος δεν θέλει να έχει το αβγό του ένα ροζουλί χρώμα, μπορεί κάλλιστα να αποφύγει το στάδιο με τη χρωστική ουσία, αλλά να κόψει το αβγό του στη μέση μόλις αυτό κρυώσει και πάρει το σχετικό σχήμα χάρη στα τσόπστικ. 
πηγή: cookpad.com
Θέλει λίγη εξάσκηση στο χειρισμό των τσόπστικ, αλλά δοκιμάστε το! Θα είναι μια ωραία έκπληξη για τους φίλους σας!

Εναλλακτικά, μπορείτε να δείτε τη συνταγή με εικόνες (αλλά γραμμένη στα ιαπωνικά) εδώ: cookpad.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου