3 Νοεμβρίου 2013

Τα μωρά θυμούνται τα τραγούδια που άκουγαν ως έμβρυα!

Η μουσική που ακούν τα έμβρυα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά τους τελευταίους μήνες, αποτελούν τις πρώτες αναμνήσεις των μωρών που έρχονται στον κόσμο. Σύμφωνα με έρευνα καθηγητών του πανεπιστημίου του Ελσίνκι, τα βρέφη εμφανίζουν μια μορφή μνήμης ήδη από τις πρώτες μέρες της γέννησής τους, καθώς μπορούν ν' αναγνωρίσουν τα τραγούδια που άκουγαν προτού γεννηθούν. 

Οι ερευνητές υποχρέωσαν 10 έγκυες γυναίκες ν' ακούν πολλές φορές κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους το παιδικό τραγουδάκι "Twinkle twinkle little star", αυτό δηλαδή που εμείς γνωρίζουμε ως "Φεγγαράκι μου λαμπρό". Λίγες μέρες αφότου γέννησαν, τα μωρά υποβλήθηκαν σε ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα, ώστε να διαπιστωθεί αν ήταν σε θέση να θυμηθούν το τραγούδι αυτό, που άκουγαν πριν έρθουν στον έξω κόσμο.
Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα των ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων μ' εκείνα άλλων μωρών, που δεν είχαν υποβληθεί στο συγκεκριμένο άκουσμα ως έμβρυα, οι ερευνητές διαπίστωσαν διαφορές. Οι εγκέφαλοί τους έδειχναν ν' ανταποκρίνονται στο άκουσμα και μάλιστα, ήταν σε θέση να καταλάβουν πότε "χανόταν" μια νότα. Μάλιστα, όσο πιο συχνά μια μητέρα είχε ακούσει το συγκεκριμένο τραγούδι στο τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης της, τόσο πιο έντονες ήταν οι αναγνωριστικές αντιδράσεις από τα βρέφη στη συνέχεια.
Η δρ. Μίννα Χουοτιλάινεν ονομάζει το φαινόμενο "προσυνειδητή μάθηση", ενώ ο δρ. Έινο Παρτάνεν, αν και διαπιστώνει ότι τα μωρά "αναγνωρίζουν την ανάμνηση", υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται για μνήμην, όπως ενός ενήλικα, αλλά περισσότερο για "οικειότητα". Κλασικό παράδειγμα, άλλωστε, είναι η φωνή της μητέρας, ο "σημαντικότερος ήχος που ακούγεται στη μήτρα", όπου μεταφέρεται μέσω των οστών και ο οποίος είναι εξ αρχής οικείος για τα βρέφη. 
Μάλιστα, ο δρ. Παρτάνεν συμβουλεύει τις μέλλουσες μητέρες να τραγουδούν ένα συγκεκριμένο τραγούδι στα έμβρυα, που φέρουν στη μήτρα τους, ώστε αργότερα, όταν το μωρό έρθει στον κόσμο, με το συγκεκριμένο τραγούδι θα μπορούν να το ηρεμούν πιο εύκολα, σε περίπτωση που το μωρό κλαίει ή περνάει κάποια κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου