19 Μαρτίου 2015

Μπορεί η "ορμόνη του έρωτα" να ευθύνεται για το δέσιμο των σκύλων με τους ανθρώπους;


Η οξυτοκίνη είναι γνωστή και ως η "ορμόνη του έρωτα", καθώς αποτελεί την αιτία που οι άνθρωποι ερωτευόμαστε και ζευγαρώνουμε. Φαίνεται, όμως, ότι η δράση της δεν περιορίζεται μόνο στους ανθρώπους, αλλά επεκτείνεται και στους σκύλους και εξηγεί το λόγο που τα συμπαθέστατα τετράποδα γίνονται οι καλύτεροι μας φίλοι, που τρέφουν για μας αισθήματα ειλικρινούς αγάπης.

Στο περιοδικό Animal Cognition δημοσιεύεται η μελέτη ερευνητών από το πανεπιστήμιο Μόνας της Μελβούρνης, οι οποίοι για περισσότερους από δώδεκα μήνες μελέτησαν τις αντιδράσεις 75 σκύλων, στους οποίους είχαν προηγουμένως δώσει ένα ρινικό σπρέι οξυτοκίνης, ενώ σε άλλη ομάδα σκύλων είχαν χορηγήσει ένα απλό αλατούχο διάλυμα. 
Όπως διαπιστώθηκε, τα σκυλιά που είχαν λάβει οξυτοκίνη ήταν ικανότερα στην εκτέλεση απλών εργασιών, κάτι που τους διαφοροποιεί από τους μακρινούς τους συγγενείς, τους λύκους. Πέραν όμως αυτού, η πιο πάνω διαπίστωση συνιστά για τους επιστήμονες σημαντική ένδειξη ότι η συγκεκριμένη ορμόνη βοήθησε την εξέλιξη των σκύλων στους "καλύτερους φίλους" των ανθρώπων. Εξάλλου, με δεδομένο την παρατήρηση ότι αυξάνονται τα επίπεδα οξυτοκίνης σε σκύλους και ανθρώπους κατά την μεταξύ τους αλληλεπίδραση, και μόνο η παρουσία της ορμόνης δείχνει ότι αυτός ακριβώς ο χημικός δεσμός είναι που στην ουσία επέτρεψε στα σκυλιά να ερμηνεύουν καλύτερα τις ανθρώπινες εντολές και τελικά να δεθούν συναισθηματικά με τους ανθρώπους. 
Πάντως, άλλοι επιστήμονες, αν και αναγνωρίζουν ως πολύ σημαντικό βήμα την μελέτη των Αυστραλών συναδέλφων τους, επισημαίνουν ότι αφενός θα πρέπει σε μια μελλοντική έρευνα να τοποθετηθούν ειδικοί υποδοχείς σε εγκεφάλους σκύλων, ώστε να μετρηθούν τα πραγματικά επίπεδα οξυτοκίνης στον οργανισμό τους, και αφετέρου υπενθυμίζουν ότι ο εγκέφαλος (όχι μόνο των ανθρώπων, αλλά και των σκύλων) είναι ένας πολύ πιο περίπλοκος στη λειτουργία του και δεν προσδιορίζεται απλά από μια και μόνη ορμόνη.





Σχετικά θέματα:
-- Ο καλύτερος ύμνος για το σκύλο και την ανιδιοτελή αγάπη που έχει στον ιδιοκτήτη του
-- Αχ, αυτά τα σκυλιά! 10 φωτογραφίες για να λιώσετε
-- Το πιο χαριτωμένο ποίημα που γράφτηκε για τον σκύλο
-- Οι σκύλοι θεωρούνταν οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου και πριν από 8.000 χρόνια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου