31 Οκτωβρίου 2018

Έγκλημα στην Κέρκυρα του 1934: Ο Κούρκουλος που δολοφόνησε τον Ρουβά και στη συνέχεια αυτοκτόνησε!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Νίκος Κούρκουλος υπήρξε ένας από τους ωραιότερους ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου, η γοητεία μάλιστα του οποίου ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα, όταν το 1967 πρωταγωνίστησε στο πλευρό της Μελίνας Μερκούρη στο έργο «Illya Darling» του Ζυλ Ντασσέν, που βασιζόταν στο πολύ πετυχημένο φιλμ «Ποτέ την Κυριακή». Όπως έγραφε μια νεοϋορκέζικη εφημερίδα τον Ιούλιο της χρονιάς αυτής, «Ο ωραίος πρωταγωνιστής του “Illya Darling” Νίκος Κούρκουλος απαντάει σε μαζικά σημειώματα κοριτσιών, που του ζητάνε αυτόγραφα απλά στέλνοντάς του φωτογραφίες του τεσσάρων μηνών γιου του». (The Leader-Herald, 11.07.1967)

Από την άλλη, αν αναζητούσαμε τον αντίστοιχο του Κούρκουλου στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού, δηλαδή έναν τραγουδιστή εξαιρετικά γοητευτικό εμφανισιακά και ταυτόχρονα εμπορικό, που χωρίς να έχει κάνει κάποια ιδιαίτερη διεθνή καριέρα κατάφερε να αποκτήσει θαυμάστριες και στο εξωτερικό, θα καταλήγαμε στο πρόσωπο του Σάκη Ρουβά.

Ο Σάκης Ρουβάς και ο μακαρίτης Νίκος Κούρκουλος ασχολήθηκαν με διαφορετικά είδη τέχνης και φυσικά ανήκουν σε διαφορετικές γενιές, όμως εκτός της εξωτερικής ομορφιάς και της τεράστιας απήχησής τους στο γυναικείο (και όχι μόνο) κοινό, συνδέονται και με κάτι ακόμα: την κοινή κερκυραϊκή τους καταγωγή, παρότι βέβαια ο Νίκος Κούρκουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ή μήπως τα δύο αυτά ονόματα συνδέονται και με κάτι άλλο, τελείως απροσδόκητο;

Ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο και σταματάμε στην Κέρκυρα των αρχών Φεβρουαρίου του 1934, όταν η τοπική κοινωνία συγκλονίστηκε από τη δολοφονία του γιατρού Χαρίδημου Ρουβά από τον Ηλία Κούρκουλο, ο οποίος στη συνέχεια αυτοκτόνησε!

Όλα ξεκίνησαν όταν ο εμπρησμός του αυτοκινήτου κάποιου Αναστάσιου Κούρκουλου οδήγησε τον ιερέα του χωριού Μακράδες της Κέρκυρας στον αφορισμό του δράστη, που ως τότε παρέμενε άγνωστος και ασύλληπτος. Πιθανότατα ο – αγαπητός στην τοπική κοινωνία – γιατρός Χαρίδημος Ρουβάς εμπλεκόταν με κάποιον τρόπο, ενδεχομένως από αμέλεια, με το παραπάνω περιστατικό. Γεγονός ωστόσο είναι ότι στις 3 Φεβρουαρίου 1934, στα πλαίσια εκδίκησης και επηρεασμένος από το ακραίο μέτρο του αφορισμού, ο Ηλίας Κούρκουλος, που λογικά είχε κάποια συγγένεια με τον Αναστάσιο, πυροβόλησε με περίστροφο το Χαρίδημο Ρουβά και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Δυο μέρες αργότερα ο Ρουβάς εξέπνευσε στην κλινική του Ούγου Γιαλλινά, όπου νοσηλευόταν, ενώ μια μέρα αργότερα πραγματοποιήθηκε η κηδεία του στους Μακράδες.

Όσον αφορά το θύμα, η κερκυραϊκή εφημερίδα Ελευθερία σημείωνε ότι αυτός ήταν «παράδειγμα συζυγικής και πατρικής στοργής, έντιμος και χρηστός καθ’ όλα πολίτης, ώστε φίλους μόνον είχε δημιουργήσει εν τη ζωή του, διά τούτο η είδησις της κατ’ αυτού αποπείρας προυξένησε κατάπληξιν και ενέπλησσεν οδύνης ολόκληρον κόσμον, όστις εξετίμησε τα πολλαπλά του προσόντα, τα ψυχικά του χαρίσματα και την επιστημονικήν του μόρφωσιν και κατάρτισιν του αειμνήστου Χαριδήμου Ρουβά και εις ολόκληρον την αγροτικήν περιφέρειαν ην τόσον είχεν εξυπηρετήσει». (Ελευθερία, 09.02.1934)

Αν φτιάχναμε τα γενεαλογικά δέντρα του Νίκου Κούρκουλου και του Σάκη Ρουβά, θα φτάναμε άραγε κάποια στιγμή - ίσως όχι σε ευθεία γραμμή, αλλά σε κάποιο παρακλάδι - στους πρωταγωνιστές αυτού του εγκλήματος ή πρόκειται για δύο τόσο συνηθισμένα επώνυμα στην Κέρκυρα, που δεν αποκλείεται να ήταν απλές συνωνυμίες; Η σύμπτωση πάντως είναι εξαιρετικά σπάνια και αποκαλυπτική για τα παιχνίδια που παίζει η ζωή εν αγνοία μας...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου