5 Μαΐου 2014

Clipολογίες: Δέσποινα Βανδή - Χάνω Εσένα


Με βάση τα εβδομαδίαια airplays, το δημοφιλέστερο τραγούδι κατά το πρώτο τετράμηνο του 2014 δεν είναι άλλο από το "Χάνω εσένα" της Δέσποινας Βανδή, που κάνει ένα πολύ πετυχημένο comeback μετά τη λήξη της συνεργασίας της με τον Φοίβο, που - κακά τα ψέματα - είχε χάσει τη φρεσκάδα της από καιρό. 

Στα ελληνικά βιντεοκλίπ υπάρχει μια κακή συνήθεια, η προσπάθεια να προβάλλονται οι τραγουδιστές ατσαλάκωτοι. Το ίδιο συμβαίνει και στο συγκεκριμένο βιντεοκλίπ, αν και ευτυχώς συμβαίνει σε μικρότερο βαθμό. Το όλο στήσιμο είναι αρκετά απλό κι αυτό προσμετράται στα θετικά, όπως και η επιλογή να γυριστεί ασπρόμαυρο, κάτι που προσδίδει μεγαλύτερη ατμοσφαιρικόητα. Οι στίχοι, βέβαια, θα επέτρεπαν την οπτικοποίηση μιας ιστορίας, αλλά αυτό είναι κάτι τόσο συνηθισμένο στα περισσότερα κλιπάκια, ώστε τελικά η έλλειψή του αποτελεί μια ευπρόσδεκτη επιλογή. Αντίθετα, η Δέσποινα μπροστά σ' ένα μικρόφωνο απλά ερμηνεύει βγάζοντας τα συναισθήματά της. Μόνο που σ' ένα τραγούδι τόσο συναισθηματικό, οι πόζες περιττεύουν. 
Δεν υπάρχει κανένας λόγος για την Βανδή να φλερτάρει με το μικρόφωνο ή να στήνεται σαν να φωτογραφίζεται για το εξώφυλλο περιοδικού. Δεν θέλει να ξανακερδίσει τον αγαπημένο της, αλλά να θρηνήσει για την απώλειά του. Και μπορεί οι χωρισμένες να φορούν όντως το καλύτερο φουστάνι τους, όμως δεν ακκίζονται μπροστά στον καθρέφτη ή σε μια κάμερα. Βγάζουν πόνο με την έκφραση και με τη γλώσσα του σώματος, κάτι που εδώ περιορίζεται σε ορισμένες μόνο στιγμές του βιντεοκλίπ και κυρίως στο πρώτο μισό. 
Γενικά, πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα πρόταση, που όμως αυτοϋπονομεύεται από την αγωνία του σκηνοθέτη να προβάλλει ατσαλάκωτη την ερμηνεύτρια - το μόνιμο λάθος των ελληνικών βιντεοκλίπ. Για τη βαθμολογία ήμουν μεταξύ 2 και 2.5 με άριστα το 5, αλλά αν έπρεπε να αποτυπώσω τα σχόλιά μου σε βαθμό θα επέλεγα τελικά να βάλω 2.5, κυρίως λόγω της ρομαντικής ατμόσφαιρας που μεταδίδει πετυχημένα το βιντεοκλίπ συνολικά.
Οι στίχοι είναι της Romy Papadea και η μουσική του Δημήτρη Κοντόπουλου, ενώ τη σκηνοθεσία του βιντεοκλίπ έκανε ο Γιάννης Παπαδάκος. Δείτε το εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου