14 Απριλίου 2016

Ποιοι ηθοποιοί του Χόλιγουντ πρωταγωνιστούν στις καλύτερες και ποιοι στις χειρότερες ταινίες;

en.wikipedia.org

Είναι τυχαίο που κάποιοι ηθοποιοί πρωταγωνιστούν σταθερά σε ταινίες που αποθεώνονται από τους κριτικούς, ενώ άλλοι συνάδελφοί τους βλέπουν τις περισσότερες ταινίες τους να μην περνούν τη βάση; Είναι θέμα καλού ή κακού μάνατζερ, καλού ή κακού ενστίκτου του κάθε ηθοποιού ή απλά είναι θέμα ταλέντου; Άλλωστε ο ηθοποιός - πόσο μάλλον όταν υποδύεται έναν πρωταγωνιστικό ρόλο - αποτελεί πολύ σημαντική παράμετρο για το συνολικό αποτέλεσμα, που εμφανίζεται επί της οθόνης. Η αλήθεια είναι ότι η έρευνα της ιστοσελίδας vox.com δεν φτάνει στο σημείο να εξηγήσει αυτές τις συμπτώσεις, αλλά περιορίζεται να ξεχωρίσει τους ηθοποιούς που σχεδόν επί σταθερής βάσης εμφανίζονται στις καλύτερες και στις χειρότερες ταινίες της Χόλιγουντ βάσει των κριτικών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την κάθε ταινία.

Η ιστοσελίδα διευκρινίζει ότι η αξιολόγηση αφορά μόνο όσους ηθοποιούς συμμετείχαν σε τουλάχιστον 10 ταινίες την τελευταία πενταετία (2010-2015), ενώ θα πρέπει η μία τουλάχιστον από τις ταινίες αυτές να συγκέντρωσε εισπράξεις 30 εκατομμυρίων δολαρίων και πάνω. Όσον αφορά την κατάταξη των ηθοποιών, αυτή έγινε με βάση το μέσο όρο βαθμολογίας των ταινιών τους σύμφωνα με τα στατιστικά αρχεία του Metacritic.

Έτσι, για παράδειγμα, ο Μάικλ Φασμπέντερ κατατάσσεται δεύτερος, πίσω από τον Ντάνιελ Ντέι Λούις, παρότι το 84% των ταινιών του έχει αποσπάσει θετικές κριτικές έναντι του 73% των ταινιών με πρωταγωνιστή τον Ντέι Λούις, όμως παράλληλα το 4% των ταινιών του Φασμπέντερ την τελευταία πενταετία αξιολογήθηκε αρνητικά από τους κριτικούς τη στιγμή που ούτε μία ταινία του Ντέι Λούις αξιολογήθηκε αρνητικά. Αντίστοιχα, ο Τζέρεμι Ρένερ κατατάσσεται μόλις δέκατος παρότι το 75% των ταινιών του έχουν βαθμολογηθεί θετικά, όμως σημαντικό είναι και το ποσοστό (15%) των ταινιών του που κρίθηκαν πολύ αυστηρά. 

Ανεξάρτητα από τη θέση που κατέλαβαν, οι παρακάτω ηθοποιοί δεν έχουν συμμετάσχει ούτε σε μία ταινία με αρνητικές κριτικές: Ντάνιελ Ντέι Λούις, Τζον Σ. Ρέιλι, Κάρεϊ Μούλινγκαν, Τίλντα Σουίντον, Μαριόν Κοτιγιάρ, Κέιτ Μπλάνσετ, Μέριλ Στριπ, Μάγγι Σμιθ και Έλεν Πέιτζ. Η κυριαρχία των γυναικών είναι επιβλητική, αν και ο καλύτερος μέσος όρος βαθμολογίας αποδίδεται στον Ντάνιελ Ντέι Λούις. Από την άλλη, ηθοποιοί που τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχουν συμμετάσχει έστω σε μία ταινία με εμφανώς θετικές κριτικές, είναι οι: Τζένιφερ Λοβ Χιούιτ, Ρομπ Σνάιντερ, Άνταμ Κούτσερ και Τέιλορ Λότνερ. 

Κι επειδή τα πολλά λόγια κουράζουν, αυτοί είναι οι καλύτεροι και χειρότεροι ηθοποιοί (άνδρες και γυναίκες σε χωριστούς πίνακες) ή αν προτιμάτε οι ηθοποιοί που την τελευταία πενταετία έχουν συμμετάσχει στις περισσότερες καλύτερες και στις περισσότερες χειρότερες ταινίες - για το Χόλιγουντ μιλώντας πάντα. Στην αγκύλη σημειώνεται η μέση βαθμολογία των ταινιών του κάθε ηθοποιού.

ΑΝΔΡΕΣ - ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ 10

1. Ντάνιελ Ντέι-Λούις  [73]
2. Μάικλ Φασμπέντερ  [69]
3. Τζον Σ. Ρέιλι  [66]
4. Μπένεντικτ Κάμπερμπατς  [65]
5. Ρόμπερτ Ντε Νίρο  [64]
6. Τομ Χανκς  [64]
7. Ματ Ντέιμον  [64]
8. Λεονάρντο ΝτιΚάπριο  [63]
9. Τζέικ Γκίλενχαλ  [63]
10. Τζέρεμι Ρένερ  [63]

ΑΝΔΡΕΣ - ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ 5

1. Ρομπ Σνάιντερ  [30]
2. Άνταμ Σάντλερ  [36]
3. Άνταμ Κούτσερ  [37]
4. Κέβιν Τζέιμς  [38]
5. Τέιλορ Λότνερ  [39]

ΓΥΝΑΙΚΕΣ - ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ 10

1. Κάρεϊ Μούλινγκαν  [69]
2. Τίλντα Σουίντον  [68]
3. Μαριόν Κοτιγιάρ  [68]
4. Κέιτ Μπλάνσετ  [65]
5. Τζένιφερ Λόρενς  [65]
6. Σαρλότ Ράμπλινγκ  [63]
7. Τζέσικα Τσάστεϊν  [63]
8. Μέριλ Στριπ  [63]
9. Τζόντι Φόστερ  [62]
10. Σκάρλετ Γιοχάνσον  [62]
(Τον ίδιο μέσο όρο, 62, συγκεντρώνουν επίσης η Μπρι Λάρσον και η Μάγκι Σμιθ, η οποίες όμως κατατάσσονται αντίστοιχα στην ενδέκατη και τη δωδέκατη θέση λόγω συμμετοχής σε λιγότερες ταινίες με αναφανδόν θετικές κριτικές)

ΓΥΝΑΙΚΕΣ - ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ 5

1. Τζένιφερ Λοβ Χιούιτ  [32]
2. Τζέσικα Άλμπα  [38]
3. Κάθριν Χέιγκλ  [39]
4. Ντενίζ Ρίτσαρντς  [41]
5. Αλίσια Σίλβερστοουν  [42]

Περισσότερα στατιστικά στοιχεία εδώ: The actors and actresses who most consistently appear in terrible movies - Vox

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου