2 Ιανουαρίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 2 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Σήμερα είναι Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012. Σε πολλά κράτη η σημερινή ημέρα είναι αργία ως "η δεύτερη ημέρα του χρόνου". Σε κάποιες όμως η σημερινή αργία συνδέεται και με κάποιον τοπικό, εθνικό εορτασμό.
Στην Ελβετία, την ήσυχη αυτή χώρα της κεντρικής Ευρώπης, το πάρτι δε σταμάτησε χτες, αλλά συνεχίζεται και σήμερα. Στα περισσότερα καντόνια της χώρας - τα γερμανόφωνα - γιορτάζουν την Berchtoldstag. Είναι η ημέρα κατά την οποία τιμούν τον δούκα Berchtold V του Zähringen, ο οποίος βασίλεψε στα τέλη του 12ου με αρχές του 13ου αιώνα και ίδρυσε
την ελβετική πρωτεύουσα Βέρνης το 1191. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Berchtold πριν φύγει για να κυνηγήσει άγρια ζώα διακήρυξε ότι θα βάφτιζε την πόλη από το όνομα του πρώτου άγριου ζώου που θα σκότωνε και αυτό έτυχε να είναι μια αρκούδα. Έτσι βάφτισε την πόλη "Bern" που στη γερμανική γλώσσα σημαίνει "αρκούδα". Η σημερινή γιορτή είναι πολύ αγαπητή στα παιδιά, τα οποία τρώνε αλλά και παίζουν παιχνίδια με καρύδια. Η σημερινή ημέρα είναι αργία και στο μικροσκοπικό δουκάτο του Λιχτενστάιν.
Στην Αϊτή, όπου εχτές γιόρταζαν την ανεξαρτησία της χώρας, σήμερα τιμούν τους προγόνους τους που έπεσαν στον αγώνα για την ανεξαρτησία, γι' αυτό και η 2α Ιανουαρίου ονομάζεται Ημέρα των Προγόνων (Jour des Aieux) ή Ημέρα των Ηρώων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου