Ο Wilt Chamberlain πανηγυρίζει το ασύλληπτο ρεκόρ των 100 πόντων που πέτυχε μόνος του σε αγώνα του ΝΒΑ το 1962 |
Πόσο εύκολο νομίζεις ότι είναι να βάλεις κατοστάρα σε έναν και μόνο αγώνα μπάσκετ; Και προσοχή, εκατό πόντους όχι η ομάδα σου, αλλά εσύ - μόνος. Ok, αν μιλάμε για ένα φιλικό ματσάκι, όπου η αντίπαλη ομάδα δεν ξέρει τι της γίνεται είναι εύκολο και είναι αρκετοί αυτοί που έχουν καταφέρει κάτι αντίστοιχο, όπως για παράδειγμα ο Σουηδός Mats Wermelin, ο οποίος κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες πετυχαίνοντας 272 πόντους σε ηλικία 13 μόλις ετών σε ένα τουρνουά στη Στοκχόλμη στις 5 Φεβρουαρίου 1974. Πραγματικά ασύλληπτο ρεκόρ, δε νομίζεις; Όμως και πάλι, ήταν απλά ένα ταλαντούχο παιδί που ενδεχομένως να έπαιζε με αντιπάλους πραγματικά ανίδεους από μπάσκετ. Άλλωστε, ποια καριέρα έκανε στη συνέχεια;
Στην Ελλάδα, ο μοναδικός που κατάφερε να σπάσει το φράγμα των "100" πόντων σε ένα παιχνίδι και μάλιστα να το συντρίψει, ήταν ο Αριστείδης Μούμογλου, παίκτης του Ηρακλή, ο οποίος σε αγώνα της ομάδας του με τον Β.Α.Ο. στις 13 Ιουλίου 1972 σκόραρε 145 πόντους. Αρκετά εντυπωσιακό, πράγματι. Τι γίνεται όμως όταν τα πράγματα σοβαρεύουν; Πόσο εύκολο είναι να σκοράρει κάποιος παίκτης 100 πόντους στα πλαίσια ενός επίσημου αγώνα για το επαγγελματικό πρωτάθλημα, όπου όλοι οι παίκτες δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για τη νίκη της ομάδας τους; Και τι γίνεται, όταν το πρωτάθλημα αυτό είναι το καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ στον κόσμο, όπως το ΝΒΑ; Μόνο ένας καλαθοσφαιριστής κατάφερε αυτό το πραγματικά ασύλληπτο κατόρθωμα να σκοράρει 100 πόντους μόνος του σε αγώνα του ΝΒΑ και δεν είναι άλλος από τον Wilt Chamberlain.
Ήταν 2 Μαρτίου 1962, ακριβώς πριν από πενήντα χρόνια, όταν ο Chamberlain κατάφερε κάτι μοναδικό στην ιστορία του ΝΒΑ πετυχαίνοντας ένα στρόγγυλο κατοστάρι από πόντους και οδηγώντας τους Philadelphia Warriors σε νίκη έναντι των New York Knicks με σκορ 169-147. Ο δεύτερος σκόρερ της αναμέτρησης ήταν ο Richie Guerin των Knick, ο οποίος πέτυχε 39 πόντους, ενώ από την ομάδα του Chamberlain, ο δεύτερος σκόρερ είχε πετύχει μόλις 17 πόντους. Δυστυχώς, ο αγώνας δεν καταγράφηκε ούτε από την τηλεοπτική κάμερα, αλλά ούτε καν από ραδιοφωνική αναμετάδοση. Θα ήταν πραγματικά πολύτιμο αθλητικό ντοκουμέντο, εάν είχε καταγραφεί με κάποιον τρόπο ο αγώνας. Και αν αναρωτιέστε ποιος βρίσκεται στη δεύτερη θέση των παικτών που έβαλαν τους περισσότερους πόντους σε έναν αγώνα, αυτός είναι ο Kobe Bryant, ο οποίος πέτυχε 81 πόντους στον αγώνα των Los Angeles Lakers με τους Toronto Raptors, ενώ στις θέσεις 3 έως 5 συναντάμε - καθόλου έκπληξη - και πάλι τον Wilt Chamberlain, ο οποίος πέτυχε συνολικά 32 φορές στην καριέρα του περισσότερους από εξήντα πόντους σε έναν αγώνα του πρωταθλήματος του ΝΒΑ, αφήνοντας τη σκόνη του σε όσους ονειρεύτηκαν να πλησιάσουν έστω τα ρεκόρ του!
Ωστόσο, ο γνωστός και με το ψευδώνυμο "Γολιάθ" παίκτης ήταν μεν δεινός σκόρερ, αλλά πολύ κακός στις ελεύθερες βολές, οι συμπαίκτες του τον θεωρούσαν αρκετά αλαζονικό, ενώ ο ίδιος περηφανευόταν ότι είχε κάνει σεξ με περισσότερες από 20.000 γυναίκες. Άραγε, ποιος εξίσου δυνατός παίκτης θα βρεθεί που να καταφέρει να σπάσει το ρεκόρ του Chamberlain και πόσο εύκολο είναι αυτό σήμερα, που οι περισσότεροι μπασκετμπολίστες είναι στο ίδιο λίγο - πολύ επίπεδο;
Τι φιλικό ρε ημιμαθείς δημοσιογράφοι ή ό,τι κι αν είστε... Ανοίξ' τε κάνα βιβλίο ή πατήστε στο google να δείτε και φωτογραφικό υλικό από εφημερίδα για το ότι ήταν τελευταία αγωνιστική στο πρωτάθλημα. Κατευθείαν να απαξιώσετε το οποιοδήποτε κατόρθωμα σας ενοχλεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θυμάμαι βεβαίως τι ακριβώς είχε συμβεί στις 2 Μαρτίου 2012, όταν έγραψα το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο, όπως ο μέσος αναγνώστης καταλαβαίνει, αφορά το ρεκόρ του Τσάμπερλαιν στο ΝΒΑ και όχι του Μούμογλου. Πάντα ελέγχω κάθε στοιχείο που γράφω, οπότε φαντάζομαι ότι το λάθος έγινε από κεκτημένη ταχύτητα στο πληκτρολόγιο - και σίγουρα όχι από ημιμάθεια - αντιδιαστέλλοντας το ερασιτεχνικό ελληνικό πρωτάθλημα της εποχής με το επαγγελματικό ΝΒΑ. (Ο διαχωρισμός γίνεται σαφής από τη διατύπωση του κειμένου αμέσως μετά το σημείο που σας σκανδάλισε, αγαπητέ αναγνώστη, και το οποίο διορθώθηκε). Προσωπικά, σε καμία περίπτωση δεν θα εξομοίωνα τα δύο ρεκόρ, γιατί η σύγκριση είναι άδικη. Αλλιώς, θα έπρεπε να θεωρήσουμε σούπερ μπασκετικό φαινόμενο και τον 13χρονο Σουηδό, που αναφέρεται στο θέμα, ή να αποθεώσουμε κάποιους αγώνες ποδοσφαίρου σε επαρχιακά πρωταθλήματα, όπου μια ομάδα μπορεί να βάλει και 10 γκολ σ' έναν αγώνα. Δεν υπάρχει κάποια... "συνωμοσία" εναντίον του Μούμογλου, αλλά φαντάζομαι ότι αναγνωρίζετε το δικαίωμά μου να έχω τη δική μου άποψη.
ΔιαγραφήΔεν καταλαβαίνω γιατί τα νεύρα είναι τόσο τεντωμένα, ειδικά από τη στιγμή που το αποκλειστικό αντικείμενο του κειμένου είναι ένα άλλο ρεκόρ, σ' ένα άλλο πρωτάθλημα. Φταίει το "ταπεραμέντο" του Έλληνα, ειδικά αν τυγχάνετε οπαδός του Ηρακλή ή ενδεχομένως και του συγκεκριμένου αθλητή; Ωστόσο, σίγουρα η επισήμανση του λάθους ήταν ευπρόσδεκτη - έστω κι αν έγινε με άκομψο τρόπο.
Ευχαριστώ πολύ για την διευκρινιστική απάντηση και ελπίζω στο μέλλον να μην επαναληφθούν παρόμοια λάθη σε βάρος κάποιου αθλητή, κάποιας ομάδας ή ακόμα και κάποιου οπαδικού κινήματος γιατί όπως πολύ σωστά είπες ο Έλληνας έχει περάσει πολλά και καλώς ή κακώς θεωρεί <> το καθετί, ασχέτως εάν πρόκειται για κάτι που έγινε είτε εκούσια είτε ακούσια.
Διαγραφή