21 Ιανουαρίου 2015

Το νορβηγικό boxoffice του 2014


Την ώρα που ο ελληνικός κινηματογράφος αγνοείται, οι Νορβηγοί φαίνεται ότι έχουν βρει τη λύση παρουσιάζοντας ταινίες, που κλέβουν τις εντυπώσεις και διαπρέπουν στο boxoffice της παγωμένης χώρας τους, συναγωνιζόμενες στα ίσια το Χόλιγουντ. Ποιο είναι το μυστικό τους; Οι ταινίες τους απευθύνονται κατ' αρχήν στα παιδιά και κατ' επέκταση σ' όλη την οικογένεια, βασισμένες κυρίως σε πολύ αγαπημένα παιδικά βιβλία. 

2,7 εκατομμύρια εισιτήρια έκοψαν οι νορβηγικές ταινίες το 2014 αποσπώντας μερίδιο 25%, ένα ποσοστό που παραμένει σε γενικές γραμμές σταθερό κάθε χρόνο με μικρές μόνο αυξομειώσεις. Βέβαια, η εμπορικότερη ταινία της χρονιάς ήταν μια αμερικάνικη παραγωγή, το "Χόμπιτ: Η μάχη των πέντε στρατών", που - δεν μας προκαλεί έκπληξη - είναι μια ταινία που απευθύνεται κατεξοχήν στο νεαρόκοσμο. Αυτό είναι το κλειδί για μια εμπορική επιτυχία στον κινηματογράφο. Πώς δεν το βλέπουν οι δικοί μας σκηνοθέτες, αλλά επιμένουν σε κλισέ και ανέμπνευστες συνταγές τηλεοπτικής αισθητικής με ενήλικο χιούμορ;
482.975 εισιτήρια έκοψε η αμερικανική ταινία μέσα στο 2014, περίπου 100.000 περισσότερα από τη δεύτερη εμπορικότερη ταινία του νορβηγικού box-office, μια κωμωδία νορβηγικής παραγωγής, που αντλεί την έμπνευσή της από το "Fast and Furious". Ο τίτλος της είναι "Børning" και αφηγείται την ιστορία ενός άνδρα, ο οποίος παρασύρεται σε μια κούρσα ταχύτητας κατά μήκος της Νορβηγίας, παραμελώντας την κόρη του, η οποία ήρθε να τον επισκεφτεί για τις γιορτές. Η ταινία είναι λιγότερο κοινωνική απ' ότι προδιαθέτει το τελευταίο αυτό στοιχείο και παράλληλα προσφέρει στο θεατή εντυπωσιακές εικόνες και τοπία της παγωμένης αυτής χώρας, που δύσκολα θα ενέτασσε ένας Έλληνας στα ταξιδιωτικά πλάνα του. 

Στην αμέσως επόμενη θέση, τρίτη εμπορικότερη ταινία για το 2014 στους νορβηγικούς κινηματογράφους αναδείχτηκε ακόμη μία νορβηγική κωμωδία με τίτλο "Doktor Proktors prompepulver", ο οποίος, αν μεταφραζόταν στα ελληνικά θα κοκκίνιζαν πολλοί, αφού θα πήγαινε κάπως έτσι: "Η σκόνη αερίσματος του Δρ. Πρόκτορ". Είναι μια παιδική ταινία, που - απ΄' το τρέιλερ κρίνοντας - φαίνεται να βάζει κάτω κάθε χολιγουντιανή "fart movie", αλλά όμως κατάφερε να ενθουσιάσει τα ψυχρά Νορβηγάκια, ίσως επειδή είναι βασισμένη σε μια πολύ επιτυχημένη (εμπορικά) σειρά παιδικών βιβλίων με ήρωα τον Δρ. Πρόκτορ. 

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ακόμη μια οικογενειακή ταινία made in Norway, που αφηγείται την ιστορία ενός ορφανού παιδιού, που μπλέκει με πειρατές, που κυνηγούν ένα χαμένο θησαυρό. "Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama" (ή "Ο κάπτεν Σαμπελτάν και ο θησαυρός του Λάμα Ράμα" στα ελληνικά) είναι ο τίτλος της οικογενειακής αυτής περιπέτειας, που αντιλαμβάνεται πλήρως ότι οι ιστορίες με κρυμμένους θησαυρούς και πειρατές ασκούν διαχρονικά μια γοητεία στα παιδιά. Κι απ' ό,τι φαίνεται από το τρέιλερ πρόκειται και για μια ταινία σε γενικές γραμμές καλογυρισμένη, αν αναλογιστεί κανείς τη χώρα προέλευσης συν το κοινό στο οποίο απευθύνεται. 

Στην πέμπτη θέση του νορβηγικού box-office για το 2014 βρέθηκε ακόμη μία νορβηγική, οικογενειακή ταινία, που ακούει στον τίτλο "Karsten og Petras vidunderlige jul" ("Τα θαυμάσια Χριστούγεννα του Κάρστεν και της Πέτρα"). Πρόκειται για σειρά ταινιών, που επίσης βασίζονται σε δημοφιλή παιδικά βιβλία, ενώ η συγκεκριμένη ιστορία έχει έντονη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Ο Κάρστεν και η Πέτρα ανυπομονούν για τα Χριστούγεννα, αλλά στενοχωριούνται, επειδή δεν χιονίζει. Έτσι, η Πέτρα γράφει ένα γράμμα στον Άι-Βασίλη ζητώντας... χιόνι για τις γιορτές, αλλά κι ένα έλκηθρο!
Και μετά από μια σειρά τριών χολιγουντιανών ταινιών, που επίσης απευθύνονται σ' όλη την οικογένεια ("Αγώνες Πείνας", "Frozen", "Πώς να εκπαιδεύσετε το δράκο σας 2"), στην ένατη θέση του ετήσιου boxoffice συναντούμε ακόμη μια οικογενειακή περιπέτεια, που μιλάει νορβηγικά και έχει τον τίτλο "Operasjon Arktis" ("Επιχείρηση Αρκτική"). Η ιστορία είναι πολύ ενδιαφέρουσα: Τρία παιδάκια, που μόλις έχουν μετακομίσει με τη μητέρα τους σε μια μικρή πόλη, θέλουν να επισκεφτούν τον πατέρα τους, ο οποίος εργάζεται κάπου στη νότιο Νορβηγία. Το σκάνε μ' ένα ελικόπτερο, όμως κατά λάθος καταλήγουν μόνα τους σ' ένα εγκαταλελειμμένο νησί, όπου πρέπει να επιβιώσουν απέναντι στην άγρια χειμωνιάτικη φύση και τις πολικές αρκούδες, ενώ μια ολόκληρη επιχείρηση στήνεται για τη διάσωσή τους. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου