20 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΡΕΥΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ


Τα συμπεράσματα μιας νέας έρευνας που αναφέρεται στα οφέλη του γιαουρτιού για την κατάσταση της καρδιάς παρουσιάστηκαν στις 19 Σεπτεμβρίου σε ιατρικό συνέδριο στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με αυτά, όσοι καταναλώνουν γιαούρτι συστηματικά εμφανίζουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αυξημένη αρτηριακή πίεση σε σχέση με όσους δεν το περιλαμβάνουν στο καθημερινό τους διαιτολόγιο.
Η έρευνα έγινε σε 2000 άτομα για διάστημα 15 ετών. Οι ερευνητές παρακολουθούσαν την κατάσταση της υγείας των εθελοντών, οι οποίοι με τη σειρά τους απάντησαν ανά τακτά διαστήματα σε ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που ανακοινώθηκαν, όσοι λάμβαναν τουλάχιστον το 2% των ημερήσιων θερμίδων τους από την κατανάλωση γιαουρτιού - ή αλλιώς ένα κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ανά τρεις ημέρες - εμφάνιζαν 31% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν υψηλή αρτηριακή πίεση. 
Επίσης, οι συστηματικοί καταναλωτές γιαουρτιού διαπιστώθηκε ότι εμφάνιζαν χαμηλότερη συστολική πίεση, αυτή που κοινώς αποκαλούμε και ως "μεγάλη πίεση", η οποία προσδιορίζει την πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών την ώρα που χτυπάει η καρδιά. Όπως έχει διαπιστωθεί στο παρελθόν, η υψηλή, ανεξέλεγκτη συστολική πίεση συνδέεται με το εγκεφαλικό, καρδιακά επεισόδια, προβλήματα στο νεφρό, ακόμη και με απώλεια όρασης.
Οι επιστήμονες αποδίδουν την ευεργετική επίδραση του γιαουρτιού στο κάλιο που περιέχει, το οποίο βοηθάει να "ξεπλυθεί"από τον οργανισμό το νάτριο, το οποίο ευθύνεται για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Εξάλλου, το ασβέστιο βοηθάει κι αυτό με τη σειρά του να διατηρηθούν υγιή τα αιμοφόρα αγγεία. Προσέξτε βέβαια τι γιαούρτι θα περιλάβετε στο διαιτολόγιο σας δείχνοντας την προτίμηση σας στα γιαούρτια χωρίς ή με λίγα λιπαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου