1 Μαρτίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 1 ΜΑΡΤΙΟΥ


Σήμερα είναι Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012. Πολλά είναι τα κράτη, που σήμερα γιορτάζουν ένα σημαντικό γεγονός για την Ιστορία τους. Ας τα δούμε ένα-ένα:
Στη Βοσνία Ερζεγοβίνη σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα της Ανεξαρτησίας (Dan nezavisnosti). Η γιορτή συνδέεται με το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου 1992, με το οποίο αποφασίστηκε η ανεξαρτησία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης,
παρά το μποϊκοτάζ του σερβικού πληθυσμού, εννιά μήνες περίπου μετά την ανεξαρτησία της Σλοβενίας και της Κροατίας. Η άμεση παρενέργεια ήταν το ξέσπασμα ενός αιματηρού, πολυετούς πολέμου στην περιοχή, ο οποίος έληξε με τη συμφωνία του Ντέιτον το Νοέμβριο του 1995 και την υπογραφή της στο Παρίσι λίγες εβδομάδες αργότερα.

Στην Παραγουάη η σημερινή ημέρα ονομάζεται Ημέρα των Ηρώων και είναι αφιερωμένη στους νεκρούς του πολέμου με τις στρατιωτικές δυνάμεις της Τριπλής Συμμαχίας (Βραζιλία, Αργεντινή και Ουρουγουάη) την περίοδο 1864-1870. Ο πόλεμος προκλήθηκε από συνοριακές διαφορές της χώρας με τη Βραζιλία και η έκβασή του ήταν καταστρεπτική για την Παραγουάη, ενώ μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών ήταν και ο επί σειρά ετών πρόεδρος της χώρας, Francisco Solano López, ο θάνατος του οποίου στη μάχη του Cerro Corá στις 1 Μαρτίου 1870 σηματοδότησε το τέλος του μακρόχρονου πολέμου.

Στα νησιά Μάρσαλ η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη των παράπλευρων θυμάτων της "πυρηνικής τρέλας" που κατέλαβε τον κόσμο τα πρώτα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. Τα νησιά αποτέλεσαν το κύριο πεδίο πραγματοποίησης των αμερικανικών πυρηνικών δοκιμών την περίοδο από το 1946 έως το 1958 (υπολογίζονται σε 67 συνολικά μέσα στην οκταετία), κάτι που προκάλεσε πολλές παρενέργειες στο περιβάλλον αλλά και την υγεία των κατοίκων.

Στη Νότιο Κορέα η σημερινή εθνική αργία αναφέρεται στο επαναστατικό κίνημα της 1ης Μαρτίου 1919 για την ανεξαρτησία της χώρας από την ιαπωνική κατοχή. Ο ιστορικός και συγγραφέας Choe Nam-seon και ο ποιητής Manhae συνέγραψαν και δημοσιοποίησαν τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας, ενώ εκατομμύρια Κορεάτες συμμετείχαν σε διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας. Το κίνημα βέβαια κατεστάλη από τις ιαπωνικές δυνάμεις, ωστόσο άλλαξε ο τρόπος διακυβέρνησης της περιοχής. Η περιοχή πάντως έπρεπε να περιμένει μέχρι το τέλος του Β' παγκοσμίου πολέμου μέχρι να κερδίσει την ανεξαρτησία της από την Ιαπωνία, για να εμπλακεί στη συνέχεια σε έναν εμφύλιο πόλεμο που προκάλεσε τη διαίρεση της κορεατικής χερσονήσου, η οποία εξακολουθεί να υφίσταται με΄χρι και σήμερα.

Στην Ουαλία σήμερα γιορτάζεται ο άγιος Δαβίδ (Sains David Day ή Dydd Gŵyl Dewi στα ουαλικά), ο προστάτης της χώρας, που αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Λίγα πράγματα είναι γνωστά για τη ζωή του αγίου Δαβίδ. Πιστεύεται ότι πέθανε το 589 σε ηλικία 100 ετών, ωστόσο τα πρώτα κείμενα για τη ζωή του εμφανίστηκαν 500 χρόνια αργότερα. Λέγεται ότι η καταγωγή του αναγόταν εν μέρει στη γενιά του βασιλιά Αρθούρου (η μητέρα του υποτίθεται ήταν ανιψιά του θρυλικού βασιλιά), ενώ ο ίδιος ήταν ψηλός και πολύ δυνατός αν και λιτοδίαιτος. Ο ίδιος ταξίδεψε και ίδρυσε εκκλησίες σε όλη την Ουαλία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και ενδεχομένως στην Ιρλανδία και τα Ιεροσόλυμα, ενώ έγινε και αρχιεπίσκοπος στην Ουαλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου