18 Μαΐου 2015

Γιουροβίζιον 2015: Ποια τραγούδια να προσέξετε


Σαράντα χώρες εκπροσωπούνται στη Γιουροβίζιον του 2015, μεταξύ αυτών και η καθόλου ευρωπαϊκή Αυστραλία, που ωστόσο έχει ένα από τα λίγα καλά τραγούδια του φετινού διαγωνισμού. Η αλήθεια είναι ότι όποιος μπει στη διαδικασία να παρακολουθήσει και τους δύο ημιτελικούς συν τον τελικό του Σαββάτου, θα πρέπει προηγουμένως να έχει πιεί αρκετά υγρά (ώστε να βρίσκει εύκολη τη δικαιολογία της τουαλέτας), να είναι εφοδιασμένος με... αντι-υπνωτικά και θυμάται ότι πάντα υπάρχουν και χειρότερα. Ένας κυκεώνας από τυπικές μπαλάντες (όπου τυπικό = απομίμηση, δηλαδή το αντίθετο του κλασικού) και άνευρα ποπ τραγούδια, που κανείς ραδιοφωνικός παραγωγός δεν θα επέλεγε να συμπεριλάβει στο playlist του, τα περισσότερα με στίχους υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης και άλλων ιδεωδών, τα οποία είναι ωραίο μεν να ενσωματώσουμε πραγματικά στην ζωή μας, όχι όμως και να τα εξευτελίζουμε με αδιάφορα, κλισέ τραγούδια.
Ok, δεν είναι όλα μαύρα-κατάμαυρα στη φετινή Γιουροβίζιον. Τα τραγούδια που μένουν μετεξεταστέα είναι περισσότερα από ποτέ την τελευταία δεκαετία, υπάρχουν όμως και κάποια τραγούδια που άνετα μπορούν να φτιάξουν την ιδανική τοπ δεκάδα. Ελπίζω να έχουμε την τύχη να τα ακούσουμε όλα στον τελικό της 23ης Μαΐου, καθώς ορισμένα απ' όσα προσωπικά ξεχώρισα, θα πρέπει προηγουμένως να περάσουν τη δοκιμασία των ημιτελικών - και εκεί συχνά γίνονται εξώφθαλμες αδικίες. 
Με βάση, λοιπόν, το προσωπικό μου γούστο και μόνο, αυτά είναι τα τραγούδια που πρέπει να προσέξετε φέτος στη Γιουροβίζιον - πάντα με την επιφύλαξη ότι δεν θα υπάρξουν φωνητικές ή σκηνικές παραφωνίες στο live.

ΙΤΑΛΙΑ: Il Volo - Grande Amore
Δεν έχω ακούσει την τρίλεπτη εκδοχή του, παρά μόνο την αρχική εκδοχή διάρκειας περίπου 3΄45΄΄, η οποία κέρδισε το πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ του Σαν Ρέμο. Με την επιφύλαξη, λοιπόν, ότι δεν μεσολάβησε... .ο μπαλτάς κάποιου χασάπη του πενταγράμμου, θα μπορούσα να πω ότι πρόκειται για το πιο άρτιο τραγούδι της φετινής Γιουροβίζιον. Ένα κλασικό, αλλά όχι τυπικό τραγούδι παντρεύει την ποπ με την όπερα χωρίς η δεύτερη να επισκιάζει την πρώτη (ίσως μάλιστα να συμβαίνει το αντίθετο),  ενώ εξαιρετικές είναι οι φωνές των τριών τενόρων, που υπόσχονται μια μαγευτική εμπειρία. Θα είναι ίσως λάθος, αν παρουσιαστεί στη σκηνή με αυστηρό, οπερατικό στήσιμο, κάτι που θα αφαιρούσε από τη φρεσκάδα των νεαρών τραγουδιστών, η οποία πολύ όμορφα αποτυπώθηκε στο βιντεοκλίπ.
Βαθμολογία: 9/10



ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Guy Sebastian - Tonight Again
Δεν μ' ενδιαφέρει αν η Αυστραλία έχει θέση σ' έναν ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού (και γιατί όχι, αφού οι κάτοικοι της είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία Ευρωπαίοι μετανάστες;), όμως αυτό το τραγούδι ευτυχώς θα έχει θέση στον τελικό της 23ης Μαΐου. Είναι το πιο ραδιοφωνικό τραγούδι της βραδιάς, αρκετά σύγχρονο και δείγμα αυθεντικής, επαγγελματικής ποπ. Το μόνο μειονέκτημά του είναι ότι ασφυκτιά μέσα στα 3 λεπτά, με αποτέλεσμα ο Γκάι να τραγουδάει συνέχεια - σχεδόν χωρίς ανάσα. Όμως οι κανονισμοί είναι κανονισμοί και δεν αλλάζουν.
Βαθμολογία: 8/10



ΒΕΛΓΙΟ: Loic Nottet - Rhythm Inside
Είναι το πιο σύγχρονο, νεανικό τραγούδι της φετινής Γιουροβίζιον με μία μόνο ένσταση: Δεν είναι αυθεντική δημιουργία, αλλά αντιγράφει ανελέητα το ύφος του "Royals", του τραγουδιού που έγινε παγκόσμια επιτυχία και μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τη 16χρονη Lorde από τη Νέα Ζηλανδία. Δεν είναι ασήμαντη λεπτομέρεια η έλλειψη αυθεντικότητας, όμως η φρεσκάδα του τραγουδιού παραμένει αναλλοίωτη.
Βαθμολογία: 8/10



ΙΣΡΑΗΛ: Nadav Guedj - Golden Boy
Συνδυασμός διαφορετικών μουσικών στυλ, που οδηγούν σ' ένα ξεσηκωτικό, μεσανατολίτικο πανηγύρι, που θα θελες να κρατήσει λίγο περισσότερο. Αυτό δεν είναι όμως και το μυστικό της επιτυχίας ενός τραγουδιού, δηλαδή να θέλεις κι άλλο; Οι σνομπ της μουσικής, που υποτιμούν οτιδήποτε δεν είναι στηριγμένο στους κανόνες της κλασικής ευρωπαϊκής μουσικής (ουσιαστικά απορρίπτοντας ολόκληρες πολιτισμικές παραδόσεις αιώνων) θα το μισήσουν ως "ηχορύπανση" των αυτιών. Όσοι είναι λιγότερο προκατειλημμένοι, ακόμη κι αν έχουν περισσότερο ποπ ακούσματα (όπως εγώ), θα αναγνωρίσουν την αυθεντικότητα και κυρίως το ξέσπασμα χαράς που προσφέρει το συγκεκριμένο κομμάτι μοιάζοντας με όαση σε μια Γιουροβίζιον για κατατονικούς.
Βαθμολογία: 7.5/10



ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Maraaya - Here For You
Πολύ ωραίο τραγούδι. Ραδιοφωνικό, με ρετρό αίσθηση, αλλά και σύγχρονο μαζί, μπορεί ν' αποτελέσει την έκπληξη της φετινής Γιουροβίζιον και να καταλήξει πολύ ψηλά.
Βαθμολογία: 7.5/10


ΙΣΠΑΝΙΑ: Edurne - Amanecer
Ανάμεσα στις αναρίθμητες μπαλάντες του διαγωνισμού, η συγκεκριμένη μοιάζει η πιο κλασάτη. Εξαιρετική, δυναμική μελωδία, συνδυάζεται με μια πολύ δυνατή φωνή και καταφέρνει να ξεφύγει από το μέσο όρο.
Βαθμολογία: 7/10



ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: Knez - Adio
Πρόκειται για ένα τραγούδι με γνώριμο, βαλκανικό ήχο. Ξεκινάει λίγο υποτονικά είναι η αλήθεια, αλλά στην πορεία κορυφώνεται μ' έντονα λυρικό τρόπο. Δεν συγκρίνεται με το ανεπανάληπτο "Lane Moje" του Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς (που υπογράφει και το συγκεκριμένο τραγούδι), όμως την ίδια ώρα λίγα από τα τραγούδια της φετινής Γιουροβίζιον μπορούν να συγκριθούν και με το τραγούδι που εκπροσωπεί το Μαυροβούνιο, που στο κάτω κάτω αποτελεί μια διαφορετική μουσική πρόταση.
Βαθμολογία: 7/10



Άλλα τραγούδια που ξεπερνούν τη βάση και αξίζουν μια ευκαιρία είναι επίσης:
- το τραγούδι της Εσθονίας (Elina Born & Stig Rasta - Goodbye To Yesterday), που όμως είναι και αρκετά υπερκτιμημένο, επαναλαμβανόμενο και με μέτριους στίχους, αλλά έχει μια όμορφη ρετρό διάθεση και τουλάχιστον διαφοροποιείται από τα συνήθη κλισέ.
[Ακούστε το εδώ: YouTube]

- το τραγούδι της Σουηδίας (Måns Zelmerlöw - Heroes), που είναι ακόμη πιο υπερεκτιμημένο, κυρίως χάρη στα ψηφιακά ανθρωπάκια που θα εμφανίζονται στην οθόνη - ίσως γιατί ο τραγουδιστής δεν έχει αρκετή αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να τα καταφέρει χωρίς το ειδικό αυτό εφέ; Κατά τ' άλλα είναι μια χιλιοακουσμένη, γιουροβιζιονική ποπ συνταγή, που δεν προσβάλλει κανέναν, αλλά δεν έχει και κάτι καινούριο να προσφέρει.
[Δείτε την εμφάνισή του στο σουηδικό τελικό (ξεκινώντας από το 2΄ 30''): YouTube]

- το τραγούδι της Ρωσίας (Polina Gagarina - A Million Voices), που επιμένει να στέλνει τραγούδια για την ειρήνη, την αδελφοσύνη των ανθρώπων και όλα αυτά τα ωραία ιδανικά, που η Ρωσία σαν χώρα... χμ... δεν θα έλεγε κανείς ότι τα θέτει ως πρώτη προτεραιότητα στην εξωτερική της πολιτική. Από κει και πέρα, υπάρχουν αρκετά "φιλειρηνκά" τραγούδια στη φετινή Γιουροβίζιον, όμως το ρωσικό τραγούδι είναι το μοναδικό που προκαλεί το ενδιαφέρον (και δεν σε στέλνει στο κοντινότερο φαρμακείο να χτυπήσεις ενέσεις), ενώ στα ατού είναι και η πολύ καθαρή φωνή της ερμηνεύτριας.
[Ακούστε το εδώ: YouTube]

Και κάπως έτσι σχηματίστηκε το προσωπικό μου τοπ10, από το οποίο λείπουν τόσο το ελληνικό, όσο και το κυπριακό τραγούδι, στα οποία εύχομαι ωστόσο καλή επιτυχία για ό,τι καλύτερο δυνατό. Και μαζί εύχομαι να λάβουμε πιο σοβαρά/επαγγελματικά τη συμμετοχή μας στη Γιουροβίζιον του 2016, που θα διεξαχθεί..... πού άραγε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου