26 Απριλίου 2019

Παράξενες παραδόσεις της Μεγάλης Παρασκευής απ' όλον τον κόσμο


Στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χριστιανικές χώρες, οι παραδόσεις της Μεγάλης Παρασκευής έχουν κατά βάση μια έντονα θρησκευτική χροιά. Είναι ημέρα νηστείας και συμμετοχής των πιστών στη Θεία Λειτουργία, εκδήλωση συμμετοχής στο πένθος για το θάνατο του Ιησού λίγο πριν τον πανηγυρισμό της Ανάστασής Του. Για παράδειγμα στην Πολωνία, πολλοί συνηθίζουν να καλύπτουν τους καθρέφτες των σπιτιών τους μ’ ένα μαύρο πέπλο σε ένδειξη πένθους για το θάνατο του Χριστού. Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες υπάρχουν και κάποιες παραδόσεις – ή συνήθειες αν προτιμάτε – ειδικά για τη μέρα αυτή, που σχετίζονται με δεισιδαιμονίες ή είναι απλά ανεξήγητες.

Παράξενα όσο και ενδιαφέροντα είναι κάποια παλιά ιρλανδικά έθιμα, τα οποία έχουν ξεχαστεί (ή τέλος πάντων έχουν περιοριστεί σε ορισμένα ιρλανδικά χωριά) μετά τη ριζική μεταμόρφωση μιας άλλοτε συντηρητικής αγροτικής κοινωνίας σε μια σύγχρονη, φιλελεύθερη και αστικοποιημένη χώρα.
Ένα τέτοιο έθιμο ήταν το πλύσιμο των ποδιών κάθε Μεγάλη Παρασκευή, αλλά και η φύλαξη του νερού για ένα χρόνο. Σύμφωνα με την πεποίθηση που επικρατούσε, το νερό αυτό αποτελούσε τη θεραπεία για κάθε πάθηση των ποδιών.
Τη μέρα αυτή οι γυναίκες συνήθιζαν να κουρεύουν και να λούζουν τα μαλλιά τους. Με το κούρεμα - τη συγκεκριμένα ειδικά μέρα - πίστευαν ότι τα μαλλιά τους θα γίνονταν δυο φορές πιο πυκνά και μακριά, ενώ το μεγαλοπαρασκευιάτικο λούσιμο θεωρούταν ότι έδιωχνε τους πονοκεφάλους!
Επίσης, οι αγρότες ξεχώριζαν και σημείωναν ένα Χ σε όσα αβγά γεννούσαν οι κότες τη Μεγάλη Παρασκευή. Δυο μέρες μετά, ανήμερα το Πάσχα, τα έβραζαν και ήταν το πρώτο πράγμα που έτρωγαν.
[Περισσότερες, αν και ξεχασμένες οι περισσότερες, ιρλανδικές παραδόσεις γύρω από τη Μ. Παρασκευή μπορείτε να διαβάσετε εδώ: www.irishtimes.com/]

Στη Ρουμανία, η παράδοση επιτάσσει το πράγμα που θα πατήσει κάποιος, όταν σηκωθεί από το κρεβάτι του το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, να είναι σιδερένιο, γιατί έτσι πιστεύεται ότι θα προστατευτεί από τραυματισμούς.

Χαράς ευαγγέλια για τους Νεοζηλανδούς τηλεθεατές, αφού από το 1989 έχει απαγορευτεί στους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας να προβάλουν διαφημίσεις καθ’όλη τη Μεγάλη Παρασκευή.

Στην Ελλάδα πετάμε τους χαρταετούς την Καθαρά Δευτέρα, στη Βερμούδα όμως το κάνουν μεγαλοπαρασκευιάτικα! Παλιότερα το πέταγμα των χαρταετών γινόταν από τις 3 το απόγευμα και μετά, όμως τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί, παρά μόνο καιρικοί, αφού οι χαρταετοί κατεβαίνουν μόνο αν αρχίσει να βρέχει!

Στην Τζαμάικα συνηθίζεται κατά τις πολύ πρώτες πρωινές ώρες της Μ. Παρασκευής, πριν ακόμη ανατείλει ο ήλιος, να βάζουν ένα αβγό μέσα σ’ ένα ποτήρι με καθαρό νερό. Όταν αρχίσει η ανατολή του ήλιου, κοιτούν το σχήμα που έχει πάρει το ασπράδι του αβγού μέσα στο ποτήρι, προκειμένου να μαντέψουν τι θα τους φέρει το μέλλον. Για παράδειγμα, αν το ασπράδι έχει πάρει το σχήμα μιας καρδιάς, αυτό σημαίνει ότι ο αληθινός έρωτας θα σου χτυπήσει την πόρτα μέσα στην επόμενη χρονιά. Αν έχει το σχήμα αυτοκινήτου ή πλοίου, η παράδοση λέει ότι θα κάνεις σύντομα ένα ταξίδι. Αντίστοιχα το φόρεμα σημαίνει επικείμενο γάμο, το φέρετρο προειδοποιεί για κηδεία κλπ.

Διαβάστε κι αυτά:
-- Πασχαλινά έθιμα made in Ιταλία
-- Πώς γιορτάζουν το Πάσχα οι Γερμανοί;
-- Γιατί στην Ουρουγουάη δεν γιορτάζουν τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά την Εβδομάδα Τουρισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου