17 Οκτωβρίου 2014

Μαραθώνας, στοπ!

Και ξαφνικά ο δήμος Μαραθώνα βρίσκεται στο επίκεντρο του πανελλήνιου ενδιαφέροντος. Για την ακρίβεια αποτελεί αντικείμενο ρεπορτάζ σε δελτία ειδήσεων και άλλες τηλεοπτικές εκπομπές - όχι μόνο και πάντως όχι απαραίτητα ενημερωτικές. Ποιος ο λόγος; Τον περασμένο Μάιο, δηλαδή πριν πέντε μήνες, δήμαρχος της περιοχής εξελέγη ένα πρόσωπο που απασχολεί τη σόου μπιζ για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Επιπλέον, το συγκεκριμένο πρόσωπο, ο Ηλίας Ψινάκης, είναι γνωστός για τη χύμα συμπεριφορά του, διανθισμένη με τις κατάλληλες δόσεις comme il faut και καλιαρντών, που τον έχουν καταστήσει ένα πρόσωπο δημοφιλές - ή έστω χαριτωμένο - στα μάτια της κοινής γνώμης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας σελέμπριτι γίνεται δήμαρχος. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, ο ηθοποιός Απόστολος Γκλέτσος άνοιξε το δρόμο, όταν οι συμπολίτες του στη Στυλίδα του εμπιστεύτηκαν το δημαρχιακό θώκο, κάτι που επανέλαβαν τον περασμένο Μάιο. Η Στυλίδα, όμως, είναι λίγο πιο μακριά από το Μαραθώνα και τα τηλεοπτικά συνεργεία έτρεχαν μόνο όταν ο Γκλέτσος "σήκωνε μπάρες" διαμαρτυρόμενος για τα αυξημένα διόδια που έπρεπε να πληρώνουν οι κάτοικοι του δήμου, που ήθελαν να μετακινηθούν λίγα χιλιόμετρα για να πάνε π.χ. στα χωράφια τους. Κι αυτό το ενδιαφέρον των ΜΜΕ οφειλόταν όχι τόσο στο ενδιαφέρον για το πρόβλημα της περιοχής, όσο γιατί ο δήμαρχος Γκλέτσος έμοιαζε να επιβεβαιώνει το προφίλ του τσαμπουκαλεμένου μάτσο αρσενικού, που είχε εκπέμψει όλα τα προηγούμενα χρόνια ως ηθοποιός - τόσο με τη δουλειά του, όσο και με την προσωπική του ζωή, που βρισκόταν πάντοτε κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας. 
Όταν έγινε σαφές ότι στο γενικότερο πολιτικό βίο του ο δήμαρχος Γκλέτσος συμπεριφερόταν με μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση, το όποιο ενδιαφέρον των αθηναϊκών ΜΜΕ για τα του δήμου Στυλίδας ατόνισε - και εύλογα, αφού ο μέσος Έλληνας πολίτης, που θέλει να ενημερωθεί από ένα πανελλαδικό μέσο, δεν ενδιαφέρεται για τις εσωτερικές υποθέσεις οποιουδήποτε δήμου λίγων χιλιάδων κατοίκων. Αν και είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα, ωστόσο στην περίπτωση του Μαραθώνα, όπου δεν προσφέρεται τσαμπουκάς, αλλά ισχυρές δόσεις "ψινάκειας" ψυχαγωγίας, είναι πολύ πιθανό ότι το μιντιακό ενδιαφέρον δεν θα εξασθενήσει το ίδιο εύκολα.
Δεν αμφιβάλλω ότι το Ηλίας Ψινάκης είναι ένας κουλ τυπάς, που έχει το κοινό του και προσφέρει θέαμα με τις καυστικές ατάκες που εξαπολύει κατά των πολιτικών του αντιπάλων. Και η δική μου, προσωπική άποψη για τον Ψινάκη σαν άτομο είναι θετική. Όμως από το σημείο αυτό, μέχρι να παρακολουθούμε ρεπορτάζ από όλες(!) τις συνεδριάσεις του δήμου Μαραθώνα, η διαφορά είναι τεράστια. Ειδικά στις ψυχαγωγικές εκπομπές - και κυρίως στις αποκαλούμενες "κουτσομπολίστικες"  - γίνεται κανονικό πάρτι με ρεπόρτερ, που μπορεί να μην γνωρίζουν τι είναι τα spreads - και γιατί να γνωρίζουν, αφού το αντικείμενο τους είναι τα καλλιτεχνικά θέματα - είναι όμως σε θέση ν' αναλύσουν τα οικονομικά προβλήματα του Μαραθώνα!
Έλα, όμως, που ο δήμος Μαραθώνα δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο μοναδικός δήμος που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα! Ή μήπως έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι καταγγελίες για την απερχόμενη δημοτική αρχή, αγωνία για έλλειψη ρευστού κλπ υπάρχουν μόνο στο Μαραθώνα; Το περίεργο - στην ελληνική πραγματικότητα - θα ήταν αν συνέβαινε το ακριβώς αντίθετο! Όμως, με κάθε σεβασμό στους κατοίκους της περιοχής, καλώς ή κακώς, τα όποια οικονομικά προβλήματα του συγκεκριμένου δήμου δεν αφορούν τη συντριπτικότατη πλειοψηφία της κοινής γνώμης, όπως δεν την αφορούν οι όποιες διενέξεις του νυν και του απερχόμενου δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων στην Κωλοπετινίτσα, στην Αμαλιάδα, στη Δράμα ή σε οποιονδήποτε άλλο - μικρό ή μεγάλο σε πληθυσμό - δήμο της χώρας, γιατί αυτά τα ζητήματα είναι αποκλειστικά τοπικού ενδιαφέροντος.
Μια ματιά να ρίξετε σε οποιονδήποτε περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό θα δείτε αντίστοιχες καταστάσεις σε πολλούς ακόμη δήμους της χώρας, θα ακούσετε εξίσου έντονους λεκτικούς διαξιφισμούς - αν και με πιο "ξύλινη" γλώσσα - που όμως δεν αναδεικνύονται ως ειδήσεις πανελλαδικού ενδιαφέροντος, επειδή δεν παρουσιάζουν πανελλαδικό ενδιαφέρον! Τι είναι, λοιπόν, αυτό που κάνει διαφορετική την περίπτωση του Μαραθώνα; Το πρόσωπο του δημάρχου; Στην αρχή... ok, είχε ένα ενδιαφέρον να δούμε μια-δυο φορές τον Ψινάκη στο ρόλο ενός ανατρεπτικού δημάρχου, να τον ακούσουμε να μεταφέρει τις γνωστές ανατρεπτικές ατάκες του σ' ένα χώρο, που κυρίως ακούγονται "ξύλινα", βαρετά κλισέ... αλλά από ένα σημείο και μετά, φτάνει!
Ο Ψινάκης μπορεί να ασκήσει όπως θέλει τα δημαρχιακά του καθήκοντα, μπορεί να εκφράζεται όπως ο ίδιος επιλέγει, μακάρι να πετύχει ο άνθρωπος για το καλό των δημοτών του - ευχή που απευθύνεται και σε κάθε δήμαρχο της χώρας - αλλά δεν χρειάζεται όλη η Ελλάδα να υφίσταται χωρίς ουσιαστικό λόγο αυτήν την.. υπερμαραθωνίαση. Μ' αυτόν τον τρόπο και τα προβλήματα της περιοχής δεν θα λυθούν και αυτό που σήμερα φαντάζει ως μοντέρνο και "προχώ", κινδυνεύει να εξελιχθεί σε γραφικό. Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν για την τήρηση του μέτρου· κάτι ήξεραν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου