28 Μαρτίου 2015

Ένας τουριστικός προορισμός, που απαγορεύει... σχεδόν τα πάντα

πηγή: Twitter

Ενώ η Ινδία αποτελούσε το "διαμάντι του βρετανικού στέμματος", μια μικρή περιοχή γης στη νοτιοδυτική ινδική χερσόνησο, η Γκόα, αποτελούσε πορτογαλική αποικία επί τεσσεράμισι αιώνες - μέχρι το 1961, οπότε ενσωματώθηκε στο ινδικό κράτος. Σήμερα, η Γκόα θεωρείται το πλουσιότερο από τα 28 κρατίδια, που συναπαρτίζουν την Ινδία, ενώ αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό για επισκέπτες απ' όλον τον κόσμο. Και μπορεί οι κάτοικοι να χαίρονται για τα αυξημένα έσοδα, που τους αποφέρει ο τουρισμός, ωστόσο δυσανασχετούν με τον τρόπο ζωής τους.

Χαρακτηριστική των συντηρητικών ηθών, που επικρατούν στην περιοχή, είναι η απόφαση που ελήφθη την προηγούμενη βδομάδα από την κυβέρνηση της Γκόα, που απαγόρευσε στις γυναίκες υπαλλήλους να φορούν τζιν παντελόνια και μπλούζες χωρίς μανίκια την ώρα εργασίας στα γραφεία. Ένα χρόνο νωρίτερα, υπουργός της τοπικής κυβέρνησης ζήτησε ν' απαγορευτούν τα μπικίνι στις παραλίες του κρατιδίου, προκαλώντας όμως αντιδράσεις από την τοπική, τουριστική βιομηχανία κι έτσι το αίτημα δεν νομοθετήθηκε. 
Αντίθετα, δεν πρόλαβαν να εκδηλωθούν αντιδράσεις στην ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Σαλβαντόρ ντο Μούντο, ενός μικρού χωριού που βρίσκεται 13 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας Πανάτζι, με την οποία απαγορεύονται.... σχεδόν τα πάντα: το αλκοόλ, το κάπνισμα, η δυνατή μουσική, τα φιλιά σε δημόσιους χώρους και γενικά οι "ενοχλητικές" συμπεριφορές των τουριστών, οι οποίες όμως δεν εξειδικεύονται περαιτέρω. Δεν διευκρινίζονται όμως και οι ποινές, που περιμένουν τους παραβάτες, όσους δηλαδή ενοχλούν με τη συμπεριφορά τους τους ντόπιους, οι οποίοι άλλωστε και πίεσαν το τοπικό συμβούλιο να λάβει αυτήν την - πρωτοφανή για δημοφιλή τουριστικό προορισμό - απόφαση μαζικών απαγορεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου