24 Απριλίου 2019

Θα μπορέσουν οι επιστήμονες να κλωνοποιήσουν ένα πουλάρι ηλικίας 42.000 ετών;

Οι συμπαγείς πάγοι της Σιβηρίας και το διαρκώς παγωμένο υπέδαφος της περιοχής αποτελούν έναν πρώτης τάξεως συντηρητή των κουφαριών προϊστορικών ζώων ηλικίας ακόμα και πολλών χιλιάδων ετών, προερχόμενα από είδη τα οποία εξαφανίστηκαν στην πάροδο των αιώνων. Ένα από τα πλέον εντυπωσιακά ευρήματα είναι το κουφάρι ενός πουλαριού, που έζησε στην περιοχή πριν από 42.000 χρόνια και ανήκει στην εξαφανισμένη οικογένεια αλόγων Λενσκάγια. 
Το ζώο βρέθηκε διατηρημένο σε εξαιρετικά καλή κατάσταση, ώστε θεωρείται από τους επιστήμονες ως το παγκοσμίως καλύτερα διατηρημένο μέχρι σήμερα ζώο που έζησε στην εποχή των παγετώνων. Είναι το μοναδικό αρχαίο άλογο που βρέθηκε με τρίχες στο κεφάλι, τα πόδια και σε άλλα σημεία του σώματός του. Τα εσωτερικά του όργανα είναι καλά διατηρημένα, οι μυικοί ιστοί διατηρούν το φυσικό κοκκινωπό χρώμα τους, ενώ στα αγγεία της καρδιάς του βρέθηκε αίμα σε ρευστή κατάσταση· πρόκειται για το αρχαιότερο ρευστό αίμα, που έχει βρεθεί ποτέ!
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το πουλάρι ήταν ηλικίας μόλις μίας με δύο εβδομάδων, ήταν δηλαδή νεογέννητο, ενώ ως αιτία θανάτου προσδιορίζεται ο πνιγμός σε λάσπη, που στη συνέχεια ψύχθηκε και λειτούργησε ως καταψύκτης. Άλλωστε, στο γαστρεντερικό του σύστημα βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες λάσπης και άλλων προσχωμάτων. 
Οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι θα καταφέρουν να αξιοποιήσουν τα κύτταρα του ζώου προκειμένου να το κλωνοποιήσουν και να επαναφέρουν στην ζωή ένα είδος εξαφανισμένο εδώ και χιλιάδες χρόνια, αν και ακόμη περιμένουμε το πρώτο κλωνοποιημένο μαμούθ, που υποσχέθηκαν από το Σεπτέμβριο του 2012 οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Γιακουτίας, όπου φιλοξενείται και το περί ου ο λόγος πουλάρι! [Ρίξτε μια ματιά εδώ: ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΑΜΟΥΘ;]

πηγή: http://siberiantimes.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου