10 Μαΐου 2014

Τα 7 θρίλερ στην ιστορία της Γιουροβίζιον


Για πολλούς, το πιο αγαπημένο του κομμάτι στη Γιουροβίζιον είναι η ώρα της ψηφοφορίας. Αυτή η ανταλλαγή ψήφων ανάμεσα στα κράτη, που προδίδει συμμαχίες, μεταναστευτικά ρεύματα, αλλά και αναδεικνύουν την κυριαρχία μιας μουσικής τάσης, άσχετα αν το νικητήριο τραγούδι ελάχιστες φορές ακούγεται μετά το διαγωνισμό. Τα τελευταία χρόνια τα νικητήρια τραγούδια ξεχωρίζουν σχεδόν από την αρχή και πάντως είναι εξασφαλισμένη η νίκη τους πολύ πριν την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας. Ωστόσο, κατά το παρελθόν υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις που η ψηφοφορία εξελίχθηκε σε πραγματικό θρίλερ με αβεβαιότητες και ανατροπές μέχρι την τελευταία στιγμή.

1968
Δεκαεφτά χώρες συμμετείχαν στο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Απριλίου στο Royal Albert Hall του Λονδίνου. Ο νικητής αναδείχθηκε κυριολεκτικά στο νήμα. Το βρετανικό και το ισπανικό τραγούδι πήγαιναν τσίμα-τσίμα σ' όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας και κάπως έτσι, ενώ απέμενε η ψηφοφορία τριών κρατών, στον πίνακα ήταν πρώτο το Ηνωμένο Βασίλειο με 26 βαθμούς και ακολουθούσε η Ισπανία με 23. Η δέκατη πέμπτη χώρα που ανακοίνωσε τις ψήφους της κριτικής επιτροπής ήταν η Ισπανία, που όμως δεν έδωσε ούτε έναν πόντο στο αντίπαλο, βρετανικό τραγούδι επιτείνοντας το θρίλερ. Ακολούθησε η Γερμανία, που έδωσε δύο πόντους στο βρετανικό διευρύνοντας το προβάδισμά του - 28 έναντι 23 του ισπανικού, που παρέμεινε στα ίδια.
Κι έτσι, ήρθε η σειρά της Γιουγκοσλαβία, που ήταν η τελευταία χώρα που έδινε βαθμολογία. Εκείνη την εποχή το σύστημα ήταν πολύ διαφορετικό απ' αυτό που γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια, καθώς η κάθε χώρα μοίραζε 10 βαθμούς σε όσα τραγούδια ήθελε - από ένα μέχρι... δέκα. Η γιουγκοσλαβική κριτική επιτροπή αντί για πόντο έδωσε... πόνο στους Βρετανούς, αφού φιλοδώρησε με έξι βαθμούς το τραγούδι της Ισπανίας, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις μοιράστηκαν στο ιταλικό και το ελβετικό. Έτσι, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή η Ισπανία κέρδισε για πρώτη φορά στην ιστορία της την πρώτη θέση στη Γιουροβίζιον με το τραγούδι, που είχε τον χαρακτηριστικό τίτλο "La, la, la".
Πολλά χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 2008, ένα ντοκιμαντέρ, που προβλήθηκε σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό της Ισπανίας, πρόβαλε την εκτίμηση ότι η νίκη της Ισπανίας δεν ήταν και τόσο αθώα, αλλά οφειλόταν στο χρηματισμό των κριτικών εποτροπών από το καθεστώς του Φράνκο. Η αποκάλυψη ενός τέτοιου σκανδάλου προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, πρώτα και κύρια από την ίδια την ερμηνεύτρια του τραγουδιού, την Μασιέλ, η οποία ισχυρίστηκε ότι ποτέ δεν είχε υπάρξει ευνοούμενη του φρανκικού καθεστώτος, ενώ σφοδρά αντέδρασε κι ένας δημοσιογράφος, στη μαρτυρία του οποίου βασίστηκε ο παραπάνω ισχυρισμός για το "σκάνδαλο", υποστηρίζοντας ότι υπήρξε διαστρέβλωση των απόψεων του από τον τηλεοπτικό σταθμό.


1969
Το θρίλερ που που διαδραματίστηκε στο Teatro Real της Μαδρίτης στις 29 Μαρτίου 1969 δεν λύθηκε ποτέ. Τρεις χώρες απέμεναν για να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία και ν' ανακηρυχτεί ο μεγάλος νικητής της βραδιάς, με το βρετανικό και το γαλλικό τραγούδι να ισοβαθμούν στην πρώτη θέση με 16 βαθμούς. Έρχεται η σειρά της Γαλλίας να ψηφίσει, η οποία ναι μεν δεν δίνει ούτε έναν πόντο στο βρετανικό τραγούδι, ωστόσο χαρίζει ένα γενναιόδωρο εξάρι στο τραγούδι της Ολλανδίας, το οποίο από το πουθενά περνάει πρώτο με 18 βαθμούς, ενώ στη δεύτερη θέση υπήρχε πλέον τριπλή ισοπαλία μετά το δυάρι που απέσπασε το ισπανικό τραγούδι από τη γαλλική κριτική επιτροπή. 
Δέκατη πέμπτη και προτελευταία χώρα για να ψηφίσει ήταν η Πορτογαλία, που περιέπλεξε ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Έδωσε από δύο βαθμούς σε Ισπανία και Γαλλία, που έφτασαν επίσης τους 18 πόντους, με αποτέλεσμα να υπάρξει τριπλή ισοβαθμία στην κορυφή. Από κοντά παραμόνευε και το Ηνωμένο Βασίλειο που κέρδισε ακόμη έναν πόντο κι έφτασε τους 17. Κι ενώ όλοι αγωνιούσαν το ξεκαθάρισμα από την ψηφοφορία της Φινλανδίας, τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα, καθώς η φινλανδική κριτική επιτροπή έδωσε έναν πόντο στο βρετανικό τραγούδι, που έπιασε επίσης κορυφή με 18άρι, όμως οι υπόλοιποι βαθμοί μοιράστηκαν σε άλλα τραγούδια, που βρίσκονταν πιο πίσω στη βαθμολογία. 
Έτσι, για πρώτη φορά στην ιστορία της Γιουροβίζιον υπήρξε ισοβαθμία, η οποία μάλιστα ήταν xxl, αφού ήταν τετραπλή! Κι επειδή η EBU δεν είχε ορίσει τι θα γινόταν σε μια περίπτωση έστω και απλής ισοβαθμίας, οι νικητές εκείνης της χρονιάς ήταν τελικά τέσσερις! Τουλάχιστον, το μπέρδεμα αυτό αποτέλεσε την αφορμή για να θεσπιστεί ένας κανόνας που θα έδινε λύσεις σε παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον.


1988
Μια ακόμη ψηφοφορία για γερά νεύρα ήταν εκείνη της 30ης Απριλίου 1988 στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Είχαν ψηφίσει οι είκοσι από τις εικοσί μία χώρες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό τραγουδιού και η βρετανική συμμετοχή ήταν πρώτη με 136 βαθμούς έναντι 131 της Ελβετίας, την οποία εκπροσωπούσε η άγνωστη ακόμα Σελίν Ντιόν. Βέβαια, το Ηνωμένο Βασίλειο έμοιαζε να έχει το προβάδισμα, καθώς η διαφορά των πέντε πόντων ναι μεν δεν ήταν ξεκάθαρη, ωστόσο δεν ήταν και αμελητέα. Μέχρι που ήρθε η ώρα να ψηφίσει η Γιουγκοσλαβία και έγινε η μεγάλη ανατροπή.
Με κομμένη την ανάσα, οι θεατές έβγαζαν αγωνιώδη "ααα" κάθε φορά που η εκπρόσωπος της γιουγκοσλαβικής τηλεόρασης ανακοίνωνε τη βαθμολογία της κριτικής επιτροπής της χώρας. Το εξάρι της Γιουγκοσλαβίας δόθηκε στο ελβετικό τραγούδι, που συγκέντρωσε 137 πόντους και πέρασε μπροστά έχοντας μόλις ένα βαθμό διαφορά από το βρετανικό. Και ενώ όλοι αγωνιούσαν για το εάν οι Βρετανοί θα έπαιρναν επτάρι, οχτάρι, δεκάρι ή δωδεκάρι, τελικά εκείνοι περιορίστηκαν σ' ένα μεγάλο μηδενικό και η Καναδέζα Σελίν Ντιόν χάρισε στην Ελβετία την τελευταία της νίκης στη Γιουροβίζιον.


1991
4 Μαΐου 1991, Ρώμη. Η διοργανώτρια Ιταλία ήταν η τελευταία που θ' ανακοίνωνε τη βαθμολογία της, με το τραγούδι της Σουηδίας να συγκεντρώνει 146 βαθμούς και να φαντάζει ως σίγουρος νικητής, καθώς προηγούνταν με 12 ολόκληρους βαθμούς από το δεύτερο, γαλλικό. Έλα, όμως, που οι Ιταλοί έκαναν την απόλυτη ανατροπή και έδωσαν το δωδεκάρι τους στο ιδιαίτερο τραγούδι της Γαλλίας, ενώ είχαν μείνει παγερά αδιάφοροι από το σουηδικό. 
Έτσι οι δύο χώρες ισοβάθμησαν με 146 πόντους, μόνο που 22 χρόνια μετά το φιάσκο του 1969 η EBU είχε μάθε καλά το μάθημά της και είχε πλέον σχέδιο δράσης, ώστε ν' ανακηρυχτεί ένας νικητής και όχι δύο.Μέτρησαν, λοιπόν, τα δωδεκάρια των δύο τραγουδιών, όμως διαπίστωσαν ότι ήταν τέσσερα για το καθένα. Επειδή, όμως, έπρεπε να βρεθεί πάση θυσία ένας μόνο νικητής άρχισε να γίνεται καταμέτρηση στα δεκάρια. Το σουηδικό τραγούδι είχε σαφώς περισσότερα από το γαλλικό - 5 έναντι 2 - κι έτσι το βραβείο πήγε από τη Μεσόγειο στη Σκανδιναβία.


1993
Η ψηφοφορία στη Γιουροβίζιον του 1993 θα μπορούσε να εξελιχθεί σε θρίλερ μόνο αν επαναλαμβανόταν ό,τι και δυο χρόνια νωρίτερα. Η Ιρλανδία προπορευόταν με 11 βαθμούς έναντι του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ απέμενε ν' ανακοινωθεί η βαθμολογία μιας μόνο χώρας, της Νορβηγίας. Μόνο που οι βόρειοι Νορβηγοί είναι πολύ προβλέψιμοι και ακολουθούν το ρεύμα, με αποτέλεσμα να διαφανεί πολύ εύκολα η νίκη της Ιρλανδίας. Ήταν το θρίλερ που θα μπορούσε να προκύψει, αλλά τελικά δεν...


1998
Η 9η Μαΐου 1998 είναι μια ημερομηνία που θα ήθελαν πολύ να την ξεχάσουν οι Έλληνες φαν της Γιουροβίζιον, καθώς η ελληνική συμμετοχή μπορεί να μην τερμάτισε τελευταία, ωστόσο πήρε βαθμούς μόνο από την Κύπρο, ένα αδικαιολόγητο δωδεκάρι, που δικαιολογημένα γιουχαρίστηκε στο National Indoor Arena του Μπέρμιγχαμ. Ωστόσο, είναι δύσκολο να συμβεί αυτό, καθώς η βραδιά έμεινε "ιστορική" εξ αιτίας ενός άνευ προηγουμένου θρίλερ στην ψηφοφορία.
Είχαν ψηφίσει οι 24 από τις 25 συμμετέχουσες χώρες και τα πράγματα ήταν πολύ αμφίρροπα. Πρώτη ήταν η Μάλτα με 165 βαθμούς, ένα βαθμό λιγότερο είχε το Ισραήλ με την Ντάνα Ιντερνάσιοναλ, ενώ στην τρίτη θέση με 156 βαθμούς βρισκόταν το βρετανικό τραγούδι - ήταν η ποπ μπαλάντα "Where Are You" που ακούστηκε αρκετά στη χώρα μας. Και ήρθε η ώρα ν' ανακοινώσει τη βαθμολογία της και η τελευταία χώρα, που δεν ήταν άλλη από την Π.Γ.Δ.Μ.
Η πρώην γιουγκοσλαβική χώρα τήρησε την παράδοση της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας που ανέτρεπε τα πάντα με την ψηφοφορία της σε παρόμοια θρίλερ. Με κομμένη την ανάσα οι θεατές κρέμονταν από τα χείλη της εκπροσώπου της κρατικής τηλεόρασης του γειτονικού κράτους. Όταν ανακοινώθηκε ότι οι 8 βαθμοί της ΠΓΔΜ θα πήγαιναν στο Ισραήλ, η μεσογειακή χώρα πέρασε μεν στην πρώτη θέση, όμως σχεδόν όλοι θα πιθανολογούσαν ότι τελικά θα κέρδιζε η Μάλτα, που πιθανότατα θα έπαιρνε υψηλότερη βαθμολογία. Εν τω μεταξύ, οι 10 βαθμοί δόθηκαν στο τραγούδι του Ηνωμένου Βασιλείου, που ανέβηκε στη δεύτερη θέση με 166 βαθμούς - το Ισραήλ είχε 173 και η Μάλτα 165 - και ενώ όλοι περίμεναν ότι το σκοπιανό δωδεκάρι θα πήγαινε στη Μάλτα, οι Βαλκάνιοι γείτονές μας σνόμπαραν τελείως το συγκεκριμένο τραγούδι και έδωσαν την ανώτερη βαθμολογία τους - πού αλλού; - στους Σλάβους αδερφούς τους από την Κροατία. Κι έτσι, η Μάλτα από την πρώτη θέση κατέληξε στην τρίτη.


2002
Στα θρίλερ της Γιουροβίζιον περιλαμβάνεται και η ψηφοφορία της 25ης Μαΐου 2002. Μία χώρα απέμενε να ανακοινώσει τη βαθμολογία της και το τραγούδι της Λετονίας ήταν στην πρώτη θέση με 164 βαθμούς, μόλις τρεις βαθμούς μπροστά από εκείνο της Μάλτας. Αν και το λετονικό τραγούδι είχε σταθερό προβάδισμα από την αρχή, προς το τέλος είχε αρχίσει να χάνει τη δυναμική του. Ήταν χαρακτηριστικό ότι από τις τρεις προτελευταίες χώρες είχε κερδίσει μόλις 5 πόντους, ενώ το τραγούδι της Μάλτας είχε αποσπάσει 17 εκμηδενίζοντας τη διαφορά. Ωστόσο, η μόνη χώρα που απέμενε να ψηφίσει ήταν η Λιθουανία, που ως χώρα της Βαλτικής θα τιμούσε προφανώς τη γειτονική της, όπως κι έκανε, δίνοντας το 12αρι της στη Λετονία, ενώ το τραγούδι της Μάλτας περιορίστηκε σε ένα φτωχό τριάρι. Προβλέψιμη η εξέλιξη, αλλά πάντως η αγωνία υπήρχε μέχρι και το τέλος.


Όλα αυτά μπορείτε να τα δείτε και σε εικόνα, σ' ένα βίντεο περίπου δεκάλεπτης διάρκειας, που ανέβασε στο youtube ο χρήστης leroy1210:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου