1 Ιανουαρίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Σήμερα είναι Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012. Μια νέα χρονιά ξεκινάει με πολλές προσδοκίες για κάτι καλύτερο - στο χέρι μας είναι. Η 1η Ιανουαρίου ούτως ή άλλως θεωρείται αργία στα περισσότερα κράτη - αν όχι σε όλα - ανεξαρτήτως θρησκείας, καθώς η αλλαγή του έτους είναι μια πραγματικά παγκόσμια κοσμική εορτή. Υπάρχουν όμως κάποιες χώρες, όπου η σημερινή ημέρα έχει και ένα ιδιαίτερο, εθνικό χαρακτήρα, ενώ δεν είναι λίγα τα κράτη που απέκτησαν την ανεξαρτησία τους μία ημέρα σαν η σημερινή.
Την 1η Ιανουαρίου 1993 η Τσεχοσλοβακία οδηγήθηκε στο "βελούδινο διαζύγιο" των δύο κρατών που τη συνιστούσαν, της Τσεχίας και της Σλοβακίας. Έτσι λοιπόν, η σημερινή ημέρα, εκτός από την πρώτη ημέρα του έτους, στη μεν Σλοβακία ονομάζεται και Ημέρα Ιδρύσεως της Δημοκρατίας της Σλοβακίας (Deň vzniku Slovenskej republiky), στη δε Τσεχία ονομάζεται και Ημέρα Παλινόρθωσης της Ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Τσεχίας (Den obnovy samostatného českého státu).

Το Καμερούν γιορτάζει σήμερα την ανεξαρτησία του. Πολλοί ήταν οι ευρωπαϊκοί λαοί που πέρασαν από την περιοχή. Οι Πορτογάλοι το εξερεύνησαν στα τέλη του 15ου αιώνα, ενώ του έδωσαν και το όνομα που έχει σήμερα, ονομάζοντας την περιοχή Rio dos Camarões που σημαίνει "ποταμός των γαρίδων". Το 1884 έγινε γερμανική αποικία, ενώ μετά το τέλος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου η περιοχή μοιράστηκε στους νικητές Βρετανούς και Γάλλους. Την 1η Ιανουαρίου 1960 ανεξάρτητο έγινε το γαλλικό Καμερούν, ενώ η ημέρα είχε σημαδευτεί από επίθεση ανταρτών στην πρωτεύουσα Yaounde. Το βρετανικό Καμερούν που υπαγόταν διοικητικά στην αποικία της Νιγηρίας ενώθηκε με το ανεξάρτητο κράτος στη 1 Οκτωβρίου 1961.
Ημέρα Ανεξαρτησίας είναι η σημερινή και για το Σουδάν, η πρώτη μετά τη διαίρεση του κράτους και την ανεξαρτησία του χριστιανικού Νοτίου Σουδάν τον Ιούλιο του 2011. Η περιοχή ιστορικά συνδεόταν με την Αίγυπτο, τόσο κατά την περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας όσο και κατά την περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατίας και της δημιουργίας αυτόνομου αιγυπτιακού βασιλείου. Άλλωστε, η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Σουδάν από τη Βρετανία εν πολλοίς οφειλόταν στις αιγυπτιακές αξιώσεις ενσωμάτωσης του Σουδάν (Βόρειου και Νότιου) στο αιγυπτιακό κράτος. Η πτώση της μοναρχίας και η άνοδος του Ναγκουίμπ και του Νάσσερ στην εξουσία οδήγησαν σε μεταβολή της αιγυπτιακής πολιτικής και στην αναγνώριση ενός κυρίαρχου, ανεξάρτητου Σουδάν την 1η Ιανουαρίου 1956.
Το πολύπαθο κράτος της Αϊτής γιορτάζει σήμερα την ανεξαρτησία του από τη γαλλική κυριαρχία το 1804. Αρχικά αποτελούσε ισπανική αποικία μετά την ανακάλυψη του νησιού Ισπανιόλα από τον Χριστόφορο Κολόμβο το 1492. Αργότερα όμως το νησί μοιράστηκε στα δυο με τους Γάλλους, οι οποίοι απέκτησαν το δυτικό τμήμα του νησιού, το σημερινό κράτος της Αϊτής, ενώ οι Ισπανοί περιορίστηκαν στο ανατολικό τμήμα του νησιού, τη σημερινή Δομινικανή Δημοκρατία. Η Αϊτή αποτέλεσε τόπο υποδοχής χιλιάδων σκλάβων από την Αφρική, ενώ το καθεστώς που είχε επιβληθεί ήταν από τα πλέον αυταρχικά. Ο ξεσηκωμός των μαύρων το 1791 οδήγησε στην κατ' αρχήν εγκατάσταση ενός επαναστατικού καθεστώτος που κατήργησε τη δουλεία και την ανισότητα μεταξύ των πολιτών, ενώ μετά από πολλά σκαμπανεβάσματα και πισωγυρίσματα, η Αϊτή έγινε το πρώτο έγχρωμο ανεξάρτητο κράτος την 1η Ιανουαρίου 1804. Τη σημερινή ημέρα οι κάτοικοι της Αϊτής τρώνε παραδοσιακά σούπα, όπως έκαναν οι πρόγονοι τους την πρώτη ημέρα της ανεξαρτησίας τους. για να καταδείξουν ότι όλοι είναι ίσοι. Είναι πολύ σημαντικό να σημειώσουμε ότι η μακρινή Αϊτή ήταν το πρώτο κράτος παγκοσμίως που υποδέχτηκε θετικά την ελληνική επανάσταση κατά των Οθωμανών και αναγνώρισε ανεξάρτητο ελληνικό κράτος ήδη από το 1822, πολύ πριν την επίσημη ανακήρυξη του πρώτου ελληνικού κράτους από τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής.
Στην Κούβα η σημερινή ημέρα είναι επίσημη αργία και ονομάζεται Ημέρα του Θριάμβου της Επανάστασης (Triunfo de la Revolución). Το 1959 σαν σήμερα επικράτησαν οι επαναστατικές δυνάμεις του Φιντέλ Κάστρο ύστερρα από πεντέμισι σχεδόν χρόνια εμφυλίου πολέμου αναγκάζοντας τον δικτάτορα Μπατίστα να φύγει από το νησί. 
Στην Ταϊβάν η σημερινή ημέρα είναι η Ημέρα Θεμελίωσης τιμώντας την επέτειο της ίδρυσης της Δημοκρατίας της Κίνας το 1912 σαν σήμερα. Το ιδιότυπο αυτό "κράτος" της Σινικής θάλασσας, αποτελεί ουσιαστικά τη συνέχεια της "Δημοκρατικής Κίνας" και του καθεστώτος του Τσανγκ Κάι Σεκ μετά την επικράτηση των κομμουνιστών του Μάο Τσε Τουνγκ στην ηπειρωτική Κίνα το 1949. Οι σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας εξακολουθούν να είναι ταραγμένες παρά τα βήματα προόδου που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, για πρώτη φορά μετά το 1949.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου