22 Νοεμβρίου 2014

Η πρώτη αγγελία γνωριμιών, που δημοσιεύτηκε σε ελληνική εφημερίδα (και ο χιουμοριστικός χαρακτήρας της)

Μπορεί τα προξενιά να αποτελούσαν επί.. αιώνες τον πλέον παραδοσιακό και δημοφιλή τρόπο γνωριμίας των ζευγαριών, ωστόσο το πρώτο γραφείο συνοικεσίων ιδρύθηκε μόλις τους πρώτους μήνες του 1911 - πιθανότατα στις αρχές Μαρτίου. Η σχετική διαφήμιση στις εφημερίδες ανακοίνωνε: "Το πρώτον εν Ελλάδι ιδρυθέν Πρακτορείον Συνοικεσίων εγκατεστάθη εν οδώ Σταδίου αριθ. 49. Άνω πάτωμα αριθμ. 9". Και μπορεί οι ιδιοκτήτες να μην ήθελαν να αποκαλύψουν το όνομά τους, ωστόσο φαίνεται ότι η καινοφανής αυτή εμπορική επιχείρηση αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς εργένηδες, οι οποίοι ξεθάρρεψαν και άρχισαν ν' αναζητούν ταίρι μέσω και των εφημερίδων.

Στις 11 Μαρτίου 1911, η εφημερίδα Χρόνος ενημέρωνε "συγκλονισμένη" τους αναγνώστες της ότι μια μέρα νωρίτερα είχε παραλάβει μια επιστολή, με την οποία "εγκαινίζεται το σύστημα των συνοικεσίων δι' αλληλογραφίας". Στην πραγματικότητα, ήταν μια σατιρική επιστολή, που απλά διακωμωδούσε το νέο σύστημα γνωριμιών με σκοπό το γάμο. Ο κύριος "Φιλαλήθης", όπως συστηνόταν, είχε υπέρογκη χρηματική απαίτηση (για προίκα) από τη μέλλουσα νύφη, ενώ "απειλούσε" τις ενδιαφερόμενες να μην γράφουν ψεύτικα στοιχεία, γιατί... "θ' ανακαλυφθούν" - ή μήπως πίσω από την υπερβολή κρυβόταν κάποια βαθύτερη επιθυμία για πραγματική γνωριμία; 
Το κείμενο είναι απολαυστικό, ενδεικτικό της αίσθησης που είχε προκαλέσει στην Αθήνα του 1911 ένα τόσο ασήμαντο σήμερα γεγονός, η ίδρυση του πρώτου γραφείου συνοικεσίων. Εξάλλου, παρά το χιουμοριστικό της περιεχόμενο, αυτή ήταν τυπικά η πρώτη αγγελία - έστω και εντός πολλών εισαγωγικών - γνωριμιών σε ελληνική εφημερίδα:

"Λόγιός τις και συγγραφεύς ωφελιμωτάτων έργων, υγιέστατος και ωραίος, ηλικίας 36 ετών, αυστηρών ηθών και έχων ήδη μεν 250 δραχ. μηνιαίως και μετά έτος περί τας χιλίας δραχ. δι' επεκερδεστάτης και επωφελεστάτης τη κοινωνία εργασίας, ζητεί νύμφην μεμορφωμένην χριστιανικώς και ελληνοπρεπώς και έχουσαν υγείαν πλήρη, ηλικίαν 20-30 ετών και προίκα από 30 χιλ. δραχ. και άνω. Θα προτιμηθή η έχουσα εν Αθήναις και οικίαν.
Η έχουσα τα ανωτέρω προσόντα ας αποταθή δι' επιστολής της ούτω: Κύριον Κ. Φιλαλήθη - Αθήνας. Μενέτω εν τω Ταχυδρομείω. Πρέπει όμως να γράψη εν τη επιστολή την αληθή διεύθυνσίν της, άλλως δεν γίνεται τίποτε. Να έχη δε πεποίθησιν ότι η πρότασις είνε ειλικρινής και ότι και εάν αποτύχη το συνοικέσιον το όνομά της θα τηρηθή υπό εχεμύθειαν.
Ουδεμία να μη γράψη ψευδή προσόντα, διότι θα ανακαλυφθή".

Δεν είναι γνωστή η ταυτότητα του συγγραφέα, ούτε αν υπήρξε ανταπόκριση από κάποια ομοίως.φιλαλήθη Αθηναία, αλλά φαντάζομαι αυτό έχει δευτερεύουσα σημασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου