24 Δεκεμβρίου 2023

Το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν στο σπίτι της Τζένης Καρέζη και του Κώστα Καζάκου το 1969


Παραμονή Χριστουγέννων, 1969. Πιο ευτυχισμένοι από ποτέ, γονείς ενός αγοριού οκτώ μηνών, η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος άνοιξαν τις πόρτες του σπιτιού τους για ένα χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν που τα είχε όλα: εκλεκτούς καλεσμένους από το καλλιτεχνικό στερέωμα (και όχι μόνο), μουσική για όλα τα γούστα και έναν από τους δημοφιλέστερους λαϊκούς τραγουδιστές της εποχής να τραγουδάει ζωντανά τις μεγάλες του επιτυχίες. Το κερασάκι στην τούρτα, η παρουσία της Αλίκης Βουγιουκλάκη και του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, που για ακόμη μια φορά διέψευσε τον αστικό μύθο για τη δήθεν αντιπαλότητα μεταξύ των δύο μεγάλων πρωταγωνιστριών του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου.

Το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν στο σπίτι του ζεύγους Καρέζη – Καζάκου ανέλυσε εκτενώς η εφημερίδα Έθνος (26.12.1969) σ’ ένα κοσμικό ρεπορτάζ ιστορικής αξίας με πολλές λεπτομέρειες για τη διακόσμηση, τα ρούχα, τη μουσική, αλλά και τους διάσημους καλεσμένους.

Παραμονή των Χριστουγέννων: Η Τζένη Καρέζη έδωσε κ’ εφέτος το καθιερωμένο κοσμικοκαλλιτεχνικό της ρεβεγιόν. Από το σπίτι της παρήλασαν πάμπολλοι πρωταγωνισταί, ηθοποιοί, εκπρόσωποι της τέχνης και της κοινωνικής ζωής. Πρώτα - πρώτα, ένα τεράστιο δένδρο, στολισμένο με κόκκινα λουλούδια και φώτα, υπεγράμμιζε στη μεγάλη βεράντα την εορταστική ατμόσφαιρα.

Άφθονα αναμμένα κεριά, σκορπισμένα σε διάφορα σημεία, άπλωναν το γλυκό τους φως και τόνωναν την όμορφη, ρωμαντική ατμόσφαιρα. Όλες οι κυρίες με μακρυά φορέματα και πυζάμες πολύ αμπιγιέ – όλοι οι κύριοι με σμόκιν. Στα μικρά τραπέζια ομάδες φίλων και γνωστών φλυάρησαν, ήπιαν, έφαγαν και χάρηκαν τη βραδυά τους γενικά.

Η οικοδέσποινα δεχόταν τους προσκεκλημένους της οικειότατα, ντυμένη με μαύρες φαρδειές κρεπ-πυζάμες και τυνίκ ολοκέντητη από χλωμές μαρόν γκρι μαύρες παγέτες. Μαλλιά τραβηγμένα πάνω σε άφθονες μπούκλες, πρόσωπο όπου έλαμπαν τα πασίγνωστα αστραφτερά πράσινα μάτια. Ο Κώστας Καζάκος, κομψότατος μέσα στο σμόκιν του, είχε αναλάβει τον τομέα «Ήχος και Φως». Γλυκειά διακριτική μουσική Φρανκ Σινάτρα, μελωδική φολκλορική κι αργά το πρωί παλιό κλασικό ρεμπέτικο από τη σπάνια συλλογή του.

Από τους πρώτους έφθασε η Αλίκη Βουγιουκλάκη, εντυπωσιακά αδυνατισμένη, με μπεζ οργκάντζα και σχέδια παγετέ στο κορσάζ. Αργότερα, μετά την παράστασί της, προσήλθε η Έλλη Λαμπέτη, πιο όμορφη παρά ποτέ, με μαύρο μακρύ φόρεμα, κεντημένο με χρυσές χάνδρες, που φώτιζαν το φίνο εξαίσιο πρόσωπό της με τα μεγάλα μάτια και τα γκριζοκάστανα μαλλιά. Από τις πιο κομψές παρουσίες ήταν: Η Ελένη Χατζηαργύρη με καφέ βελούδινη φούστα και μαύρη ζιβάγκο μπλούζα. Η Ζωή Λάσκαρη με μαύρη βελούδινη πυζάμα Υβ - Σαιν Λωράν. Η Φλωρέττα Ζάννα μ’ ένα μαύρο αισθητικό ανσάμπλ. Η κ. Πρετεντέρη με μαύρο μουαρέ βελούδο και άσπρη εσάρπα. Η κ. Μεσολωρά υπέρκομψη με άσπρο φόρεμα και μαύρο γιλέκο σε ελληνική γραμμή. Ακόμη, η Καίτη Λαμπροπούλου με μαύρη πυζάμα. Η κ. Μπότση με λαμέ, βυσσινί και ομοιόμορφα κεντήματα. Η συνεργάτις μας κ. Μ. Παπαδοπούλου με μωβ - ροζ λαμέ. Η κ. Βέλτσου με μαύρο κρεπ. Η κ. Μούτση με μαύρη πυζάμα. Ήταν ακόμη ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ο Γιώργος Ρούσσος, ο Κώστας Πρετεντέρης, ο Δήμος Μπότσης, ο κ. Βουσβούνης, ο Ντίνος Δημόπουλος και οι κ.κ. Λίβας, Μεσολωράς, Νίκος Σ., Μπότσης, Π. Κουτουμάνος, Φρ. Γερμανός κ.ά.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο πασίγνωστος Χρηστάκης έφερε το κέφι από τα «Δειλινά» στο σαλόνι της Τζένης. Τραγούδησε, άρεσε, ενθουσίασε, ιδιαίτερα τον Παπαμιχαήλ, που τραγούδησε με την «καρδιά» του. Ένα έξοχο τσιφτετέλι χόρεψε ο Κώστας Καζάκος και γνωστό νησιώτικο μπάλλο ο Γιώργος Ρούσσος με την Καίτη Λαμπροπούλου. Μετά τον Χρηστάκη, τραγούδησαν οι παρούσες πρωταγωνίστριες, συνοδεία κιθάρας από τον Δήμο Μούτση. Η Τζένη Καρέζη με το ζεστό βαθύ ταμπεραμέντο της. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη με την γλυκειά φωνή της, γνωστές κινηματογραφικές μελωδίες της. Μετά, χορός, μέχρις αργά, με τραγούδια του Βαμβακάρη και του Τσιτσάνη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου