5 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ, ΟΙ ΙΣΛΑΝΔΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


Ευτυχισμένες Ισλανδές απολαμβάνουν τα κρύα νερά της χώρας τους.
Όταν το 2008 ξέσπασε η μεγάλη τραπεζική κρίση, οι Ισλανδοί είδαν μέσα σε ένα βράδυ τις καταθέσεις τους να γίνονται καπνός, καθώς κατέρρευσαν όλες οι τράπεζες της χώρας. Η Ισλανδία είναι η μοναδική μέχρι στιγμής χώρας που έχει χρεοκοπήσει επισήμως από την εμφάνιση της τελευταίας οικονομικής κρίσης τον Σεπτέμβριο του 2008. Οι αναταραχές στη χώρα ήταν μεγάλες, οι πολίτες ξεσηκώθηκαν κατά της πολιτικής ηγεσίας που τους είχε εξαπατήσει με το απατηλό, φιλελεύθερο, οικονομικό μοντέλο που είχε μετατρέψει προσωρινά την Ισλανδία από χώρα ψαράδων σε χώρα εύκολου πλουτισμού.
Το τότε κυβερνών συντηρητικό κόμμα είδε τα ποσοστά του να συρρικνώνονται δραματικά στις εκλογές που ακολούθησαν, στην εξουσία ανέβηκε ένας κεντροαριστερός συνασπισμός, ψηφίστηκε νέο Σύνταγμα μέσα από πρωτοφανείς δημοκρατικές διαδικασίες και με λαϊκή συμμετοχή, ωστόσο η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των πολιτών για τα χρήματα που χάθηκαν συνεχίζονται - λιγότερο τακτικά είναι η αλήθεια - ακόμα και σήμερα, η χώρα γνώρισε το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα προς το εξωτερικό των τελευταίων εκατό χρόνων, η δυσαρέσκεια για τους πολιτικούς εξακολουθεί να υπάρχει, νέα κόμματα ιδρύονται από φιλόδοξους σωτήρες, ενώ το πρώην κυβερνών συντηρητικό κόμμα που θεωρείτο υπεύθυνο για τη χρεοκοπία της χώρας ανέκτησε ανέλπιστα το έρεισμα του στην ισλανδική κοινωνία σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, καθώς δεν έχουν βρεθεί ακόμα οι πειστικές λύσεις που θα έβγαζαν τη χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο.
Όλα αυτά ακούγονται αρκετά ζοφερά. Κι όμως οι Ισλανδοί έχουν καταφέρει να διακρίνουν μεταξύ της προσωπικής τους ζωής και της οικονομικής κατάστασης του κράτους τους. Έχουν καταλάβει ότι η ευτυχία δεν κρύβεται στα υλικά αγαθά, τα τραπεζικά δάνεια και τον άκρατο υπερκαταναλωτισμό, αλλά σε πιο ουσιαστικά πράγματα. Έτσι εξηγείται το εύρημα της τελευταίας έρευνας της εταιρίας δημοσκοπήσεων Gallup, η οποία διενήργησε πρόσφατα έρευνα σε κράτη από όλον τον κόσμο για να καταδείξει πόσο ευτυχισμένη νιώθει σήμερα η ανθρωπότητα. Τη στιγμή που ο μέσος όρος ευτυχίας σε ολόκληρο τον κόσμο είναι στο 53% με ένα 13% να δηλώνει δυστυχισμένο και ένα 31% να μην εκφράζει άποψη, και την ίδια στιγμή που το ποσοστό των δυτικοευρωπαίων - οι οποίοι ναι μεν αντιμετωπίζουν σοβαρή οικονομική κρίση αλλά όχι αντίστοιχη της πλήρους κατάρρευσης της ισλανδικής οικονομίας - που δηλώνουν ευτυχισμένοι ανέρχεται στο 50%, τα αποτελέσματα όσον αφορά τους Ισλανδούς είναι συντριπτικά και αξιοθαύμαστα. Το 73% των Ισλανδών δήλωσαν ευχαριστημένοι με τις ζωές τους, ενώ μόλις ένα 7% δήλωσαν δυστυχισμένοι.  Το ποσοστό δε αυτό είναι από τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί σε ολόκληρο τον κόσμο.
Νομίζω ότι οι Ισλανδοί με τη θετική τους στάση απέναντι στη ζωή παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα των τελευταίων χρόνων πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για όλους αυτούς που έχουν χάσει τον ύπνο τους και την καλή τους διάθεση μόνο από το φόβο μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας - κάτι που είναι στο χέρι μας να το αποφύγουμε προσπαθώντας και δουλεύοντας και όχι ομφαλοσκοπώντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου