7 Ιουνίου 2019

Τα πρωτότυπα (έστω και θεωρητικά) υπουργεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τις Δυνατότητες, την Ανεκτικότητα και την Ευτυχία


Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι - ελέω πετρελαίου - μια από τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη, γνωστή κυρίως λόγω του Ντουμπάι, που αποτελεί δημοφιλέστατο τουριστικό προορισμό τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα ειδικότερα. Το κράτος αυτό, που στην ουσία αποτελεί ένα είδος ομοσπονδίας επτά μικρών εμιράτων με μικρή παράδοση στη διεξαγωγή εκλογών, γράφει ιστορία - θετικά, αρνητικά ή αδιάφορα θα δείξει - με τις πρωτότυπες ονομασίες τριών υπουργείων, η πρακτική χρησιμότητα των οποίων αποτελεί θέμα προς συζήτηση. 

Μόλις στις 23 Απριλίου 2019, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσε τη θέσπιση ενός Υπουργείου Δυνατοτήτων (ή Ευκαιριών, αν προτιμάτε· στ' αγγλικά: Ministry of Possibilities). Πρόκειται για το πρώτο εικονικό υπουργείο, η διαχείριση του οποίου θα γίνεται συλλογικά από το υπουργικό συμβούλιο και όχι από ορισμένο υπουργό. Όπως διαβάζω στο arabnews.com, αντικείμενό του νέου αυτού υπουργείου είναι η διαχείριση όλων των επειγόντων χαρτοφυλακίων και η οικοδόμηση μελλοντικών κυβερνητικών δομών. Ο,τι καταλάβατε, καταλάβατε...

Εξάλλου, ήδη από το Φεβρουάριο του 2016 λειτουργούν στη χώρα τα υπουργεία Ευτυχίας και Ανεκτικότητας. Tο Υπουργείο Ανεκτικότητας μόνο ως ανέκδοτο αξίζει να το εκλάβουμε. Μιλώντας σε μαθητές, ο Υπουργός Ανεκτικότητας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σημείωσε ότι σκοπός του υπουργείου είναι η προώθηση του διαλόγου και η συνδρομή «στον κάθε κάτοικο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να υλοποιήσει την ανεκτικότητα στον ευρύτατο ορισμό της», διευκρινίζοντας μάλιστα ότι «κανένας λαός, καμιά κουλτούρα, κανένας τύπος κυβέρνησης, καμιά φιλοσοφική πεποίθηση, κανένα άτομο δεν εξαιρείται από την άσκηση της ανεκτικότητας». 

Ε, λοιπόν, στο όνομα της ανεκτικότητας, που μάλιστα υποτίθεται ότι αποτελεί το «οξυγόνο»  της χώρας, ανυπομονώ - και απορώ πώς δεν έχουν γίνει πράξη τόσα χρόνια τώρα - για το πρώτο gay pride του Ντουμπάι (ας γίνει και στο Άμπου Ντάμπι - δεν θα τα χαλάσουμε στο μέρος), την αλλαγή του αναχρονιστικού νομικού πλαισίου που απαγορεύει στις Μουσουλμάνες γυναίκες να παντρευτούν μη Μουσουλμάνο, γενικά τη θεαματική βελτίωση της θέσης των γυναικών, τη μη εφαρμογή της Σαρίας σε θέματα οικογενειακού δικαίου στους μη Μουσουλμάνους κατοίκους των μη εμιράτων, να επιτραπεί στους μη Μουσουλμάνους - αλλά και σε όσους Μουσουλμάνους το επιθυμούν - η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού (δεδομένου ότι οι ίδιοι δεν ασπάζονται τις δοξασίες της συγκεκριμένης θρησκείας), και φυσικά στα πλαίσια της ανεκτικότητας εννοείται ότι επιβάλλεται να επιτραπεί η ίδρυση κομμάτων, που θα μπορούν ακόμη και να αμφισβητήσουν το μοναρχικό χαρακτήρα του πολιτεύματος! 
[Για περισσότερες - γενικές έστω - πληροφορίες σχετικά με το όχι και τόσο ανεκτικό νομικό σύστημα των ΗΑΕ, ρίξτε μια ματιά στο σχετικό λήμμα της Wikipedia.]

Σ' ό,τι δε αφορά το Υπουργείο Ευτυχίας, στην ουσία αποτελεί το επόμενο βήμα μετά τη θέσπιση ενός Δείκτη, που μετρούσε την ευτυχία στον κυβερνοχώρο (ιστοσελίδες, τάμπλετ και έξυπνα τηλέφωνα) το 2014, μια μάλλον στρεβλή ερμηνεία των δεικτών μέτρησης της ευτυχίας των ανθρώπων, όπως καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 2012. Σύμφωνα με την Υπουργό Ευτυχίας, σκοπός είναι «η δημιουργία ενός περιβάλλοντος, όπου οι άνθρωποι μπορούν ν’ αναπτυχθούν, να αγγίξουν τις δυνατότητές τους και να επιλέξουν να είναι ευτυχισμένοι», προβάλλοντας μάλιστα ως παράδειγμα τον εαυτό της, που είναι «ένα πολύ χαρούμενο και θετικό άτομο ... [που] πάντα επιλέγει να δει το ποτήρι μισογεμάτο»!

Η αλήθεια πάντως είναι ότι οι επιδόσεις της χώρας στον τομέα της ευτυχίας ήταν και είναι αρκετά ικανοποιητικές. Σύμφωνα με την επίσημη Έκθεση Ευτυχίας του ΟΗΕ για το έτος 2018, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατατάχθηκαν στην εικοστή θέση σε σύνολο 156 κρατών, πολύ πιο πάνω από την μόλις 71η Ελλάδα. (Το γιατί η Ελλάδα κατατάσσεται σταθερά σε χαμηλές θέσεις, όταν χώρες που πτώχευσαν ή μπήκαν σε μνημόνια - βλ. Ισλανδία, Ιρλανδία - βρίσκονταν στην κορυφαία εικοσάδα ακόμη και στα χρόνια της κρίσης, αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα για συζήτηση σχετικά με την τάση του μέσου Έλληνα να μιζεριάζει γκρινιάζοντας διαρκώς για τους πάντες και για τα πάντα, αλλά ας μην ανοίξουμε τώρα αυτήν κουβέντα)

Αυτό πάντως δεν είναι το πρώτο ούτε το μοναδικό υπουργείο στον κόσμο με αντικείμενο την ευτυχία. Ήδη από τον Οκτώβριο του 2013 στη Βενεζουέλα ιδρύθηκε υφυπουργείο Ύψιστης Κοινωνικής Ευτυχίας με σκοπό να βοηθήσει τους «αδύναμους, ευάλωτους και εύθραυστους», ενώ Υπουργείο Ευτυχίας διαθέτει και το ινδικό κρατίδιο Μαντνιά Πραντές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου