17 Σεπτεμβρίου 2018

Ο αιφνιδιαστικός, κρυφός γάμος του Τόλη Βοσκόπουλου και της Μαρινέλλας το Νοέμβριο του 1973

Το 2018, ο γάμος ενός δημοφιλούς τραγουδιστή συζητιέται πολύ καιρό πριν καν αυτός τελεστεί, τις τελευταίες ώρες πριν το μυστήριο οι ψυχαγωγικές – και δη οι κουτσομοπολίστικες – εκπομπές των τηλεοπτικών καναλιών έχουν διαρκείς ζωντανές συνδέσεις για να δώσουν στους τηλεθεατές μια ιδέα των προετοιμασιών (και ν’ αυξήσουν έτσι την τηλεθέασή τους), ενώ σε ζωντανή σχεδόν σύνδεση με το γάμο και τη δεξίωση κυκλοφορούν στο ίντερνετ οι πρώτες φωτογραφίες με τους καλεσμένους να κλέβουν τη δόξα των παπαράτσι. Σαράντα πέντε χρόνια νωρίτερα, ωστόσο, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά και οι καλλιτέχνες μπορούσαν να κρυφτούν ευκολότερα και να ζήσουν σε πολύ στενό κύκλο μια τόσο προσωπική τους στιγμή – όχι ότι και σήμερα δεν μπορεί να γίνει κάτι αντίστοιχο, αν και ομολογουμένως με μεγαλύτερη δυσκολία. Ας γυρίσουμε λοιπόν το χρόνο στο 1973, όταν πραγματοποιήθηκε ο πιο συζητημένος γάμος της χρονιάς, αυτός μεταξύ του Τόλη Βοσκόπουλου και της Μαρινέλλας, λίγες μόνο μέρες πριν τα δραματικά γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Ήταν 1 Νοεμβρίου του 1973, όταν οι δημοσιογράφοι αποκωδικοποίησαν τα πρόσωπα που αφορούσε η αγγελία γάμου (και κυρίως ως το πρόσωπο της νύφης, που ήταν – και είναι – γνωστή με καλλιτεχνικό ψευδώνυμο), όπως δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες:
«Ο Απόστολος Βοσκόπουλος, κάτοικος Αθηνών, γεννηθείς εις Πειραιά, υιός του Χαραλάμπους και της Αικατερίνης, το γένος Σαράφογλου, και η Κυριακή Παπαδοπούλου, κάτοικος Αθηνών, γεννηθείσα εις Θεσσαλονίκην, θυγάτηρ του Γεωργίου και της Δόμνας, το γένος Αραμπατζόγλου, μέλλουν να έλθουν εις γάμον τελεσθησόμενον εν Αθήναις».

Η σχέση των δύο τραγουδιστών αιφνιδίασε τους δημοσιογράφους. Υπήρχαν βέβαια κάποιες αόριστες ενδείξεις, όπως η τοποθέτηση μιας μεγάλης φωτογραφίας της Μαρινέλλας στο καμαρίνι του Βοσκόπουλου, στο νυχτερινό κέντρο όπου εμφανιζόταν το φθινόπωρο του 1973, που όμως αρχικά είχε ερμηνευθεί περισσότερο ως ένδειξη μεγάλου σεβασμού σε μια εξαιρετικά ταλαντούχα συνάδελφο.

Εξάλλου, ήταν πρόσφατο το διαζύγιο του Βοσκόπουλου από την ηθοποιό Στέλλα Στρατηγού, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα, το καλοκαίρι του ’73, ο τραγουδιστής περιόδευε στην Αμερική έχοντας στο πλευρό του την Ζωή Λάσκαρη, η οποία πάντως ευχήθηκε στους μελλόνυμφους «να ζήσουν ευτυχισμένοι», ενώ αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ότι, μόλις έμαθε την είδηση του επικείμενου γάμου, πήρε την πρωτοβουλία να τηλεφωνήσει στον Τόλη, του ευχήθηκε «βίον ανθόσπαρτον» και εκείνος, σύμφωνα με τα λόγια της Λάσκαρη, «Νομίζω ότι τα έχασε. Δεν το περίμενε».

Όπως και οι ίδιοι οι μελλόνυμφοι θα παραδέχονταν, ήταν ένα ειδύλλιο δύο μόλις εβδομάδων, που γεννήθηκε σε ένα δείπνο των δύο συντροφιά με το συνθέτη Γιώργο Κατσαρό, που άλλωστε θα γινόταν ο κουμπάρος τους, και τη σύζυγό του. «Είμαι ευτυχισμένη τόσο, όσο ποτέ άλλοτε στην ζωή μου» ήταν η πρώτη δήλωση της Μαρινέλλας στον τύπο, ενώ ο Βοσκόπουλος εξήγησε το λόγο που του οδήγησε να προχωρήσουν σ’ έναν τόσο γρήγορο γάμο: «Δεν θέλαμε η τόσο ωραία αυτή στιγμή της ζωής μας να φθαρεί με το χρόνο»!

Γιατί όμως ο γάμος έγινε σε κλειστό κύκλο; «Έχουμε τόσους πολλούς φίλους και θαυμαστές, που δεν μας επιτρέπουν ένα γάμο ανοικτό. Κι αυτό απ’ το φόβο για όσους παραλείπουμε να καλέσουμε» δικαιολογήθηκε ο Τόλης, ενώ η Μαρινέλλα παραδέχτηκε ότι ήθελαν να ζήσουν μόνοι οι δυο τους αυτήν την ιδιαίτερη, προσωπική τους στιγμή.

Κι ενώ όλοι αναρωτιόντουσαν σε ποια ημερομηνία και σε ποιο ερημικό παρεκκλήσι θα διεξαγόταν το μυστήριο του γάμου, αυτό τελικά τελέστηκε αιφνιδιαστικά το Σάββατο 3 Νοεμβρίου στο σπίτι της Μαρινέλλας στην οδό Αστυδάμαντος 11 ύστερα από ειδική άδεια της Αρχιεπισκοπής. Το γεγονός σχολιάστηκε αρνητικά από μια μερίδα του κόσμου, επειδή ο λόγος για τον οποίο δόθηκε η ειδική αυτή άδεια, δηλαδή η αποφυγή δημοσιότητας, δεν περιλαμβάνεται στις ειδικές περιπτώσεις, στις οποίες αναφέρεται ο εκκλησιαστικός κανόνας ότι μπορεί κατ’ εξαίρεση να τελεστεί το μυστήριο του γάμου σε σπίτι και όχι στην εκκλησία· πιθανότερα βέβαια αυτή ήταν απλά η πρόφαση όσων δυσαρεστήθηκαν, επειδή δεν μπόρεσαν να ικανοποιήσουν την περιέργεια και την κουτσομπολίστικη διάθεσή τους να παρακολουθούσαν από κοντά – ως απρόσκλητοι καλεσμένοι – το γάμο των δύο αγαπημένων τους τραγουδιστών.

Πάντως, παρά τις προσπάθειες του ζευγαριού να μείνει το μυστήριο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, δεν το κατάφεραν στο μέγιστο βαθμό, καθώς από τη στιγμή που γνωστοποιήθηκε η απόφασή τους να παντρευτούν, οι φωτογράφοι έγιναν η σκιά τους. Έτσι, όταν το απόγευμα της 3ης Νοεμβρίου η Μαρινέλλα, που είχε διανυκτερεύσει στο σπίτι του Κατσαρού, έφθασε στο διαμέρισμά της, μαζί της έφτασαν και δεκάδες φωτογράφοι και δημοσιογράφοι, η παρουσία των οποίων υποψίασε και τους πλέον ανυποψίαστους γείτονες, οι οποίοι έσπευσαν στην είσοδο της πολυκατοικίας, η οποία πολιορκήθηκε ασφυκτικά από κόσμο, ώστε στάλθηκαν τρία περιπολικά για να ελέγξουν την κατάσταση και ν’ αποφευχθούν τυχόν ανεπιθύμητα παρατράγουδα.

Ο γαμπρός φαίνεται ότι αγνοούσε τον ακριβή τόπο τέλεσης του γάμου μέχρι την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των εφημερίδων, όταν πλέον είχαν φτάσει στο διαμέρισμα όλοι οι καλεσμένοι, ο Τόλης Βοσκόπουλος φέρεται να ρώτησε «Πότε θα φύγουμε; Πού πρόκειται να παντρευτούμε; Νύχτωσε πια...», για να του κάνει την αποκάλυψη η Μαρινέλλα: «Τόλη μου, ο γάμος μας θα γίνει εδώ. Πάρε τώρα τα τριαντάφυλλα κι έλα να με παραλάβεις από τη μητέρα μου». Λίγη ώρα αργότερα έφτασε ο παπα-Γιάννης και το μυστήριο άρχισε!

Η Μαρινέλλα δεν φορούσε κάποιο εντυπωσιακό νυφικό, αλλά ένα απλό γκρι μπλουτζίν, ενώ στο λαιμό της είχε περάσει έναν ασημένιο σταυρό, δώρο του Τόλη τη μέρα του κεραυνοβόλου έρωτά τους. Μ’ ένα απλό μπλουτζίν ήταν ντυμένος και ο γαμπρός. Μεταξύ των λίγων καλεσμένων ήταν η μητέρα και η αδερφή της Μαρινέλλας, συνοδευόμενη από το σύζυγό της, πρώην ποδοσφαιριστή, Βασίλη Γρηγοριάδη, η Λένα Παμέλα - Καπετανάκη (ιδιοκτήτρια του νυχτερινού κέντρου «Νεράιδα»), ο Φρέντυ Γερμανός κ.ά., ενώ απουσιάζαν οι γονείς του Βοσκόπουλου.

Κι ενώ το μυστήριο του γάμου πραγματοποιήθηκε σε κλειστό κύκλο, πιο ανοιχτή ήταν η δεξίωση, που ακολούθησε στο κέντρο «Νεράιδα». «Σας ευχαριστώ όλους για την αγάπη που δείξατε στο κορίτσι μου και σε μένα. Παντρευτήκαμε απόψε στις εννιά το βράδυ. Είμαι ένας πολύ ευτυχισμένος άνθρωπος» ήταν τα λόγια με τα οποία ο Τόλης Βοσκόπουλος λίγο μετά τα μεσάνυχτα γνωστοποίησε το χαρμόσυνο γεγονός στους θεατές, οι οποίοι – ως επί το πλείστον τουλάχιστον – αγνοούσαν τι είχε συμβεί λίγες ώρες νωρίτερα, αφού την εποχή εκείνη ούτε κινητά τηλέφωνα υπήρχαν ούτε ίντερνετ ούτε βέβαια η τηλεόραση θα διέκοπτε το πρόγραμμά της για το γάμο της χρονιάς.
εφημερίδα Μακεδονία, 06.11.1973

Η «Νεράιδα» ήταν στολισμένη με λευκά λουλούδια, ενώ σ’ ένα ειδικό τραπέζι, στολισμένο με κόκκινα τριαντάφυλλα, εκεί όπου θα κάθονταν οι νεόνυμφοι, είχαν αναρτηθεί τα αρχικά τους, Τ και Μ. Οι νιόπαντροι είχαν στο μεταξύ φορέσει τα καλά τους: ένα μαύρο βελούδινο κοστούμι ο γαμπρός κι ένα μακρύ σύνολο σε τόνους μαύρου και κόκκινου η Μαρινέλλα. Τόλης και Μαρινέλλα τραγούδησαν τις μεγάλες τους επιτυχίες και γύρω στις 2.30΄ τα ξημερώματα έκοψαν την τριώροφη γαμήλια τούρτα με την ορχήστρα του κέντρου να παίζει το γαμήλιο εμβατήριο, ενώ στους θαμώνες μοιράστηκαν μπομπονιέρες και φυσικά έγινε χαμός με σαμπάνιες και γαρύφαλλα.

Κι έτσι δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού ένιωσαν τις ζωές τους σ’ ένα γάμο που μπορεί να μην μακροημέρευσε, όμως παρά τις προβλέψεις – ειδικά όταν το ειδύλλιο ήταν πολύ φρέσκο, δύο μόλις εβδομάδων, όπως στην προκειμένη περίπτωση – άντεξε μέχρι το 1981.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου