15 Ιουλίου 2015

Η "αληθινή" Ισπανία της φτώχειας και της ανεργίας μέσα από 5 πρωτότυπες καρτ-ποστάλ [εικόνες + βίντεο]

Η Ισπανία έχει αρκετά κοινά στοιχεία με την Ελλάδα, όπως οι χαλαροί ρυθμοί ζωής, η μεσημεριανή σιέστα ή οι υπέροχες παραλίες που αποτελούν μαγνήτη για τουρίστες απ' όλο τον πλανήτη. Αυτή είναι η κοινή βιτρίνα των δύο χωρών, που μοιράζονται όμως και πολλά αρνητικά: διαφθορά του πολιτικού συστήματος, πολυετή οικονομική κρίση (αν και σε διαφορετικά μεγέθη), υψηλή ανεργία κλπ.

Κοιτώντας πέρα από τη βιτρίνα, που συχνά δημιουργεί λανθασμένες στερεοτυπικές εικόνες στο εξωτερικό, μια ομάδα Ισπανών φοιτητών επιχειρεί ν' αναδείξει την "αληθινή Ισπανία" μέσα από εικόνες, που αποτυπώνουν τη σκοτεινή πλευρά της χώρας, αυτή που - εύλογα ωστόσο - παραλείπεται από τις επίσημες, τουριστικές καμπάνιες. Δημιούργησαν μια σειρά από καρτ-ποστάλ με εικόνες αστέγων, ανέργων που συνωστίζονται στις ουρές αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, διαδηλωτών που δέχονται επιθέσεις από αστυνομικούς, ανθρώπους που αναζητούν τροφή στα σκουπίδια, άλλους που τρέφονται σε συσσίτια κλπ.
"Η αλήθεια έχει δύο πρόσωπα. Οι τουρίστες βλέπουν το ένα, όταν έρχονται στη χώρα μας. Εμείς τους δείχνουμε και το άλλο" εξηγούν στο βίντεο, με το οποίο προμοτάρουν το πρότζεκτ #therealspain.

Ο σκοπός τους είναι να καταγράψουν τις αντιδράσεις των Μαδριλένων, αλλά και τουριστών, στους οποίους και επιδεικνύουν τις εικόνες αυτές, στα πλαίσια πανεπιστημιακής εργασίας.  "Το γεγονός ότι οι ξένοι δεν μπορούν να δουν την αλήθεια αυτής της διεφθαρμένης και άρρωστης χώρας είναι πολύ ενοχλητικό για μας. Επιθυμούμε ν' αποκαλύψουμε την απανθρωπιά και το σαδισμό της ισπανικής κυβέρνησης, που τιμώρησε όλον τον πληθυσμό για χάρη των λίγων" περιγράφουν στην ιστοσελίδα που δημιούργησαν (www.welcometotherealspain.com).
Μια ιδέα από τις εικόνες των καρτ-ποστάλ με την "αληθινή Ισπανία":






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου