24 Απριλίου 2019

Η απόφαση ενός κοινοτάρχη στην Ελβετία να επιδοτήσει την τοποθέτηση συναγερμών ασφαλείας σ' όλα τα σπίτια του χωριού, για ν' αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα



Δεν ξέρω πόσο εκτεταμένο είναι το φαινόμενο, όμως σε ορισμένα χωριά, που στερούνται αστυνομικών τμημάτων, οι κάτοικοι έχουν αναθέσει συλλογικά τη φύλαξη των σπιτιών τους σε ιδιώτες, οι οποίοι πληρώνονται από τους πολίτες για να κόβουν βόλτες με το αυτοκίνητό τους σ΄όλες τις γειτονιές κατά τις νυχτερινές ώρες μήπως και προλάβουν κάποια διάρρηξη. Σίγουρα μπορώ ν' αναφέρω ένα χωριό του νομού Σερρών, όπου οι κάτοικοι πήραν την απόφαση αυτή μετά από μια αρκετά βίαιη ληστεία (μάλιστα σε συγγενικό μου πρόσωπο) πριν λίγα χρόνια κατά τις άγιες μέρες του Πάσχα, έχοντας ως πρότυπο το παράδειγμα ενός άλλου γειτονικού χωριού. 

Προσωπικά έχω πολλές επιφυλάξεις για την αποδοτικότητα του μέτρου αυτού, που παραγνωρίζει ότι πολλές διαρρήξεις μπορούν κάλλιστα να γίνουν και με το φως της ημέρας (ακόμη και από κάποιο γείτονα υπεράνω πάσης υποψίας), ενώ δίνει μεγάλη δύναμη σε ιδιώτες, οι οποίοι δεν είναι απαραίτητα επαγγελματίες σεκιούριτι, με κίνδυνο να εκτραπούν κάποια στιγμή σε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης τους. Και βέβαια, το ότι ένα αυτοκίνητο κόβει βόλτες στους δρόμους ενός χωριού, δεν θα αποτρέψει κάποιον κακόβουλο να μετρήσει χρόνους και αποστάσεις για να καταστρώσει τα εγκληματικά σχέδιά του. Μήπως όμως υπάρχει μια καλύτερη λύση κατά το παράδειγμα ενός ελβετικού χωριού;


Το Μπονκούρτ είναι ένα μικρό χωριό μόλις 1200 κατοίκων, που απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο από τα σύνορα της Ελβετίας με τη Γαλλία και 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Γερμανία. Επί χρόνια μαστιζόταν από διαρρήξεις, κυρίως στο τοπικό τραπεζικό κατάστημα και στο βενζινάδικο του χωριού. Πριν μερικά χρόνια, ο τότε δήμαρχος του Μπονκούρτ αποφάσισε να αναθέσει τη φύλαξη του χωριού σε μια εταιρία σεκιούριτι, οι υπάλληλοι της οποίας περιπολούσαν στους δρόμους τις νυχτερινές ώρες.

Όμως οι κλοπές δεν σταμάτησαν, ώστε οι περιπολίες θεωρούνται πλέον ανεπαρκείς. Έτσι, όπως διαβάζω στο www.thelocal.ch/ο σημερινός δήμαρχος του χωριού αποφάσισε κάτι πρωτοποριακό, το οποίο δεν γνωρίζω αν το έχει εμπνευστεί κάποιος συνάδελφός του στην Ελλάδα. Η κοινότητα θα επιδοτήσει τον εξοπλισμό όλων των σπιτιών του Μπονκούρτ με συναγερμούς φύλαξης, ελπίζοντας ότι οι διαρρήξεις θα περιοριστούν.

Το κόστος εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 30.000 ελβετικά φράγκα (λίγο πάνω από 26.330 ευρώ), όταν το κόστος για τις περιπολίες από τους σεκιούριτι ανέρχεται σε 25.000 ελβετικά φράγκα (δηλαδή σχεδόν 22.000 ευρώ) ετησίως. Η αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού είναι προς το παρόν άγνωστη, αφού ακόμα δεν έχει τεθεί σε ισχύ, όμως σε πρώτο επίπεδο θεωρώ ότι πρόκειται για μια αρκετά έξυπνη ιδέα, που αξίζει την προσοχή μας.

Κι επί στην Ελλάδα επίκεινται αυτοδιοικητικές εκλογές, καλό θα ήταν οι υποψήφιοι δήμαρχοι, κοινοτάρχες και πρόεδροι τοπικών συμβουλίων να προϋπολογίσουν πόσο θα μπορούσε να κοστίσει ένα αντίστοιχο μέτρο (δηλαδή να προμηθευτούν όλοι οι κάτοικοι ενός χωριού συναγερμούς με έξοδα της κοινότητας ή του δήμου), ώστε να το συμπεριλάβουν στο πρόγραμμά τους - αλλά προϋπολογισμένο στα σοβαρά και όχι ως εξαγγελία στρακαστρούκα, όπως γενικά συνηθίζεται στις τοπικές εκλογές!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου