13 Απριλίου 2016

"Sex and the city" στην Γκάνα. Η αφρικανική εκδοχή της διάσημης τηλεοπτικής σειράς που σπάει τα ταμπού των γυναικών της Αφρικής


Μια δημοσιογράφος γύρω στα 30 αναζητά τον τέλειο άνδρα, αν και κατά βάθος είναι κολλημένη σ' έναν παλιό, μεγάλο έρωτα. Οι καλύτερές της φίλες; μια υπερδραστήρια σεξουαλικά γυναίκα που δεν φοβάται να μιλάει ανοιχτά για το σεξ και ό,τι το αφορά, μια σεμνότυφη χαμηλοβλεπούσα που σοκάρεται με κάθε συζήτηση γύρω από το σεξ και ονειρεύεται τον άνδρα του παραμυθιού, μια δικηγόρος σχετικά απελευθερωμένη που όμως γκρινιάζει για τους πάντες και τα πάντα και μια ακόμη τύπισσα που απλά... υπάρχει. Αν η τελευταία έλειπε - και δεν θα ήταν αισθητή η απουσία της εδώ που τα λέμε - το μυαλό σας ίσως θα πήγαινε στο "Sex and the city". Η τηλεοπτική όμως αυτή γυναικοπαρέα δεν ζει στη Νέα Υόρκη, αλλά σε "Μια Αφρικανική Πόλη" (αποδίδοντας στα ελληνικά τον τίτλο του σίριαλ "An African City") και πιο συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα της Γκάνα, Άκρα.
Έχει χαρακτηριστεί σειρά φαινόμενο, όχι γιατί απλά αποτελεί ακόμη μια αντιγραφή του "Sex and the city", αλλά γιατί σπάει πολλά ταμπού των παραδοσιακών αφρικανικών κοινωνιών - ή μήπως απλά επιχειρεί να εισάγει ξένα ήθη σε λαούς που έχουν σοβαρότερα και αμεσότερα προβλήματα να αντιμετωπίσουν; Το "An African City" είναι μια αγγλόφωνη σειρά, γυρισμένη εξ ολοκλήρου στην Γκάνα (όπου τυπικά επίσημη γλώσσα είναι τα αγγλικά), η πρώτη σεζόν της οποίας προβλήθηκε το 2014 μέσω YouTube δωρεάν για όλους καταφέρνοντας να σημειώσει μεγάλη επιτυχία με εκατοντάδες χιλιάδες θεάσεις, ενώ η δεύτερη σεζόν προβάλλεται μέσω ειδικής πλατφόρμας μετά από πληρωμή ειδικής συνδρομής. 
Τι γίνεται όμως στη σειρά αυτή; Κατ' αρχήν, ποιες είναι οι πρωταγωνίστριες.

Κεντρικό πρόσωπο είναι η ΝάναΓιαα, η οποία μεγάλωσε και σπούδασε στην Αμερική, αλλά αποφάσισε να επιστρέψει στην Γκάνα, όπου βρίσκονταν ήδη οι γονείς της. Παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς της και παρότι παραπονιέται για τις διαφορετικές συνθήκες ζωής που συναντά στην πατρίδα της, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι κανένα μέρος δεν είναι σαν το "σπίτι", όπως προφανώς θεωρεί την Γκάνα παρότι έλειπε για πολλά χρόνια. Στην Άκρα συναντιέται με τις τέσσερις φίλες της, όλες Γκανέζες μεγαλωμένες στο εξωτερικό που για κάποιο λόγο πήραν την απόφαση να γυρίσουν στη μαμά Αφρική, όμως στην ίδια πόλη βρίσκεται και ο Σεγκούν, ο μεγάλος της έρωτας, ένας... Νιγηριανός με βρετανικές καταβολές, με τον οποίο είχαν γνωριστεί στη Νέα Υόρκη. Για ανεξήγητο λόγο ο Σεγκούν προτίμησε να μετακομίσει στην Γκάνα μετά το χωρισμό τους, όπου όμως γνώρισε μια τυπική Αφρικάνα, την οποία αποφάσισε να παντρευτεί προς μεγάλη απογοήτευση της ΝάναΓιαα.

Βέβαια, η ΝάναΓιάα, αν και ερωτευμένη με το Σεγκούν, δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά έκανε πολλές απόπειρες για σχέσεις με άλλους άνδρες, οι οποίες πάντα κατέληγαν στο χωρισμό για τους πιο ανώριμους λόγους που μπορεί να φανταστεί κανείς: ο ένας την ενοχλούσε επειδή είχε τη συνήθεια να ανακοινώνει πότε θα πήγαινε στην τουαλέτα και - κυρίως - γιατί εκεί έβγαζε... περίεργους ήχους ("μα να ακούγονται τέτοιοι ήχοι στο ολοκαίνουριό μου διαμέρισμα"; φώναζε υστερικά η ΝάναΓιαα στο συγκεκριμένο επεισόδιο), ένας άλλος δεν της έκανε γιατί πετούσε τα χρησιμοποιημένα προφυλακτικά όπου να ναι (και εκείνη δεν μπήκε στον κόπο να του εξηγήσει τρυφερά ότι τα χρησιμοποιημένα προφυλακτικά πρέπει να καταλήγουν στον κάδο απορριμάτων της τουαλέτας, αλλά άρχισε να ξεφωνίζει επιθετικά, τρομοκρατημένη μην πάθει κάτι το "ολοκαίνουριο διαμέρισμα" της). Στο τέλος της πρώτης σεζόν - και με το γάμο του Σεγκούν να πλησιάζει - καταλήγει μ' έναν πανίσχυρο επιχειρηματία από την Αγκόλα, ο οποίο είχε μεν.. μικρό πέος, αλλά η ΝάναΓιαα αποφάσισε να κάνει πέτρα την καρδιά της και να του συγχωρήσει αυτό το "ελάττωμα", αφού προηγουμένως το έκανε τεράστιο θέμα στις φίλες της, μάλλον γιατί είχε απλά ανάγκη από έναν άνδρα στο πλευρό της τη δεδομένη χρονική περίοδο.

Ποιες είναι οι φίλες της:
- Η Σαντέ αποτελεί το alter ego της Σαμάνθα Τζόουνς. Ίσως το μοναδικό στο οποίο διαφέρει από εκείνη είναι ότι η Σαμάνθα είχε φίλους γκέι, ενώ η Σαντέ μάλλον δεν έχει - γενικά, οι γκέι χαρακτήρες απουσιάζουν τελείως από το σίριαλ. Η Σαντέ, λοιπόν, αγαπάει πολύ τους άνδρες, το σεξ και τον.. δονητή της, τον οποίο κάνει ειδική παραγγελία από το εξωτερικό. Μάλιστα, όταν σε κάποιο επεισόδιο τα πράγματά της είχαν κολλήσει επί εβδομάδες στο τελωνείο (μια απόπειρα της σεναριογράφου να θίξει τους υπερβολικά εξονυχιστικούς ελέγχους στα τελωνεία των κρατών της δυτικής Αφρικής, λόγω των φόβων για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών), η Σαντέ έκανε ολόκληρη φασαρία και απαιτούσε από τον υπάλληλο να πάρει τουλάχιστον ένα "πολύ συγκεκριμένο" αντικείμενο από τις παραγγελίες της, χωρίς φυσικά να του αποκαλύψει τι ακριβώς ήταν το αντικείμενο αυτό. Κάποιες αντιλήψεις της όμως είναι υπερβολικά απελευθερωμένες, όπως όταν διακήρυττε ότι δεν είναι κακό για μια γυναίκα να δέχεται ακριβά δώρα από έναν άνδρα, που εκδηλώνει το θαυμασμό του για εκείνη, αφού έτσι άλλωστε και η ίδια απέκτησε το διαμέρισμά της στην Άκρα! Α,ναι.. έχει κι ένα θέμα με τα μαλλιά της αλλάζοντας συνέχεια περούκες. Πάντως η ηθοποιός είναι εξαιρετικά απολαυστική με μια βαθιά μπάσα φωνή, που θα λατρέψουν τουλάχιστον οι γκέι άνδρες.


- Η Νγκόζι είναι το ακριβώς αντίθετο: εξαιρετικά συντηρητική, ντρέπεται όταν οι συζητήσεις της γυναικοπαρέας περιστρέφονται γύρω από το σεξ, από το οποίο η ίδια απέχει μέχρι να παντρευτεί - χωρίς όμως να πιέζει για γάμο και το φίλο της, ο οποίος, παρά την επιθυμία του να προχωρήσει στα περαιτέρω, αρκείται στην ανταλλαγή φιλιών. Πολύ πειστική και φυσική η ηθοποιός που την υποδύεται επίσης, όπως και η ηθοποιός που υποδύεται τη Σαντέ.


- Η Μακίνα είναι μια δυναμική δικηγόρος, η οποία μετά το διαζύγιό της παράτησε τη δουλειά της στο Λονδίνο για να επιστρέψει στην Γκάνα, όπου είναι... άνεργη κι όμως συχνάζει στα καλά εστιατόρια της Άκρα, πηγαίνει στο γυμναστήριο και ούτε κατά διάνοια σκέφτεται να επιστρέψει στη Βρετανία! Σχετικά σνομπ, παράτησε έναν άνδρα καυκασιανής καταγωγής (αν και στην πραγματικότητα ήταν Ασιάτης) επειδή είχε συλλογή ταινιών πορνό με θέματα όπως "μαύρες νάνοι" και "γιαγιάδες με μεγάλους μαύρους κώλους". Eπίσης είναι ερωτευμένη μ' ένα δικηγόρο τη Βρετανία, με τον οποίο όμως ουδέποτε μπόρεσε να συνευρεθεί σεξουαλικά, επειδή κάθε φορά που συναντιούνται, η Μακίνα έχει... περίοδο! Αγαπημένο της αξεσουάρ το τσιγάρο!


- Η Ζαϊνάμπ, τέλος, είναι ένας μάλλον περιττός χαρακτήρας, που έχει βέβαια κι αυτή τα δικά της προβλήματα με τους άνδρες, όμως γενικά δεν έχει αφήσει το στίγμα της στη σειρά - ή τουλάχιστον αυτό εισέπραξα εγώ.


Οι προθέσεις της σεναριογράφου Νικόλ Αμαρτειφίο είναι καλές ή - έστω - καλοπροαίρετες. Θέλει να δείξει μια πιο μοντέρνα άποψη της Αφρικής και παράλληλα να φέρει τις συμπατριώτισσές της πιο κοντά στη σημερινή αμερικανική κουλτούρα. Όσες ενστάσεις κι αν έχει κάποιος, γιατί θα πρέπει σώνει και καλά να γίνουν οι Γκανέζες και γενικότερα οι Αφρικανές ρέπλικες των Αμερικανίδων, η στάση της εξηγείται από το γεγονός ότι και η ίδια μεγάλωσε στο εξωτερικό προτού επιστρέψει στην Γκάνα, όπως και οι ηρωίδες του σίριαλ. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι τελικά η σειρά, όπως είναι γραμμένη, φαίνεται να αφορά κυρίως αυτές τις γυναίκες, που μεγάλωσαν στο εξωτερικό κι έχουν άλλη νοοτροπία, όπως επίσης γυναίκες αφρικανικής καταγωγής που ζουν στο εξωτερικό και θέλουν να κρατήσουν κάποιους χαλαρούς δεσμούς με τη μαμά Αφρική, ενδεχομένως και μια μερίδα πλούσιων Γκανέζων που έχουν λύσει τα προβλήματα της καθημερινής τους επιβίωσης και θαυμάζουν το αμερικανικό - α λα Γκάνα - lifestyle.

Η σειρά εστιάζει υπερβολικά πολύ στο θέμα του σεξ και - το χειρότερο - εμφανίζει της ηρωίδες, αν και τριαντάρες, να σκέφτονται και να φέρονται ως έφηβες. Η μία γκρινιάζει ότι ο σύντροφός της στάζει πολύ... ιδρώτα την ώρα του σεξ (παραλληλίζοντας ατυχώς τον ιδρώτα με τσουνάμι!), η άλλη θεωρεί αδιανόητο ότι ο σύντροφός της θα κάνει την ανάγκη του στην τουαλέτα του ολοκαίνουριου διαμερίσματός της, μια άλλη δεν αντέχει στη σκέψη ότι ένας πρώην της δεν της είχε κάνει δώρο πανάκριβο αυτοκίνητο (όπως συνήθιζε να κάνει στις ερωμένες του) κλπ. Εν τω μεταξύ, η εικόνα των περισσότερων ανδρών είναι ελάχιστα κολακευτική, αφού η παρουσία τους είναι ελάχιστη σε διάρκεια και οι περισσότεροι είναι παντρεμένοι, που απατούν τις συζύγους τους ασύστολα.

Και μπορεί στα δυο πρώτα επεισόδια να γίνονται κάποιες αναφορές στον διαφορετικό τρόπο ζωής των Γκανέζων σε σχέση με τους Αμερικανούς ή τους Βρετανούς, όμως οι πληροφορίες που παίρνουμε για τα πραγματικά προβλήματα ενός μέσου κατοίκου της χώρας είναι ελάχιστα (π.χ. οι συχνές διακοπές ρεύματος, τα πολύ ακριβά διαμερίσματα, οι καθυστερήσεις στα τελωνεία κλπ.). Το μόνο σημαντικό ζήτημα που θίγεται με εύστοχο τρόπο αφορά τη χρήση προφυλακτικού και γενικότερα τις αντιλήψεις πολλών στην περιοχή σχετικά με τον ιό HIV. Σ' ένα επεισόδιο γίνεται αυτή η αναφορά, όμως η ατάκα δύο πολιτικών (σύμφωνα με το σενάριο) ότι "Εσύ φαίνεσαι καθαρή, άρα αποκλείεται να έχεις HIV" συνοψίζει την ελλιπή σεξουαλική παιδεία σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού ευρύτερα στην αφρικανική ήπειρο (αν και βέβαια θα μπορούσε το θέμα να αναπτυχθεί περισσότερο, ώστε η σειρά να περάσει με όσο το δυνατόν πιο εμφατικό τρόπο ένα μήνυμα σχετικά με την ανάγκη χρήσης προφυλακτικών).

Η πιο εντυπωσιακή, άχρηστη πληροφορία που μαθαίνει κάποιος παρακολουθώντας το "An African City" είναι το ότι οι περισσότερες γυναίκες - στην Γκάνα τουλάχιστον - χρησιμοποιούν ψεύτικα μαλλιά, ώστε οι κομμώτριες μπορούν ακόμη και να αρνηθούν να εξυπηρετήσουν μια πελάτισσα που είναι ευχαριστημένη με το φυσικό της μαλλί. Ο λόγος της άρνησης; Οι περισσότερες κομμώτριες δεν είναι σχετικά καταρτισμένες!

Η πρώτη σεζόν, που ανέβηκε στο YouTube το Μάρτιο του 2014, αποτελείται από δέκα επεισόδια διάρκειας 12-13 λεπτά το καθένα κατά μέσο όρο. Ύστερα από διετή σχεδόν απουσία, η σειρά επανήλθε με δεύτερη σεζόν, που όμως προβάλλεται μέσω ειδικής πλατφόρμας απαιτώντας συνδρομή 20$ για όλα τα επεισόδια της σεζόν, ένα ποσό μικρό για εμάς, όχι όμως και για τους Γκανέζους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες - αν και επιμένω να πιστεύω ότι οι περισσότεροι φανατικοί θεατές του "An African City" είτε ζουν εκτός Γκάνας είτε προέρχονται από τα πιο εύπορα κοινωνικά στρώματα της χώρας, ώστε έχουν τη σχετική οικονομική δυνατότητα. Η αλήθεια είναι ότι σε επίπεδο παραγωγής η σειρά χρειαζόταν βελτίωση, αφού σε αρκετές σκηνές της πρώτης σεζόν - ειδικά σε ανοιχτούς ή σε μεγάλης έκτασης χώρους - οι διάλογοι δεν ακούγονται καθαρά ή τέλος πάντων είναι εμφανείς οι τεχνικές ελλείψεις.

Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε την αφρικανική εκδοχή του "Sex and the City" δεν θα μείνετε παραπονεμένοι ή παραπονεμένες. Ειδικά η Σαντέ και η Νγκόζι είναι απολαυστικές και αποζημιώνουν για τις... αχμ... σούπερ γκρινιάρες της υπόλοιπης παρέας, συμπεριλαμβανομένης και της πρωταγωνίστριας, ΝάναΓιαα.
Τα επεισόδια βρίσκονται στην παρακάτω διεύθυνση: www.youtube.com/user/AnAfricanCity
Αν πάλι ξετρελλαθείτε τόσο πολύ, που δεν θ'αντέξετε χωρίς τις νέες περιπέτειες των κοριτσιών, η διεύθυνση για την παραγγελία των επεισοδίων της δεύτερης σεζόν είναι αυτή: anafricancity.vhx.tv/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου