13 Μαΐου 2014

Οι ωραιότερες Ελληνίδες του 1908 [ονόματα και φωτογραφίες]

Μπορεί ο πρώτος διαγωνισμός για την εκλογή της πρώτης Μις Ελλάς να έγινε το 1929, ωστόσο το κυνήγι για την ανεύρεση της ωραιότερης Ελληνίδας είχε ξεκινήσει πολλά χρόνια νωρίτερα με δημοψηφίσματα, που διοργάνωναν εφημερίδες, απευθυνόμενες στους αναγνώστες τους. Κάπως έτσι, στις 30 Δεκεμβρίου 1907, η καινούργια, εβδομαδιαία εφημερίδα "Ελλάς" ζήτησε από τους αναγνώστες της σε Αθήνα, επαρχίες, αλλά και στο εξωτερικό να ψηφίσουν ποια ήταν η - κατά τη γνώμη τους - ωραιότερη γυναίκα της περιοχής τους.
Δεν υπήρχαν συγκεκριμένα ονόματα ή φωτογραφίες γυναικών, μεταξύ των οποίων θα γινόταν η επιλογή, αλλά ο διαγωνισμός ήταν ελεύθερος. Φυσικά, αυτό δεν εξασφάλιζε το αδιάβλητο της όλης διαδικασίας, κάτι που παραδέχτηκε και η ίδια εφημερίδα την ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων στις 2 Μαρτίου 1908, μία εβδομάδα μετά τη λήξη της προθεσμίας για την αποστολή των σχετικών δελταρίων - και αφού προηγουμένως είχαν δοθεί αρκετές παρατάσεις. Έτσι, βρέθηκαν δελτία με παρόμοιο γραφικό χαρακτήρα, τα οποία τέθηκαν μεν "εκτός αριθμήσεως" κατά τη διαλογή, ωστόσο πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν συμμετάσχει στο διαγωνισμό χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα, κάτι που επιτρεπόταν κατ' αρχήν και δεν μπορούσε να διασταυρωθεί η πραγματική τους ταυτότητα. 
Και για να χρυσώσει το χάπι στις αποκλεισμένες, η εφημερίδα επεσήμανε ότι "αν απεκλείσθησαν της νίκης ωραίαι πράγματι κυρίαι ή δεσποινίδες, ας μη παραπονεθούν, διότι δεν πταίει το κάλλος των", αλλά απλά "έτυχε να ψηφισθούν αι άλλαι". Όπως μάλιστα διευκρινιζόταν, βάσει πληροφοριών "πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, εντελώς ελαχίστων, όλαι αι άλλαι επιτυχούσαι δύνανται αληθώς να ονομασθούν "αι ωραιότεραι γυναίκες της Ελλάδος"". 
Να σημειωθεί ότι στις 2 Μαρτίου 1908 έγινε απλά η ανακοίνωση των ονομάτων των καλλονών που πρώτευσαν ανά επαρχίες στην τότε ελληνική επικράτεια, ενώ η εφημερίδα ζήτησε από τους αναγνώστες της ν' αποστείλουν φωτογραφίες των γυναικών αυτών, όπου ήταν δυνατόν, κάτι που έγινε τις επόμενες εβδομάδες για πολλές από τις νικήτριες. Όσες φωτογραφίες, λοιπόν, δημοσιεύθηκαν τις επόμενες εβδομάδες στην "Ελλάδα", παρατίθενται στη συνέχεια μαζί με τα ονόματα. Πολλές από αυτές είναι ευδιάκριτες - άλλες πάλι λιγότερο. 
Ξεκινάμε! Ψάξτε τα οικογενειακά σας δέντρα, μήπως βρείτε και τη δική σας προγιαγιά. Οι ωραιότερες γυναίκες της Ελλάδας για το 1908, όπως τις ψήφισαν οι αναγνώστες της εφημερίδας "Ελλάς" ήταν:
Αθηνών: δις Σοφία Τομπάζη-Μαυροκορδάτου


Πειραιά: δις Πιπίτσα Κοσμάκη, που όμως αντικαταστάθηκε από την Αννίτσα Αλ. Ρετσινά, φωτογραφία της οποίας δημοσιεύτηκε κάποιες εβδομάδες αργότερα στην εφημερίδα, αν και δεν ήταν ιδιαίτερα ευκρινής:

Πατρών: δις Ελένη Δημητρακοπούλου
Λάρισας: δις Μαρία (Μαρίκα) Δ. Κουβελά


Βόλου: δις. Ευανθία Ματαθία
Άργους: δις Ελένη Μακρή
Κεφαλληνίας: δις Αντιγόνη Ιγγλέση
Καλαμάτας: δις Πιπίνα Πολυχρονάκη, η οποία καταγόταν από τον Άγιο Νικόλαο Λακωνίας, όμως διέμενε στην πόλη της Καλαμάτας.
Κέας: κα. Ελένη Θρασυβ. Αντωνιάδου
Λιβαδειάς: αρχικά νικήτρια είχε ανακηρυχθεί η δεσποινίς Φωφώ Κ. Βέλλου, όμως λίγες εβδομάδες μετά η νίκη της ακυρώθηκε, επειδή ήταν πολύ νεαρής ηλικίας, χωρίς αυτή να προσδιορίζεται, οπότε αντικαταστάθηκε από την δεσποινίδα Βούλα Ι. Κονιάλη, η οποία "όχι μόνον είχεν αρκούντως ψηφισθή από διαφόρους γνωστάς οικογενείας της Λεβαδείας, αλλά και μετά την ανακήρυξίν της... έλαβε νέας ψήφους συμπαθείας και αναγνωρίσεως εκ μέρους μάλιστα δεσποινίδων της επαρχίας της" (Ελλάς, 23.03.1908). Αυτή ήταν η φωτογραφία της Βούλας Κονιάλη:

Αλμυρού: δις Μαρίκα Γ. Πλάκα
Μαντινείας: δις Ζωή Δ. Γεωργίτσα
Ναυπλίου: δις Λιλή Δ. Νικολοπούλου
Ηλείας: δις Ιουλία Παυλοπούλου
Ιθάκης: δις Μηλία Πεταλά
Θήρας: δις Μαρία Α. Ακύλα

Φθιώτιδας: δις Ασπασία Δημολλούλια
Άρτας: ισοψήφισαν οι δεσποινίδες Φιφίκα Μυλωνά και Πολυξένη Πολύζου
Αυτή ήταν η Φιφίκα Μυλωνά

Ξηροχωρίου: δις Ευτυχία Τριανταφύλλου

Σκοπέλου: δις Αναστασία Κωνσταντινίδου
Λευκάδας: κα Μαρία Μαυροειδή
Αίγινας: δις Μαρίκα Στ. Σταματιάδου
Καλαμπάκας: δις Βέτα Σαντά

Ναυπακτίας: δις Μαρίκα Γ. Κωτούλα
Καλαβρύτων: δις Αικατερίνη Σπηλιωτοπούλου
Αγρινίου: δις Όλγα Παπαγαλάνη
Κέρκυρας: ισοψήφισαν η κυρία Αμαλία Θεοτόκη και η δεσποινίς Ελίζα Παπαδάτου
Καρυστίας: δις Αμέρισα Δ. Οικονόμου
Τροιζηνίας: δις Κατίνα Ξενάκη
Αιγιαλείας: δις Αλεξάνδρα Ξυγκάκη
Μεγαρίδας: δις Κλεονίκη Ρ. Ρήγα

Βάλτου: δις Αγλαΐα Ντόκα
Παρνασσίδας: δις Αδριάνα Σ. Γάτου
Μήλου: δις Κιουρ. Α. Βάου
Καρπενησίου: ισοψήφισαν οι δεσποινίδες Κούλα Κυριαζή και Άννα Ι. Σιδέρη
Κορινθίας: δις Γωγώ Λογοθέτου.

Σύρου: ισοψήφισαν η κυρία Μπενά και η δεσποινίς Ζαχαρούλα Κεχαγιά
Αυτή ήταν η Ζαχαρούλα Κεχαγιά

Τρικάλων: δις Ευγενία Ματθιοπούλου
Γυθείου: δις Αμαλία Ηλιάδου
'

Χαλκίδας: δις Νίτσα Απογκρεμιώτου (ή Αποκριμιώτου)

Βόνιτσας και Ξηρομέρου: δις Θεοδώρα Μεσολογγίτου


Στις 23 Μαρτίου 1908 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού από περιοχές εκτός της ελληνικής επικράτειας, όπως ήταν τότε τα σύνορά της.
Αλεξάνδρεια Αιγύπτου: κα Περ. Αργύρη, δικηγόρου

Κάιρο: ισοψήφισαν οι δεσποινίδες Ελένη Α. Βραχάλη, Αθηνά Χ. Ζαφείρη και Κατίνα Κοτρώνη
Μάδυτος Τουρκίας: δις Ασπασία Χλωίδου
Πρέβεζας: δις Πανωραία Πανέτου
Τέμενος Κρήτης: δις Ασπασία Μιχελιδάκη
Χανιά: δις Στέλλα Φούμη
Ρέθυμνο: κα Αιμιλία Πρεβελάκη



Η συγκεκριμένη εφημερίδα είχε μια εμμονή με τις φωτογραφίες ωραίων Ελληνίδων της εποχής. Το φθινόπωρο του 1908 η "Ελλάς" δημοσίευε κάθε εβδομάδα φωτογραφίες "καλλονών", που πιθανότατα τις έστελναν οι ίδιες ή κάποια συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα, ενώ αντίστοιχοι διαγωνισμοί πραγματοποιήθηκαν και τα επόμενα χρόνια. Ήδη το 1909 η "Ελλάς" προκήρυξε δημοψήφισμα μεταξύ των αναγνωστών της για την ανακήρυξη της μίας, ωραιότερης Ελληνίδας μεταξύ εκείνων, φωτογραφίες των οποίων είχαν δημοσιευτεί την προηγούμενη χρονιά στην εφημερίδα. Συγκεκριμένα, επελέγησαν με κλήρωση οι 30 από αυτές και τελικά ως ωραιότερη ψηφίστηκε η Μαρία Κουβελά από τη Λάρισα, η οποία απέσπασε 67 ψήφους σε σύνολο 270. Δεύτερη είχε έρθει η Φιφίκα Μαρίνου, ένα κοριτσάκι μόλις 10 ετών(!) από τον Πόρο με 42 ψήφους, ενώ στην τρίτη θέση ισοψήφισαν η Κλεονίκη Ρήγα από τη Μεγαρίδα και η -προφανώς ελληνικής καταγωγής; - λαίδη Newborough από το Λονδίνο με 33 ψήφους. Φωτογραφίες της Κουβελά και της Ρήγα, που είχαν διακριθεί και στο προηγούμενο, πιο ελεύθερο δημοψήφισμα του 1908, είδατε πιο πάνω. Εν τω μεταξύ, η 10χρονη Φιφίκα, το εξαιρετικά νεαρό της ηλικίας της οποίας δεν είχε σταθεί εμπόδιο για να συμμετάσχει σ' έναν διαγωνισμό ομορφιάς (έστω και φωτογραφικό), ήταν αυτή εδώ:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου