7 Αυγούστου 2014

Οι περίεργοι κρατήρες στο "τέλος του κόσμου", που προβληματίζουν τους επιστήμονες [6 φωτογραφίες]


Ένα πρωτοφανές γεωλογικό φαινόμενο, που εμφανίστηκε στα μέσα του περασμένου Ιουλίου στη χερσόνησο Γιαμάλ (ή "τέλος του κόσμου", όπως είναι η ελληνική μετάφραση) της ρωσικής Σιβηρίας προβληματίζει τους επιστήμονες. Ένα ελικόπτερο, που έκοβε βόλτες στην περιοχή, εντόπισε ξαφνικά έναν τεράστιο κρατήρα πλάτους 30-60 μέτρων και βάθους 70 μέτρων, η αιτία εμφάνισης του οποίου παραμένει άγνωστη. Με τη βοήθεια δορυφόρων, οι επιστήμονες προσπαθούν να εντοπίσουν την ακριβή χρονική στιγμή που σημειώθηκε η υποχώρηση του εδάφους, ενώ Ρώσοι επιστήμονες έσπευσαν στην περιοχή προσπαθώντας ν' ανακαλύψουν τι ακριβώς συνέβη στην περιοχή: σεισμός, έκρηξη μεθανίου, χτύπημα μετεωρίτη ή κάτι άλλο; Δεν είναι λίγοι πάντως κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το χεράκι τους έβαλαν κάποιοι εξωγήινοι επισκέπτες.
Οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για κάποιο φυσικό φαινόμενο, χωρίς να μπορούν ακόμη να προσδιορίσουν τα πραγματικά γεγονότα. Μέχρι στιγμής, το πιθανότερο σενάριο είναι να σημειώθηκε έκρηξη μεθανίου, συνέπεια του φαινόμενου του θερμοκηπίου που έχει κάνει κάτι περισσότερο από αισθητή την επίδρασή του στις αρκτικές περιοχές με το λιώσιμο των πάγων. Άλλωστε, το εσωτερικό του κρατήρα αποτελείται από πάγο, που σιγά σιγά λιώνει λόγω της επαφής με τον ήλιο, ενώ στο βάθος του, αν και οι ερευνητές δεν έχουν κατέβει ακόμη μέχρι το τέρμα, έχει εντοπιστεί μια παγωμένη λίμνη και το νερό διέρχεται τα τοιχώματα. Οι επιστήμονες μάλιστα υπενθυμίζουν ότι τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια (του 2012 και 2013) ήταν πολύ ζεστά στην περιοχή, ένας παράγοντας που φαίνεται ότι συντέλεσε στο περίεργο αυτό συμβάν.
Εν τω μεταξύ, λίγες μέρες μετά την ανακάλυψη του πρώτου αυτού κρατήρα, εντοπίστηκαν άλλοι δύο, παρόμοιοι κρατήρες: ο ένας επίσης στη χερσόνησο Γιαμάλ αν και σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων, ενώ ο δεύτερος στην περιοχή Ταζ - και πάλι στην περιοχή της Σιβηρίας αλλά σε μεγαλύτερη απόσταση από τους άλλους δύο. Οι δυο νέοι κρατήρες έχουν αρκετά μικρότερη διάμετρο (4 και κάτι μέτρα ο πρώτος και περίπου 10 μέτρα ο δεύτερος), αλλά με εξίσου μεγάλο βάθος. Και οι δύο βρίσκονται μακριά σε σχεδόν μη κατοικημένες περιοχές, όπου η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με ελικόπτερα, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει ν' αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μεσολάβησε ο ανθρώπινος παράγοντας.
Αυτές είναι φωτογραφίες από τον πρώτο κρατήρα (πηγή: Siberian Times):






Και αυτές είναι φωτογραφίες από τους δυο νέους κρατήρες (πηγή: Siberian Times):




Διαβάστε ακόμη:
Το μυστήριο πίσω από την επιδημία υπνηλίας, που διαρκεί από δύο έως έξι μέρες, σε περιοχή του Καζακστάν
Η εξήγηση πίσω από τον "καταραμένο κρατήρα" της Σιβηρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου