1 Ιουνίου 2014

6 τρόποι, με τους οποίους το mp3 player έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας


Μετεξέλιξη του γουόκμαν, που σήμερα φαντάζει προϊστορικό, το mp3 player έχει καταφέρει να βάλει κυριολεκτικά τη μουσική στην ζωή μας σε γερές δόσεις, ν' απλοποιήσει την καθημερινότητά μας σε πολλές πτυχές της και να μας διευκολύνει σε άβολες στιγμές. Είναι μια μικρή επανάσταση, που μπορεί να μην άλλαξε τον κόσμο ή τον ρου της ιστορίας, όμως άλλαξε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε εμείς τον κόσμο, μια μουσική χείρα βοηθείας.
1. Έχει γίνει πιο εύκολη η γυμναστική. 
Είτε κάνουμε ασκήσεις στο σπίτι είτε διάδρομο στο γυμναστήριο είτε τζόκινγκ στο πάρκο της γειτονιάς, ο χρόνος πλέον δεν περνάει αργά και βασανιστικά, τα δευτερόλεπτα δεν μοιάζουν λεπτά, αλλά μάλλον το αντίστροφο συμβαίνει και το πρόγραμμα ολοκληρώνεται αρκετά πιο εύκολα απ' ό,τι χωρίς την προσωπική μας μουσική.

2. Είναι πιο ευχάριστα τα ταξίδια με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. 
Ο εφιάλτης κάθε ανθρώπου που έπρεπε να ταξιδέψει σε μακρινό προορισμό με λεωφορείο ή τρένο ήταν η βαρεμάρα, ειδικά όταν ταξίδευε μόνος του. Οι φοιτητές καταλαβαίνουν τι εννοώ. Κι επειδή πολλές φορές οι μουσικές (ή ενημερωτικές) προτιμήσεις του οδηγού, αν μιλάμε για ταξίδι με τα ΚΤΕΛ, είναι... ιδιαίτερες, η βαρεμάρα μπορεί να χτυπήσει κόκκινο. Με το mp3, όμως, κανονίζεις μόνος σου τι θ' ακούσεις και χωρίς να ενοχλείς τον διπλανό σου, χωρίς να κοιτάζεις το ρολόι σου κάθε δυο λεπτά με την απορία "φτάνουμε;". 

3. Δεν ανησυχούμε για την ώρα κοινής ησυχίας.
Στους περισσότερους έχει τύχει να μένουν δίπλα σε κάποιον παράξενο γείτονα, που δεν το 'χει σε τίποτα να τους χτυπήσει την πόρτα για παράπονα, όχι απαραίτητα γιατί παίζει πραγματικά δυνατά η μουσική, αλλά γιατί τα ευαίσθητα νεύρα του συλλαμβάνουν και την παραμικρή νότα, που διαταράσσει την σχεδόν νεκρική σιωπή που τον καλμάρει (μόνο!). Με το mp3 μπορούμε ν' ακούσουμε ό,τι θέλουμε, όποια ώρα το επιθυμούμε και σε όποια ένταση επιλέξουμε, χωρίς ν' ανησυχούμε για ανεπιθύμητους καβγάδες, που κάνουν ανυπόφορη τη συμβίωση με τους γείτονες - κι ας έχουμε εμείς το δίκιο με το μέρος μας! Ε, κι αν ο γείτονας έχει τόσο ευαίσθητες κεραίες στ' αυτιά του, τουλάχιστον δεν θ' ακούμε την πόρτα, που θα βαράει επίμονα, οπότε πάλι γλιτώνουμε τη σύγκρουση μαζί του.

4. Δεν χάνουμε ώρες μπροστά στο ραδιόφωνο περιμένοντας ν' ακούσουμε το αγαπημένο μας τραγούδι. 
Ειδικά από τότε που τα ραδιόφωνα λειτουργούν με playlist, που έχει αντικαταστήσει τις παραδοσιακές αφιερώσεις τύπου "ο Γιάννης θέλει ν' ακούσει την τάδε επιτυχία, που θέλει να την αφιερώσει στον εαυτό του/στην γκόμενα/στον κολλητό κλπ"., πρέπει να κάνεις ραδιοφωνικό ζάπινγκ ή να ξεροσταλιάζεις δίπλα στο ραδιόφωνο μπας και πετύχεις το αγαπημένο σου τραγούδι. Αν μάλιστα αυτό δεν είναι μια από τις "hot" επιτυχίες της εποχής, τις οποίες μπορείς ν' ακούσεις ανά πάσα ώρα και στιγμή χωρίς να το θέλεις, το πρόβλημα μεγαλώνει. Ευτυχώς που τα mp3 players χωράνε εκατοντάδες τραγούδια, οπότε μπορείς ν' ακούσεις ό,τι θες, όσες φορές και με όποια σειρά θέλεις.

5. Ηρεμούμε πιο εύκολα μετά από μια δυσάρεστη κατάσταση.
Η κλασική συμβουλή μετά από μια έντονη κατάσταση που βιώνουμε, θέλει να μετράμε μέχρι το δέκα πριν πούμε ή κάνουμε κάτι, που ενδεχομένως να μετανιώσουμε. Υπάρχει και η εναλλακτική. Βάζουμε τ' ακουστικά και ακούμε είτε κάποιο δυνατό τραγούδι για εκτόνωση είτε κάτι πιο χαμηλών τόνων για να καλμάρουμε τα νεύρα μας. Είναι γνωστό ότι η μουσική εξημερώνει τα ήθη και όταν την έχουμε κυριολεκτικά στο τσεπάκι μας, η... εξημέρωση γίνεται απλή υπόθεση. 

6. Γενικά ξεγλιστρούμε πιο εύκολα από μια δύσκολη θέση..
Βγαίνεις ενθουσιασμένος ραντεβού με μια κοπέλα που πολιορκούσες καιρό τώρα, αλλά μέσα σε λίγα λεπτά διαπιστώνεις ότι δεν βάζει γλώσσα μέσα. Πας μια στιγμή στην τουαλέτα, φοράς διακριτικά τ' ακουστικά, ρυθμίζεις την ένταση στο χαμηλό και γυρνάς ήσυχος στο τραπέζι. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να κουνάς συγκαταβατικά το κεφάλι - και να φροντίσεις να φοράς κουκούλα. Εννοείται ότι το ίδιο ισχύει και για τις κοπέλες, που θέλουν να ησυχάσουν το κεφάλι τους από τους κομπασμούς κάποιου εγωπαθούς άνδρα, με τη διαφορά ότι πιο δύσκολα θα καμουφλάρουν τα ακουστικά με σωστές ενδυματολογικές επιλογές. Γενικά, το mp3 player ενδείκνυται και σε οικογενειακά τραπέζια, όπου μαζεύονται όλοι οι μακρινοί συγγενείς, τους οποίους δεν βλέπεις τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου, όταν θέλεις να συνδυάσεις μια σημαντική υποχρέωση με το ντέρμπι της ομάδας σου, όταν είσαι στην παράδοση ενός καθηγητή στο πανεπιστήμιο, αλλά έχεις αγωνία για τις επιτυχίες σου στο "Στοίχημα" κλπ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου