28 Μαρτίου 2015

Πότε εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η θερινή ώρα στην Ελλάδα;

Δεκάξι χρόνια αφότου όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδας συντόνισαν τα ρολόγια τους, ώστε να δείχνουν την ίδια ώρα (κατά το σύστημα των ωριαίων ζωνών), τον Ιούλιο του 1932 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας η θερινή ώρα. Τα μεσάνυχτα της 5ης προς 6η Ιουλίου της χρονιάς εκείνης, οι δείκτες γύρισαν μια ώρα μπροστά, ώστε να εξοικονομηθεί ενέργεια, σε μια εποχή που άλλωστε υπήρχαν πολλά παράπονα - έως και συλλαλητήρια πραγματοποιούνταν - κατά των ληστρικών τιμολογίων της ιδιωτικής επιχείρησης ηλεκτρισμού Πάουερ.

Η απόφαση ελήφθη σχεδόν την τελευταία στιγμή, καθώς η ανακοίνωσή της έγινε από τον υφυπουργό Συγκοινωνιών μόλις στις 2 Ιουλίου, ενώ μια μέρα νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα κατά των εταιριών Πάουερ και Ούλεν (η τελευταία ήταν ιδιωτική εταιρία ύδρευσης, με την οποία επίσης ήταν πολύ δυσαρεστημένοι οι κάτοικοι της πρωτεύουσας). Η ανακοίνωση του υπουργείου προκάλεσε αναστάτωση στις υπηρεσίες, που έπρεπε να λάβουν άμεσα μέτρα για την ομαλή αλλαγή σ' όλους τους σιδηροδρομικούς, τηλεφωνικούς και ταχυδρομικούς σταθμούς της χώρας, μέχρι και την πιο απομακρυσμένη γωνιά της ελληνικής επικράτειας.
"Ευρέθη λοιπόν το ελιξήριον κατά της Πάουερ" αναφωνούσε η εφημερίδα Πατρίς στο φύλλο της 03.07.1932, προπαγανδίζοντας τα καλά που θα επέρχονταν: "Ο μεσημβρινός μας ύπνος δεν θ' αρχίζη, όπως τώρα, εις τας 2, αλλά εις τη 1 και δεν θα χάνουμε, όπως τώρα, το απόγευμά μας στο κρεββάτι. Και προσαρμόζοντας την ζωή μας προς τη νέα κατάστασι, κοιμώμενοι ενωρίτερα, και ενωρίτερα εξυπνώντες, θα διάγωμεν φυσικώτερον και υγιεινότερον βίον, θ' αποφεύγωμε τα καλοκαιρινά ξενύχτια και θα... παχύνουμε"!
Ακόμη και ο αντιπολιτευόμενος Ελεύθερος Άνθρωπος εκθείαζε τα θετικά της νέας ώρας: "Πρώτον και κυριώτερον θα κάνουμε οικονομία ηλεκτρικού και αυτό θα είνε ο κυριώτερος σκοπός μας. Θα μεταθέσουμε όλη μας τη ζωή μιας εσπέρας, μίαν ώραν εμπρός.... Άλλη σπουδαιοτάτη συνέπεια θα είνε ότι η εργασία θα γίνη πιο υγιεινή. Η πρώτες πρωινές ώρες, που είνε η πιο κατάλληλες για δουλειά, δεν θα πηγαίνουν χαμένες, όπως γίνεται ως τώρα, αλλά θα χρησιμοποιούνται θετικά. Αντιθέτως δεν θα δουλεύουμε τις ανυπόφορες ώρες του μεσημεριανού καύσωνος, όταν κάθε εργασία είνε απολύτως αδύνατη στα δικά μας κλίματα..."
Πατρίς, 03.07.1932

Αναμενόμενα, την πρώτη μέρα εφαρμογής της νέας ώρας δεν έλειψαν οι παρεξηγήσεις από τους πολίτες, που έβλεπαν να είναι ακόμη φωτεινός ο ουρανός, ενώ τα μαγαζιά κατέβαζαν ρολά και οι πολλοί έβγαιναν για τον καθιερωμένο, βραδινό τους περίπατο.
Πατρίς, 07.07.1932

Και ενώ δεν έλειψαν και οι... "παλαιωρολογίτες", η εφαρμογή της θερινής ώρας δεν κράτησε πολύ, καθώς την 1η Σεπτεμβρίου οι πολίτες γύρισαν τα ρολόγια τους μια ώρα πίσω. Η νέα αναστάτωση τροφοδότησε τη φαντασία των σατιρικογράφων στις εφημερίδες:
"Ο λωποδύτης που θα βουτήξη στο Σύνταγμα στις 12 το πορτοφόλι του πρώτου απρόσεκτου συμπολίτου, έχει την ευκαιρία σε μια ώρα που θα ξαναγυρίσουν τα ωρολόγια στις 12 να βρίσκεται έξαφνα στην Κηφισιά. Κι όταν ο αστυνόμος την επομένην θα του ζητήση να αποδείξη το άλλοθι αυτό, δεν θα δυσκολευθή καθόλου.
Επίσης ο άπιστος σύζυγος που παρεκτρέπεται! Μπορεί στις 12 της θερινής ώρας να συνοδεύη τη φιλεναδίτσα του στο Χαλάνδρι, και στις 12 της χειμερινής να ευρίσκεται εις τας αγκαλάς της συζύγου του με τ' ωρολόι στα χέρια!" (Ακρόπολις, 23.08.1932)
Πατρίς, 02.09.1932

Κι αν το 1932 η θερινή ώρα ίσχυσε για κάτι λιγότερο από δυο μήνες, το ρεκόρ μικρότερης διάρκειας ισχύος χρονολογείται το 1941. Λίγο μετά την εκδήλωση της γερμανικής επίθεσης, τα μεσάνυχτα της 6ης προς 7η Απριλίου τα ρολόγια γύρισαν μια ώρα μπροστά, για να επιστρέψουν μια ώρα πίσω πριν το τέλος του μηνός (αντί της 30ης Σεπτεμβρίους όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο), όταν οι Ναζί κατέλαβαν την Αθήνα, ώστε η Ελλάδα να ζει σε ώρα κεντρικής Ευρώπης.

Και μια γενική, ιστορική πληροφορία: Η πρώτη φορά που υιοθετήθηκε το σύστημα αλλαγής της ώρας στον κόσμο ήταν το 1923 στη Γαλλία. Στις 24 Μαΐου της χρονιάς εκείνης ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, που όριζε την υποχρεωτική αλλαγή της ώρας κατά 60 λεπτά μπροστά από τις 11 το βράδυ του τελευταίου Σαββάτου του Μαρτίου μέχρι το πρώτο Σάββατο του Οκτωβρίου, οπότε γινόταν η επιστροφή στη χειμερινή ώρα.


Σχετικά θέματα:
-- Γιατί τον Ιούλιο του 1916 οι Αθηναίοι γύρισαν τους δείκτες των ρολογιών τους 25 λεπτά μπροστά (και μετά δεν τους γύρισαν ποτέ πίσω)
-- Οι αρνητικές επιδράσεις από την αλλαγή της ώρας στον οργανισμό μας και πώς μπορούμε να τις εξαλείψουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου