16 Μαρτίου 2016

Οι 5 καλύτερες ελληνικές συμμετοχές στη Γιουροβίζιον (εξαιρώντας το "My Number One")


Ένα μπλογκ που λέγεται "όλα τα καλά χωράνε" και σέβεται τον εαυτό του, δεν μπορεί να περιορίζεται σε αφιερώματα για τα χειρότερα ελληνικά τραγούδια στη Γιουροβίζιον, αλλά οφείλει να καταθέτει και μια λίστα με τα καλύτερα. Θα μπορούσα να έφτιαχνα μια λίστα όπου τα 4 στα 5 τραγούδια θα ήταν της τελευταίας δωδεκαετίας, μιας και η αλήθεια είναι ότι τα πιο φιλικά στο αυτί ακούσματα κομμάτια παρουσιάστηκαν από το 2004 και μετά. Βέβαια, το "φιλικό στο αυτί" (αλλιώς "εμπορικό") δεν συνεπάγεται απαραίτητα και καλύτερη ποιότητα, αλλά και ποιος μπορεί στην τελική να ορίσει αντικειμενικά τι εστί ποιότητα. Επειδή, όμως, μια κοινά αποδεκτή, κρίσιμη παράμετρος είναι και η αντοχή ενός τραγουδιού στο χρόνο (σύμφωνα με τα δικά μου αφτιά πάντα), κατέληξα σ' ένα τοπ5. Για λόγους fair game απέκλεισα από τις επιλογές μου το "My number one", το μοναδικό τραγούδι με το οποίο η Ελλάδα κέρδισε τη Γιουροβίζιον, ως ένα τραγούδι γενικής αποδοχής και εκτός συναγωισμού - αν μη τι άλλο λόγω της μοναδικής επιτυχίας του. Αν δεν το απέκλεια, ωστόσο, θα βρισκόταν σε μια από τις δυο πρώτες θέσεις του τοπ.

5. 1989. Μαριάννα Ευστρατίου - Το δικό σου αστέρι

Πόσο πιθανό είναι να ακούγεται το ίδιο ευχάριστα ένα τραγούδι του 1989 και μάλιστα που ακούστηκε σ' ένα διαγωνισμό, ο οποίος δεν φημίζεται (και σίγουρα δεν φημιζόταν την εποχή εκείνη) για τη νεωτερικότητά του; Ένα τραγούδι γεμάτο τρυφερότητα, γλυκύτητα και αισιοδοξία, αξίζει να βρεθεί στο τοπ 5, αν μη τι άλλο γιατί τόσα χρόνια μετά ακούγεται το ίδιο ευχάριστα και - το κυριότερο - χωρίς να κοιτάζεις το ρολόι πότε θα περάσει η ώρα.


4. 2011. Koza Mostra & Αγάθωνας - Alcohol is free

Άλλο ένα αισιόδοξο - για την ακρίβεια ακόμη πιο αισιόδοξο - τραγούδι, που η αλήθεια είναι ότι δεν πρόλαβε να κριθεί στο πέρασμα του χρόνου, όμως έχει ένα τεράστιο προσόν: αυθεντικότητα. Οι Κόζα Μ΄σοτρα δεν προσπάθησαν να μιμηθούν κάποια συνταγή, αντιμετώπισαν το διαγωνισμό ως ένα (όχι πανηγυράκι, αλλά) πανηγύρι χαράς, χωρίς περιττή σοβαροφάνεια και κατάφεραν να μεταδώσουν το κέφι και την ενέργειά τους σ' όλη την Ευρώπη εξασφαλίζοντας δίκαια μια από τις καλύτερες θέσεις της Ελλάδας στο διαγωνισμό. 


3. 1992. Κλεοπάτρα - Όλου του κόσμου την ελπίδα

Μια τραγουδίστρια με πολύ δυνατή φωνή, που στη σκηνή της Γιουροβίζιον πατούσε γερά στα πόδια της, γεμάτη εσωτερική δύναμη, που όμως δεν κεφαλαιοποίησε στη μετέπειτα πορεία της το γεγονός ότι πέτυχε την καλύτερη μέχρι τότε θέση της Ελλάδας στο διαγωνισμό (5η σε σύνολο 23 συμμετοχών, όταν το "Μάθημα Σολφέζ" είχε έρθει 5ο σε σύνολο 18 τραγουδιών το 1977). Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί η Κλεοπάτρα δεν έκανε μια μεγαλύτερη πορεία στην ελληνική μουσική σκηνή. Όσο για το τραγούδι, οι στίχοι είναι ανατριχιαστικοί, που ακούγονται επίκαιροι και σήμερα μέσα από ένα άλλο ίσως πρίσμα.


2. 2001. Αντίκ - Die For You

Τυχαία, το καλοκαίρι του 2000 είχα ανακαλύψει τους Αντίκ μέσω ενός ελληνικού ραδιοφωνικού σταθμού από τη Γερμανία, που αναμεταδιδόταν από έναν τοπικό σταθμό των Σερρών. Δεν είχα ηλεκτρονικό υπολογιστή, δεν μπορούσα να μάθω περισσότερα γι' αυτούς πέρα από δυο τρία τραγούδια τους που άκουγα στο ραδιόφωνο, όμως σκεφτόμουν ότι έπρεπε να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στη Γιουροβίζιον. Συνδύαζαν ιδανικά τη σύγχρονη (δηλ. της εποχής εκείνης) ελληνική μουσική με μια εμφανή δυτική επιρροή, που δεν καπέλωνε, αλλά συμπλήρωνε και προήγαγε το τελικό αποτέλεσμα. Οι Αντίκ άνοιξαν μια νέα εποχή για την Ελλάδα στη Γιουροβίζιον, όχι απλά γιατί έκαναν δημοφιλή το διαγωνισμό, αλλά γιατί απάλλαξαν τις ελληνικές συμμετοχές από το στοιχείο της ναφθαλίνης, που κατά κύριο λόγο τις χαρακτήριζε όλα τα προηγούμενα χρόνια.


1. 2011, Λούκας Γιώρκας & Stereo Mike - Watch My Dance

Η αλήθεια είναι ότι το ραπ στοιχείο του τραγουδιού έμοιαζε με ξένο σώμα. Αν έλειπε τελείως, το κομμάτι, όπως στήθηκε και παρουσιάστηκε στο διαγωνισμό, θα προσέγγιζε ένα μικρό μουσικό αριστούργημα. Η φωνή του Γιώρκα καθαρή, το στήσιμό του λιτό αλλά και εξαιρετικά περιεκτικό, η μελωδία με ξεκάθαρη ταυτότητα


Διαβάστε κι αυτό...
Οι 5 χειρότερες ελληνικές συμμετοχές στη Γιουροβίζιον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου