30 Απριλίου 2013

Σαν σήμερα: 30 Απριλίου


Σήμερα είναι Τρίτη, 30 Απριλίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Δύο οικονομολόγοι, βραβευμένοι με Νόμπελ γεννήθηκαν σαν σήμερα: ο Σάιμον Κούζνετς (1901-1985, Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 1971 "για την ανάπτυξη εμπειρικής ερμηνείας της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία οδήγησε σε ένα νέο, διευρυμένο πλαίσιο στην οικονομική και κοινωνική δομή και στην διαδικασία ανάπτυξης") και ο Θίοντορ Σουλτζ (1902-1998, Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών "για την καινοτόμο συνεισφορά του στην έρευνα της οικονομικής ανάπτυξης με ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα των αναπτυσσόμενων χωρών", από κοινού με τον Άρθουρ Λούις).
Επίσης, μια μέρα σαν τη σημερινή γεννήθηκε ο σατιρικός Τσέχος συγγραφέας των περιπετειών του "Καλού στρατιώτη Σβέικ", Γιάροσλαβ Χάσεκ (1883-1923)
Σημαντικά πολιτικά πρόσωπα που έχουν σήμερα γενέθλια είναι ο πρωθυπουργός του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ (54 ετών), ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Γκουτιέρες (64) και ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος ΙΣΤ΄ Γουσταύος (67). 
Γενέθλια έχει σήμερα ο Δανός σκηνοθέτης Λαρς Φον Τρίερ (57 ετών), όπως και η κυρία Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου (58). Τέλος, σαν σήμερα γεννήθηκε και ο Αλέξανδρος Ωνάσης (1948-1973).

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Στο Βιετνάμ γιορτάζεται η Ημέρα της Απελευθέρωσης/Επανένωσης. Στις 30 Απριλίου 1975, οι Βιετ Κογκ κατέλαβαν τη Σαγκάη (σημερινό Χο Τσι Μινχ) σφραγίζοντας τη νίκη τους στον πόλεμο μεταξύ Βορείου και Νοτίου Βιετνάμ.
Στην Ολλανδία, γιορτάζεται το Koninginnedag, δηλαδή τα γενέθλια της βασίλισσας. Η γιορτή συνδέεται με την επέτειο από τη γέννηση της βασίλισσας Ιουλιάνας (1909-2004). Εξάλλου, σαν σήμερα το 1980 ανέβηκε στο θρόνο της Ολλανδίας η πρώην βασίλισσα Βεατρίκη, ύστερα από την παραίτηση της μητέρας της, ενώ σήμερα ορκίζεται και ο διάδοχος της Βεατρίκης, πρίγκιπας Βίλεμ-Αλεξάντερ, ο πρώτος άνδρας βασιλιάς της Ολλανδίας τα τελευταία 120 χρόνια. Έτσι, από την επόμενη χρονιά, η 30η Απριλίου θα ονομάζεται Koningsdag.
Στη Σουηδία, από το απόγευμα και μετά τα πάντα κλείνουν, καθώς γιορτάζεται η Νύχτα του Walburgis. Η αγία Walburga ήταν μια Αγγλίδα ιεραπόστόλος, που έδρασε στη σκανδιναβική χερσόνησο τον 8ο αιώνα κυνηγώντας μάγισσες, η μνήμη της οποίας τιμάται την 1η Μαΐου. Τη σημερινή βραδιά, παραμονή της γιορτής της αγίας, διεξάγεται ένα είδος "κυνηγιού μαγισσών", που αντιστοιχεί στο αμερικανικό Χάλοουιν. 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 30 Απριλίου 1895, τηλεγραφήματα από την Αμμόχωστο προς την Αθήνα αναγγέλλουν ότι "Ο λαός του διαμερίσματος της Αμμοχώστου, συνελθών εις συλλαλητήριον, εψήφισε την κατάργησιν του φόρου της υποτελείας, την ελάττωσιν των φόρων και την ένωσιν μετά της Ελλάδος".

Στις 30 Απριλίου 1920, από το βήμα του Κοινοβουλίου, που ήταν κατάμεστο από πολίτες, ο πρωθυπουργός Ελευθέριος  Βενιζέλος ανακοίνωσε την αποδοχή των όρων που  είχαν συμφωνηθεί λίγες μέρες νωρίτερα από την τουρκική αντιπροσωπεία στο Παρίσι. 
"Είμαι ευτυχής, κύριοι, δυνάμενος να ανακοινώσω σήμερον προς υμάς εν περιλήψει τους όρους της μετά της Τουρκίας συνθήκης, ήτις επεδόθη χθες εν Παρισίοις εις τους Τούρκους πληρεξουσίους. Κατά τας διατάξεις της συνθήκης ταύτης, η Ελλάς επεκτείνεται μέχρι του Ευξείνου Πόντου, περιερχομένης εις αυτήν ολοκλήρου της Θράκης εκείνης, η οποία έμεινεν εκτός των ορίων της Βουλγαρίας μετά την συνθήκην του Νεϊγύ....", ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός.
Κατά κύριο λόγο, οι όροι εκείνοι θα επιβεβαιώνονταν και με την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών τρεις μήνες αργότερα. 

Στις 30 Απριλίου 1941, γράφτηκε μια από τις μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, όταν στις 10 το πρωί ορκίστηκε η πρώτη κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου, αποτελούμενης κατά κύριο λόγο από στρατηγούς.

Στις 30 Απριλίου 1945, η κατάληψη του Ράιχσταγκ από το σοβιετικό στρατό και η ανύψωση της σοβιετικής σημαίας, σήμανε το ουσιαστικό τέλος του ναζιστικού καθεστώτος της Γερμανίας. Λίγες ώρες μετά, ο Χίτλερ θα αυτοκτονούσε στο καταφύγιο, όπου κρυβόταν τις τελευταίες ημέρες. 
Η αναγγελία της είδησης από το γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό έγινε μια μέρα αργότερα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Χίτλερ είχε πεθάνει την 1η Μαΐου, ενώ δεν έκανε λόγο για αυτοκτονία, προφανώς για να μην κλονίσει το - ούτως ή άλλως πεσμένο - ηθικό του πληθυσμού. Για την ακρίβεια, παρουσίαζε έναν δήθεν ηρωικό θάνατο, που ουδεμία σχέση είχε με την πραγματικότητα.
"Αναγγέλλεται από το Γενικό Στρατηγείο του Φύρερ ότι ο Φύρερ μας Αδόλφος Χίτλερ έπεσε σήμερα το απόγευμα επί των ηγετικών επάλξεων στην Καγεκλαρία του Ράιχ μαχόμενος μέχρι τελευταίας πνοής κατά του μπολσεβικισμού και για τη Γερμανία". 
΅Εν τω μεταξύ, διάδοχος του Χίτλερ είχε οριστεί από τον ίδιο ο ναύαρχος Νταίνιτς, ο οποίος σε διάγγελμα του υποσχέθηκε ότι θα συνέχιζε τον "αγώνα εναντίον του μπολσεβικισμού": "Εφόσον ο σκοπός της διασώσεως του γερμανικού λαού παρεμποδίζεται υπό των Άγγλων και των Αμερικανών, θα συνεχίσουμε τον αγώνα εναντίον τους. Οι Αγγλοαμερικανοί αφ' ετέρου, εξακολουθώντας τον αγώνα εναντίον μας, δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λαών τους, αλλά εργάζονται για την επιβολή του μπολσεβικισμού στην Ευρώπη..."
Η αλήθεια για την αυτοκτονία του Χίτλερ θα γινόταν γνωστή στις 2 Μαΐου όταν εκδόθηκε επίσημο ανακοινωθέν από τη Μόσχα, ύστερα από τη σύλληψη ηγετικών στελεχών του ναζιστικού κόμματος από το σοβιετικό στρατό.
Ωστόσο, η διάσπαση στο εσωτερικό του ναζιστικού καθεστώτος ήταν περισσότερο από σαφής, καθώς ο Χίμλερ είχε ήδη υποβάλει επίσημη πρόταση συνθηκολόγησης άνευ όρων, δηλώνοντας ότι ενεργούσε εξ ονόματος του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα:
Ανταποκρίσεις από την Αμερική για το πώς υποδέχτηκαν εκεί την είδηση της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων δημοσίευσε στις 30 Απριλίου 1895 η εφημερίδα "Το Άστυ":
"Ο ερίτιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Princeton κ. Ουίλλιαμ Σλώνε, μέλος της διεθνούς επί των Ολυμπιακών Αγώνων επιτροπής, εδημοσίευσεν εν τω "Κόσμω" της Νέας Υόρκης εμβριθεστάτην ιστορικήν πραγματείαν επί των Αγώνων, ήτις, μεγάλην εν Αμερική αίσθησιν εμποιήσασα, ενέπνευσεν άκρατον παρά τους Αμερικανοίς ενθουσιασμόν.... 
Ο κ. Σλώνε, περαίνων την πραγματείαν αυτού, διατυποί τα φιλελληνικά αυτού αισθήματα, λέγων, ότι οι Έλληνες θέλουσιν επιδείξει τους ξένοις τα όσα από της ημέρας της ανεξαρτησίας αυτών επετέλεσαν και θέλουσι προσελκύσει τας συμπαθείας των εν τη Δύσει πεπολιτισμένων μεγάλων εθνιών υπέρ της μικράς Ελλάδος, ήτις είνε "το έρυσμα της Δύσεως προ της αφορήτου αυυθαδείας και ανικανότητος της Ανατολής". Το άρθρον του κ. Σλώνε ανεδημοσιεύθη εις πολλάς εφημερίδας, η δε έγκριτος εφημερίς "Mail Express" της Νέας Υόρκης σχολιάζει αυτό εν κυρίω άρθρον ευμενώς υπέρ της Ελλάδος και των Αγώνων εκφραζομένη.
Ο Τύπος της Νέας Υόρκης λαμβάνων αφορμήν εκ της αναβιώσεως των Ολυμπίων προτείνει εν Νέα υόρκη την οικοδομήν μεγάλου ιπποδρομίου κατ' απομίμησιν του Circus Maximus της Ρώμης ή εκείνου της Αντιοχείας, εν άλλω δε άρθρω, ο ευφυής συντάκτης φαντάζεται εαυτόν επί του Λυκαβητού βλέπων εκείθεν τον Τρικούπην "τον ικανώτερον της Ελλάδος άνδρα" γυμναζόμενον εις ποδηλασίαν και προασκούμενον, ίνα λάβη μέρος εις τους εν Σταδίω αγώνας προς τους εξ Αμερικής αθλητάς. "Το ιοστέφανον άστυ, λέγει, θα γείθνη ανάστατον άμα φθάσωμεν εκεί vi et armiw", και ωσεί σπουδαιολογών, περαίνει λέγων ότι "η δύσμοιρος Ελλάς οφείλει 165 εκατομμύρια δολλάρια. Το έθνος είνε υποθηκευμένον και θα προσπαθήσωμεν να το βοηθήσωμεν, ίνα αποτίση τα χρέη του". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου