10 Απριλίου 2021

Όταν το καλοκαίρι του 1947 οι Έλληνες του Λονδίνου τραγουδούσαν στον Φίλιππο «να το πάρεις το κορίτσι» (την Ελισάβετ)

Παρότι από τη μέρα που φυγαδεύτηκε από την Ελλάδα σε ηλικία δεκαοκτώ μηνών η σχέση του -πλέον εκλιπόντα- δούκα του Εδιμβούργου, Φίλιππου, με τη χώρα μας έμοιαζε μ' εκείνη του φάντη με το ρετσινόλαδο, και μόνο ο τίτλος του «πρίγκιπα της Ελλάδας και της Δανίας» ήταν αρκετός για τους φιλοβασιλικούς Έλληνες των μέσων της δεκαετίας του '40 να καμαρώνουν για το δεσμό του με τη διάδοχο του βρετανικού θρόνου, Ελισάβετ, και να τον θεωρούν συμπατριώτη τους φτάνοντας σε σημείο να του τραγουδούν στα ελληνικά «να το πάρει το κορίτσι» -τη μεγάλη επιτυχία της εποχής, που πρωτοτραγούδησε ο Νίκος Γούναρης σε στίχους Κώστα Νικολαΐδη και μουσική του Ζακ Ιακωβίδη. Αυτό τουλάχιστον ισχυριζόταν ο δημοσιογράφος Γεώργιος Φτέρης στην εφημερίδα Τα Νέα τον Ιούνιο του 1947, επικαλούμενος την επιστολή Ελληνίδας που ζούσε στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με την επιστολή, το χαριτωμένο περιστατικό είχε συμβεί κατά την υποδοχή που είχε επιφυλάξει ο Φίλιππος στην τότε βασιλική οικογένεια της Βρετανίας κατά την επιστροφή της από την Αφρική στο Λονδίνο. Όπως συνηθιζόταν, πλήθος κόσμου είχε κατέβει στους δρόμους για να προϋπαντήσει το βασιλικό ζεύγος και τις πριγκίπισσες, μάλιστα επευφημώντας ιδιαίτερα το νεαρό μνηστήρα της διαδόχου, ενώ κάποιοι Έλληνες, όταν είδαν τον Φίλιππο, άρχισαν να τραγουδούν το γνωστό τραγούδι. 

Επειδή δεν έχω διαθέσιμο το πρωτότυπο δημοσίευμα των Νέων, αλλά την αναπαραγωγή του από την ελληνική εφημερίδα της Αλεξάνδρειας, Ταχυδρόμος, σας το παρουσιάζω:... και για όσους δεν γνωρίζουν το τραγούδι ή δεν έτυχε να ακούσουν την πρώτη εκτέλεση από το Γούναρη...
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου