Από την αρχαιότητα ακόμη, η αγελάδα θεωρείται ιερή για την ινδουιστική θρησκεία, σύμβολο του στενού δεσμού μεταξύ των ανθρώπων και των ζώων. Αυτή η βαθιά πίστη στον ιδιαίτερο συμβολισμό της αγελάδας διατηρείται μέχρι σήμερα στην Ινδία, όπου τα γαλακτοφόρα ζώα τυγχάνουν εξαιρετικής προστασίας - σε βαθμό παρεξηγήσεως από κάποιον δυτικό, που δεν έχει στενή σχέση με την ινδική κουλτούρα. Ίσως μείνετε με ανοιχτό στόμα διαβάζοντας τους 6 τρόπους, με τους οποίους αποδεικνύεται η εξαιρετική αφοσίωση των Ινδών στις αγελάδες, όμως αν το κάνετε μπροστά σ' έναν Ινδό, τότε μάλλον αυτός θα μείνει με ανοιχτό το στόμα για τη δικιά σας απορία!
1. Η Ινδία διαθέτει υπουργό αγελάδων!
Τον Οκτώβριο του 2014 Οταράμ Ντεβάσι έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος υπουργός στην ιστορία της χώρας - πιθανότατα και παγκοσμίως - με αποστολή να προστατέψει το ιερό ζώο των συμπατριωτών του, το οποίο απειλείται, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής. Σήμερα η Ινδία διαθέτει μόλις 38 είδη αγελάδων, όταν παλιότερα ο αριθμός τους έφτανε τα 100, ενώ σχεδόν υπό πλήρη εξαφάνιση βρίσκεται η ποικιλία των αγελάδων Ντέζι. Σημαντική διευκρίνηση: τα υπουργικά καθήκοντα του Ντεβάσι δεν εκτείνονται στο σύνολο της χώρας, αλλά περιορίζονται στην επικράτεια της πολιτείας του Ρατζαστάν, καθώς είναι μέλος της τοπικής κυβέρνησης, σίγουρα όμως πρόκειται για μια πρωτιά, που μόνο σε ινδικό κρατίδιο θα μπορούσε να εμφανιστεί.
2. Οι αγελάδες διαθέτουν τη δική τους γιορτή!
Το Γκοπαστάμι γιορτάζεται κάθε χρόνο την όγδοη μέρα του φωτεινού δεκαπενθημέρου του σεληνιακού μήνα Καρττίκα. Με τη γιορτή αυτή τιμάται η επέτειος της μέρας, που ο θεός Κρίσνα και ο μεγαλύτερος αδερφός του έγιναν για πρώτη φορά βοσκοί σε κοπάδι αγελάδων. Και φυσικά, οι αγελάδες έχουν την τιμητική τους μια τέτοια μέρα. Κάνουν μπάνιο, βάζουν τα καλά τους και πηγαίνουν στους ναούς, όπου δέχονται πολλές τιμές και δώρα.
3. Τα ουρά της αγελάδας θεωρούνται θεραπευτικά!
Πάνω από 3000 χρόνια οι Ινδοί γιόγκι δείχνουν την προτίμησή τους στα ούρα των αγελάδων πιστεύοντας ότι επιδρούν ως βιοενισχυτές στον ανθρώπινο οργανισμό: εξαγνίζουν το σώμα και βοηθούν στον έλεγχο της γήρανσης του σώματος καταστρέφοντας τα ριζικά κύτταρα, επιδιορθώνοντας το κατεστραμμένο DNA και καταπολεμώντας τον καρκίνο.
4. Απαγορεύεται διά νόμου να; θανατώσεις αγελάδα!
Όποιος το τολμήσει, απειλείται με ποινή φυλάκισης έως και 5 έτη. Απαγορεύεται όμως ακόμη και η εξαγωγή των βοειδών με σκοπό τη σφαγή τους από τα σφαγεία μιας άλλης χώρας, όπου οι αγελάδες ούτε ιερές θεωρούνται ούτε τυγχάνουν ιδιαίτερης νομικής προστασίας. Το αποτέλεσμα είναι, βέβαια, να καταφεύγουν πολλοί στο λαθρεμπόριο, ενώ κάθε χρόνο η ινδική αστυνομία διασώζει περίπου δύο εκατομμύρια αγελάδες στα σύνορα της χώρας με το Μπαγκλαντές, ενώ ο αριθμός των λαθρεμπόρων, που έχουν συλληφθεί κατά την τελευταία δεκαετία, ανέρχεται σε 1000.
5. Οι αγελάδες παντρεύονται - μεταξύ τους ή και με ανθρώπους!
Κατ' αρχήν είναι παράλογο να μιλάμε για αγελαδίσιο γάμο ακόμη και όταν η νύφη και ο γαμπρός προέρχεται από το ίδιο ζωικό είδος. Έλα, όμως, που στην Ινδία έχουν καταγραφεί ακόμη και περιπτώσεις, που αγελάδες παντρεύτηκαν με ανθρώπους! Κι αν το πρώτο πραγματοποιείται στα πλαίσια κάποιας λατρευτικής παράδοσης, το δεύτερο γίνεται για τους πλέον λάθος λόγους. Για παράδειγμα, τον Ιούνιο του 2010, ένας 18χρονος αναγκάστηκε να παντρευτεί μια αγελάδα, όταν ομολόγησε ότι την... εξέθεσε και επομένως έπρεπε να την αποκαταστήσει. Σ' ένα άλλο περιστατικό, το Νοέμβριο του 2013, ένας άνδρας θεώρησε ότι το καλύτερο που είχε να κάνει, ήταν να παντρευτεί μια αγελάδα, αφού προηγουμένως είχε εξαντλήσει κάθε προσπάθεια να βρει γυναίκα για σύντροφο, χωρίς όμως επιτυχία. Μάλιστα, κατέγραψε το γάμο του με το ιερό τετράποδο και σε βίντεο, να 'χει να θυμάται την τελετή στα βαθιά του γεράματα.
6. Οι αγελάδες προκαλούν κομφούζιο στους δρόμους!
Οι αγελάδες κυκλοφορούν ανενόχλητες ακόμη και στις κεντρικότερες λεωφόρους των μεγάλων πόλεων, χωρίς να φοβούνται μην τυχόν πέσουν θύματα τροχαίου, αφού δύσκολα ένας Ινδός οδηγός θα ρισκάρει να πάει στη φυλακή για μια πενταετία. Το αποτέλεσμα... το βλέπετε στο βίντεο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου