21 Νοεμβρίου 2014

Γκέισες κρατούν εικόνα του Τσόρτσιλ και κλείνουν τη μύτη τους από την.. μπόχα - Η πιο τρελή προπαγανδιστική φωτογραφία του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου

Κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, ο πόλεμος της προπαγάνδας μεταξύ των δύο αντίπαλων στρατοπέδων είχε χτυπήσει κόκκινο. Οι αφίσες με υπερπατριωτικά συνθήματα, που παράλληλα υποβάθμιζαν την αξία του αντιπάλου ακόμη και σε ηθικό επίπεδο, αποτελούσαν τα πλέον προσφιλή μέσα του παράλληλου, ψυχολογικού πολέμου, με κύριο μέλημα την ανόρθωση του ηθικού μεταξύ των πληθυσμών των μεγάλων δυνάμεων, που εμπλέκονταν ευθέως στην πολυετή σύγκρουση. Κάποιες φορές, η προπαγάνδα ξεπερνούσε κάθε φαντασία, όπως σε μια φωτογραφία, που χρησιμοποιήθηκε από την ιαπωνική κυβέρνηση και στην οποία εικονίζονταν δύο γκέισες να κρατούν στα χέρια τους μια εικόνα του τότε Βρετανού πρωθυπουργού Γουίνστον Τσόρτσιλ, ενώ παράλληλα κρατούσαν τη μύτη τους από τη δυσωδία. 

Ο υπαινιγμός ήταν σαφής, καθώς η εικόνα του Τσόρτσιλ συνοδευόταν από τ' αρχικά του ονόματος του, W.C., που, ως γνωστόν, συμπίπτουν με τ' αρχικά των λέξεων "water closet" (w.c.), που είναι η εναλλακτική, αγγλική λέξη για την τουαλέτα - στα ελληνικά μεταφραζόμενα και ως "βε σε". Με άλλα λόγια, το 1941 - τότε συγκεκριμένα χρονολογείται η προπαγανδιστική αυτή φωτογραφία - η κυβέρνηση της Ιαπωνίας καλούσε τους πολίτες της χώρας να αντιμετωπίζουν τον Τσόρτσιλ  - και κατ' επέκταση τους Άγγλους - περίπου όπως... μια βρώμικη τουαλέτα! Ήταν μια απίστευτα "τρελή" έμπνευση, ενδεικτική του φανατισμού, που επικρατούσε παγκοσμίως κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ιαπωνία και η Μεγάλη Βρετανία, παρότι ανήκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα, ουδέποτε χρειάστηκε να πολεμήσουν άμεσα.
πηγή: japaaan.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου