10 Μαρτίου 2016

Τι συμβαίνει στον οργανισμό ενός ανθρώπου, μόλις αυτός πεθάνει; Όλες οι απαντήσεις σ' ένα βίντεο


Είναι μακάβριο το θέμα. Το ξέρω. Όμως καλό είναι να γνωρίζουμε την επιστημονική αλήθεια. Τι συμβαίνει στον ανθρώπινο οργανισμό, όταν πεθαίνει; Για την ακρίβεια, τι διεργασίες πυροδοτεί το σταμάτημα του χτύπου της καρδιάς και γιατί το σώμα αρχίζει να αποσυντίθεται βγάζοντας μια απαίσια μυρωδιά; Ένα βίντεο διάρκειας περίπου τριάμιση λεπτών επιχειρεί να εξηγήσει σε απλή γλώσσα (στα αγγλικά ωστόσο) τι ακριβώς συμβαίνει. Α, και διαλύει έναν πολύ δημοφιλή μύθο, ότι δήθεν τα νύχια ή τα μαλλιά των νεκρών εξακολουθούν να μεγαλώνουν... και μετά θάνατον. Τι συμβαίνει όμως στ' αλήθεια; 

Κι επειδή το βίντεο είναι στ' αγγλικά, πρώτα μια μικρή σύνοψη.
Το πρώτο, λοιπόν, που συμβαίνει σ' έναν άνθρωπο που πεθαίνει.... σταματάει η άντληση αίματος από την καρδιά. Κατ' επέκταση, σταματάει η κυκλοφορία του αίματος, σχηματίζεται θρόμβος και η βαρύτητα το ωθεί στο κατώτερο δυνατό σημείο. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή και ως "νεκρική ωχρότητα" (livor mortis). 

Ακολούθως, πέφτει η θερμοκρασία του σώματος και οι μύες σκληραίνουν (νεκρική ακαμψία). Λίγη ώρα μετά, δεδομένου ότι δεν λαμβάνεται οξυγόνο από τους πνεύμονες, τα κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν και καταρρέουν. Όσο συμβαίνει αυτό, τα κύτταρα απελευθερώνουν λυσοσωμικό ένζυμο, που ευνοεί τα βακτήρια, ώστε αρχίζει πλέον η αποσύνθεση του σώματος, το οποίο εκπέμπει μια άσχημη μυρωδιά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Κατά τη διάρκεια της αποσύνθεσης τα βακτήρια απελευθερώνουν τεράστια ποσότητα χημικών ουσιών, όπως πουτρεσκίνη και πτωματίνη, που ευθύνονται για τη μυρωδιά αυτή. 

Κι αν αναρωτιέστε, γιατί ενώ όλα καταρρέουν, τα μαλλιά και τα νύχια μας συνεχίζουν να μεγαλώνουν, το βίντεο αποκαθιστά την επιστημονική αλήθεια έναντι αυτού του μύθου. Στην πραγματικότητα, όταν ο άνθρωπος σταματάει να ζει, σταματάνε ν' αναπτύσσονται και τα μαλλιά και τα νύχια του. Αν φαίνονται μεγαλύτερα, η εξήγηση είναι πολύ απλή: το υπόλοιπο σώμα έχει αρχίσει να συρρικνώνεται δημιουργώντας τη λανθασμένη αυτή εντύπωση.

Και εδώ είναι το βίντεο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου