10 Απριλίου 2014

Η επιστημονική εξήγηση του γιατί η άνοιξη μας ανεβάζει τη διάθεση


Την άνοιξη, όλοι αισθανόμαστε κάπως διαφορετικά. Έχουμε περισσότερη διάθεση, νιώθουμε μεγαλύτερη αισιοδοξία, προσεγγίζουμε τον κόσμο γύρω μας με διαφορετική ματιά. Ποια είναι η επιστημονική εξήγηση; Ένα δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt επιχειρεί να δώσει όχι μία, αλλά τρεις επιστημονικές εξηγήσεις, όπως τις δίνουν επιστήμονες διαφορετικών κλάδων.
Σύμφωνα με τον Πίτερ Γουάλσχμπουργκερ, ομότιμο καθηγητή του Freie Universität του Βερολίνου, όλα οφείλονται στο φως. απέναντι στο οποίο αντιδρούμε μαζικά αλλάζοντας τη συμπεριφορά μας. Ενώ στο σκοτάδι οι άνθρωποι είμαστε έτσι προγραμματισμένοι, ώστε να προτιμούμε να ξεκουραζόμαστε, το φως μας ανεβάζει τη διάθεση. Περισσότεροι άνθρωποι βγαίνουν έξω και δημιουργείται η τάση να κάνουμε κι εμείς το ίδιο, όπως οι άλλοι. Επίσης, οι θερμοκρασίες είναι ψηλότερες σε σχέση με το χειμώνα κι αυτό σημαίνει ότι ντυνόμαστε πιο ελαφριά και επιδεικνύουμε περισσότερο το σώμα μας. Με άλλα λόγια, η άνοιξη είναι η εποχή του ζευγαρώματος.
Ο Χέλμουτ Σκατζ, εκπρόσωπος του Γερμανικού Οργανισμού Ενδοκρινολογίας, εξηγεί πώς οι ακτίνες του ήλιου αλλάζουν την ορμονική μας ισορροπία. Καθώς, λοιπόν, ο ήλιος ανατέλλει νωρίτερα και λάμπει περισσότερο, η επίφυση, που αποκαλείται από τους επιστήμονες και ως το "τρίτο μάτι", στέλνει στον εγκέφαλο την εντολή να χαμηλώσει την παραγωγή μελατονίνης, κάτι που μας κάνει πιο "ζωντανούς". Παράλληλα, αυξάνεται η σεροτονίνη, η ορμόνη της ευτυχίας, που επίσης βελτιώνει τη διάθεσή μας.
Τέλος, όπως παρατηρεί ο ιατρικός μετεωρολόγος Γκέρχαρντ Λουξ, οι άνθρωποι είμαστε ευαίσθητοι στις αλλαγές του καιρού λόγω των γονιδίων μας. Τόσο οι ακτίνες του ήλιου όσο και ο γενικότερος ρυθμός της εποχής έχουν αντίκτυπο στον οργανισμό μας και αναζητούμε πλέον συγκεκριμένες απολαύσεις, όπως το φαγητό και το σεξ, καθώς το σώμα μας αντιδρά θετικά σε μια όμορφη, ανοιξιάτικη μέρα.

πηγή: The Science Of Why Spring Makes Us Happy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου