11 Ιουνίου 2012

ΟΙ 5 ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΝΟΥ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ



Η έλλειψη ύπνου αποτελεί μία από τις μάστιγες της εποχής, όπου το στρες και η έλλειψη χρόνου επηρεάζουν και την ποιότητα, όπως και την ποσότητα, του νυχτερινού μας ύπνου. Το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό, καθώς η έλλειψη ύπνου συνδέεται και με μια σειρά ασθενειών που βλάπτουν τον οργανισμό μας.

1. Εγκεφαλικό.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας μεταξύ 5.600 ανθρώπων, τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα στα πλαίσια ετήσιας συνάντησης στη Βοστώνη για θέματα ύπνου, όσοι κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες τη νύχτα κινδυνεύουν να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο πιο εύκολα σε σχέση με τους υπόλοιπους. Εξάλλου, ο κίνδυνος για εγκεφαλικό είναι αυξημένος μεταξύ των υπέρβαρων, των διαβητικών και των υπερτασικών, τρεις παθήσεις που επίσης σχετίζονται με τον μειωμένο ύπνο. Σύμφωνα με τους ειδικούς φαίνεται ότι ο ύπνος μικρής διάρκειας αποτελεί ένα είδος πρόδρομου φαινομένου για άλλους παράγοντες που παραδοσιακά καταλήγουν στο εγκεφαλικό. Από τη στιγμή που εκείνοι κάνουν την εμφάνισή τους, τότε η διάρκεια του νυχτερινού ύπνου περνάει σε δεύτερο επίπεδο.

2. Παχυσαρκία και Διαβήτης.
Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 2012 στο περιοδικό Science Translational Medicine, ο σποραδικός και μη τακτικός ύπνος ενδέχεται να ανεβάσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και να χαμηλώσει τους ρυθμούς του μεταβολισμού του σώματος. Εξάλλου, σύμφωνα με τα συμπεράσματα άλλης έρευνας, η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε κακές διατροφικές επιλογές, οι οποίες δημιουργούν την αίσθηση αναπλήρωσης της χαμένης απόλαυσης.

3. Άγχος και Κατάθλιψη.
Όταν κάποιο βράδυ τύχει να μην κοιμηθούμε αρκετά, την επόμενη μέρα είμαστε κακόκεφοι. Φανταστείτε αυτό να συμβαίνει κάθε βράδυ επί μακρό χρονικό διάστημα. Η χρόνια στέρηση ύπνου φαίνεται ότι αυξάνει τη δραστηριότητα των συναισθηματικών κέντρων του εγκεφάλου κάνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται περισσότερο ανήσυχοι, υπερκινητικοί, οξύθυμοι και γενικά λιγότερο ευχαριστημένοι με τη ζωή τους.

4. Καρκίνος.
Τα συμπεράσματα μελέτης που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Cancer το 2008 έδειχναν ότι οι γυναίκες που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο στο στήθος. Σύμφωνα με μελέτη του 2010, εξίσου αυξημένος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης πολύποδα του παχέος εντέρου που με τη σειρά του οδηγεί σε καρκίνο του παχέος εντέρου, μεταξύ όσων κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες. Γενικότερα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η έλλειψη ύπνου αυξάνει τα επίπεδα φλεγμονώδους αντίδρασης του οργανισμού και σχετίζεται με την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

5. Καρδιακά νοσήματα.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιήθηκε στο European Heart Journal το 2011, οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες έχουν 48% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ή να πεθάνουν εξ αιτίας καρδιακής νόσου. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό σχετίζεται με τα επίπεδα φλεγμονώδους αντίδρασης του οργανισμού, καθώς και με τα υψηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης που εμφανίζονται σε άτομα που υποφέρουν από χρόνιες αϋπνίες.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ
Σύμφωνα με τον γιατρό Mark Dyken, διευθυντή του Κέντρου Διαταραχών Ύπνου του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, ένα μεγάλο μέρος της έλλειψης ύπνου είναι αυτοπροκαλούμενος. Αυτό που χρειάζεται είναι καλύτερη οργάνωση του χρόνου, ώστε να μπορεί κάποιος ενήλικας να απολαμβάνει 7.5 ώρες ύπνου κατά μέσο όρο. Ορισμένες πρακτικές συμβουλές είναι να βεβαιωθείτε ότι η κρεβατοκάμαρά σας είναι σκοτεινή και ήσυχη, να αποφύγετε την ανάγνωση βιβλίου ή οτιδήποτε άλλο σας κάνει να νιώθετε ένταση και ανησυχία (π.χ. τηλεόραση), προσπαθήστε να μην ασκηθείτε ούτε να φάτε οτιδήποτε τρεις ώρες πριν πάτε για ύπνο, αλλά από την άλλη αποφύγετε να πέσετε στο κρεβάτι νηστικοί. Κάνοντας κλικ εδώ, μπορείτε να διαβάσετε για 7 ροφήματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε σαν πουλάκι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου