26 Μαΐου 2013

Η άγνωστη ασθένεια(;) του Μπραντ Πιτ


Είναι σνομπ ο Μπραντ Πιτ; Ίσως πολλοί που τον έχουν συναντήσει από κοντά και έχουν συνομιλήσει μαζί του ν' απαντούσαν θετικά επισημαίνοντας ότι ο ηθοποιός, ως γνήσιος "σταρ", ξεχνάει εύκολα πρόσωπα. Μήπως, όμως, μια τέτοια ερμηνεία θα ήταν εσπευσμένη και ελλιπής, μια προκατάληψη που έχουμε οι άνθρωποι να βάζουμε ταμπέλες στους άλλους επιτιμώντας τους για τη συμπεριφορά τους, χωρίς να τους γνωρίζουμε σε βάθος; Με άλλα λόγια, μήπως ο Μπραντ Πιτ όχι απλά δεν είναι σνομπ, αλλά η υποτιθέμενα "αγενής" συμπεριφορά του είναι απλά σύμπτωμα μιας άγνωστης και σπάνιας ασθένειας;

Η αφορμή δόθηκε από την απάντηση του Μπραντ σε συνέντευξη του στο αμερικανικό Esquire. "Πολλοί άνθρωποι με μισούν, επειδή νομίζουν ότι δεν τους σέβομαι. Έτσι, ορκίζομαι στο Θεό, έφτασε μια χρονιά που είπα, Φέτος θα το διαχειριστώ και θα πω στους ανθρώπους "Ok, πού συναντηθήκαμε;". Όμως έτσι έγινε χειρότερα. Οι άνθρωποι προσβάλλονταν ακόμη περισσότερο. Μια στο τόσο, κάποιος μου δίνει το περίγραμμα κι εγώ θα του πως "Σ' ευχαριστώ που με βοήθησες". Όμως κυρίως εκνευρίζω τον κόσμο. Συνήθως εισπράττω κάτι σαν "Είσαι εγωιστής. Είσαι φαντασμένος". Όμως είναι ένα μυστήριο για μένα. Δεν μπορώ να συγκρατήσω ένα πρόσωπο.. Πρόκειται να κάνω εξετάσεις".
Η Μαρλέν Μπέχμαν, νευροεπιστήμονας του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon, διάβασε τη συνέντευξη κι έβγαλε τη διάγνωση της. Ο Μπραντ Πιτ πάσχει από προσωποαγνωσία, μια ιδιαίτερη ασθένεια του εγκεφάλου, κατά την οποία οι πάσχοντες αδυνατούν να θυμηθούν πρόσωπα, και η οποία έγινε γνωστή στον ιατρικό κόσμο μόλις στις αρχές του 2000, αν και το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό χρονολογείται από το 1976, όταν μια μητέρα διαπίστωσε ότι η κόρη της δεν μπορούσε να ξεχωρίσει τις φίλες της, όταν εκείνες φορούσαν τη μαθητική στολή. 
Όπως η δρ. Μπέχμαν αναφέρει σε συνέντευξη στο Discovery.com, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι συναντούν πολλούς άλλους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά στη συνέχεια τους ξεχνούν. Αυτοί οι άνθρωποι, συνήθως εμφανίζονται υπερβολικά κοινωνικοί στις συναναστροφές τους, ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο, μέσω της κουβέντας δηλαδή, θα μπορέσουν να θυμηθούν κάποια στοιχεία για το πρόσωπο που έχουν ξεχάσει.
Υπάρχουν διακυμάνσεις στην ένταση της ασθένειας, ενώ στη χειρότερη μορφή οι ασθενείς δεν μπορούν ν' αναγνωρίσουν ούτε καν τον εαυτό τους στον καθρέφτη. Αυτό, φυσικά, δεν συμβαίνει στην περίπτωση του Μπραντ Πιτ. Γιατί, όμως, ο ηθοποιός δεν έχει κάνει μια εξέταση τόσα χρόνια για να αντιμετωπίσει την ασθένεια του;
Οι περισσότεροι που πάσχουν από προσωποαγνωσία δεν συνειδητοποιούν σε βάθος το πρόβλημα τους. Αντιλαμβάνονται μεν ότι κάτι τρέχει, ότι κάτι δεν είναι σωστό, όμως οι περισσότεροι το εξηγούν πιστεύοντας ότι απλά δεν ενδιαφέρονται για τους άλλους ανθρώπους, με συνέπεια να αισθάνονται ενοχές για το χαρακτήρα τους, ενώ στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για συνειδητή τους επιλογή. Μήπως, λοιπόν, ο "αχώνευτος σνομπ", στον οποίο δε θυμίζει τίποτα το πρόσωπο σας κι ας έχετε ανταλλάξει περισσότερες από δυο κουβέντες, δεν είναι τόσο σνομπ όσο νομίζετε;Σχετικά θέματα:
"Η ιατρική μου επιλογή" - Το άρθρο της Αντζελίνας Τζολί σχετικά με τον προληπτική μαστεκτομή.
ΟΤΑΝ Ο 14ΧΡΟΝΟΣ ΜΠΡΑΝΤ ΠΙΤ ΕΠΑΙΖΕ ΜΠΑΣΚΕΤ! (φωτογραφία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου